Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apokalyptisten katseiden kerääjä – dominikaaniveli Antoine Lévy viihtyy kaurismäkeläisessä Suomessa

.

Ihmiset
 
Mika Ranta / HS
”Elämä voi Suomessa olla raivostuttavaa, mutta ainakaan se ei ole koskaan tylsää”, sanoo dominikaaniveli Antoine Lévy.
”Elämä voi Suomessa olla raivostuttavaa, mutta ainakaan se ei ole koskaan tylsää”, sanoo dominikaaniveli Antoine Lévy. Kuva: Mika Ranta / HS
Kolme nopeaa

Tärkeimmät ajattelijat

1 Teologi ja filosofi Tuomas Akvinolainen

”Hän osoitti, että on luotettava ihmisjärjen voivan olla tie Jumalan luo ja Jumalassa.”

2 Teologit Maksimos Tunnustaja & Gregorios Palamas

”He opettivat käsittämään ja elämään tässä maailmassa ulottuvuutta, joka ei siihen kuulu, ja joka on kristillisen elämän ydin.”

3 Filosofit Ludwig Wittgenstein & Jean-Paul Sartre

”He osoittivat ehdottoman tarpeellisiksi ajatuksenvapauden ja antikonformismin.”

Kun isä Antoine Lévy, 53, kirjoittaa nimensä, hän lisää loppuun merkinnän OP.

Se viittaa latinankieliseen ilmaisuun Ordo Praedicatorum eli saarnaajien sääntökunta. Hän on siis dominikaaniveli. Lisäksi hän on katolisen kirkon pappi.

Tuo kaikki yllättää, sillä hän syntyi juutalaiseen perheeseen Pariisissa. Hän täsmentää vanhempiensa olleen ateisteja.

”Äitini vihasi perinteistä juutalaista uskontoa. Silti ehkä jopa pahempaa oli kristinusko, jota hän piti typeränä ja tekopyhänä”, selvittää Lévy.

Kun Lévy otti 27-vuotiaana kasteen, hänen isänsä oli jo kuollut. Äidille piti silti sanoa, että ainoa poika on nyt kristitty.

”Se oli elämäni pahin hetki. Muutoin sanavalmis äitini vain puristi tyynyä ja yritti niellä kertomaani. Siinä sanattomassa kohtauksessa oli jotakin hyvin suomalaista”, hän muistelee.

Suomeen Lévy tuli 2004. Sitä ennen hän oli vuoden Ruotsissa, jossa ei viihtynyt.

”Helsingissä saatoin hengittää. Tunnistin myös nopeasti sen olemassaolon yksinkertaisen todellisuuden, jota näkee Aki Kaurismäen elokuvissa.”

Lévyn tehtävänä oli nostaa jaloilleen dominikaaninen kulttuurikeskus Studium Catholicum. Se oli perustettu 1949 jatkamaan dominikaanien läsnäoloa, joka oli katkennut täällä satoja vuosia aiemmin.

Dominikaaniluostarit oli perustettu Turkuun 1249 ja Viipuriin 1392, mutta Suomi luterilaistui 1500-luvulla emämaansa Ruotsin mukana.

Lévy alkoi kehittää kulttuurikeskuksen toimintaa. Keskuksessa on luentosali, kappeli ja kirjasto, jonka yli 40 000 teoksen kokoelma painottuu katoliseen teologiaan. Studium Catholicumin johtajuus siirtyi isä Gabriel Salmelalle kesällä, kun Lévy ryhtyi varajohtajaksi.

Suomessa luterilaisten ja ortodoksien kanssa yhteistyötä paljon tehnyt Lévy on havainnut suomalaisten ja keskieurooppalaisten erilaisen tavan suhtautua toisiin ihmisiin.

Jopa dominikaanin valkoinen asu herättää täällä huomiota.

”Jotkut tuijottavat niin pitkään ja apokalyptisesti, että tekisi mieli kysyä: haluaisitteko tekin ehkä ryhtyä katolilaiseksi?”

Hyväntuulinen Lévy on aito kosmopoliitti. Teologisia opintojaan hän suoritti Sveitsin Fribourgissa ja väitteli Barissa, Italiassa. Pariisissa hän oli opiskellut filosofiaa Sorbonnen yliopistossa ja maineikkaassa École normale supérieuressa.

Nykyisin hän on Itä-Suomen yliopiston ortodoksisen teologian osa-aikainen professori. Hän on myös Helsingin yliopiston dosentti.

Parhaillaan Lévy tutkii Venäjän teologisten perinteiden vaikutusta sen ja lännen välisiin poliittisiin jännitteisiin.

Hänen mukaansa Venäjällä ortodoksikirkko on asennoitunut elämään aina valtion kanssa harmoniassa. Siitä seurasi Krimin miehityksen myötä kuitenkin myös ongelmia.

”Kirkko ei voi pelata täysillä venäläisen nationalismin korttia, jos se samalla esiintyy Ukrainan ortodoksien kirkkona.”

Venäjällä itsekin opiskellut ja luennoinut Lévy ei unohda ensikäyntiään Neuvostoliitossa äitinsä kanssa 11-vuotiaana.

Nuorukainen sairastui laivalla Mustallamerellä ja päätyi kuumeessa ja yskivänä Jaltalle sairaalaan. Eristyksissä häntä itketti. Hirveästi. Hän ei syönyt mitään ja luuli kuolevansakin.

”Kiinnostukseni Venäjään saattoi herättää tuo varhainen kokemukseni helvetistä, jossa samalla sairaanhoitajien lämpö, ystävällisyys ja hyvyys tekivät lähtemättömän vaikutuksen.”

Venäjälle hän ei itse asettuisi.

”Se on monimutkainen maa. En myöskään haluaisi siellä asumalla ärsyttää ortodokseja”, hän lisää viitaten katolisen kirkon ja Venäjän ortodoksisen kirkon vanhoihin ristiriitoihin.

Nuoruutensa mietteet oman perheen perustamisesta Lévy hylkäsi ennen liittymistään dominikaanien veljeskuntaan vuonna 1990, sillä jäsenet antavat ikuiset kuuliaisuus-, köyhyys- ja siveyslupaukset.

Dominikaaniveljet eivät jää aloilleen vaan kulkevat ja toimivat maailmassa. Se on osa heidän hengellisyyttään. Lévyn mukaan he ovat yhteisöllisiä ja myös keskustelevat paljon.

Minkälaista on elää arjessa hyvää kristillistä elämää?

”Uskon monien olevan minua kristillisempiä, mutta se ei ole tärkeää. Minulle olennaista on elää Jumalan ja Kristuksen kanssa elämää, joka nousee arkiongelmien yläpuolelle. Siitä lähteestä pulppuaa kaikki muu.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit