Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huutokauppakeisari ja työmies Aki Palsanmäki elää suomalaista unelmaa

Aki Palsanmäki on ehkä keisari huutokaupan saralla, mutta arvostaa eniten tavallista työläistä.

Ihmiset
 
Petteri Kivimäki
”Tämä se on oikeaa herkkua huutaa. Näiden kohdalla ei äpylöidä”, sanoo Palsanmäki Tamara Aladdinin suunnittelema taidelasi.
”Tämä se on oikeaa herkkua huutaa. Näiden kohdalla ei äpylöidä”, sanoo Palsanmäki Tamara Aladdinin suunnittelema taidelasi. Kuva: Petteri Kivimäki
Kolme nopeaa

Jos tarjoaa tavaraa huutokauppaan, näitä Huutokauppakeisari ostaa mielellään

1 Erikoinen Arabia

”Kaikki Arabia-tavara ei ole enää vetonaulaluokkaa, mutta maitokannut piippuleimalla ja eläinfiguurit ovat hyviä. Parhaimmillaan ison papukaijakannun hinta on ollut 1 050 euroa.”

2 Kulta ja hopea

”Kultaa on mukavaa meklata, koska sille on aina ostajia. Jos on vaikka koruina kilo kultaa, niin sitä on mukavaa punnita ja katsoa, että minkä karaatin kultaa on kyseessä. Hopea menee aina myös.”

3 Militaria

”Kunniamerkeille, korsutöille ja muille sota-aiheisille tavaroille on aina ostajansa.”

Tämä herra tässä on Uki Patinamäki.

Se on Huutokauppakeisari Aki Palsanmäen hahmon nimi Aku Ankassa. Se jos mikä kertoo, että hän on meklannut itsenä suomalaisten sydämiin.

Palsanmäki on iso julkkis ja Venla-voittaja, joka kutsutaan milloin mihinkin ohjelmaan ja seurapiiritapahtumaan.

”Ei tässä ylpistynyt ole, mutta kyllä sitä joskus vähän rintaa röyhistää”, Palsanmäki sanoo nöyrään tyyliinsä. Tästä tarinasta ei silti tule säihkyvää amerikkalaista unelmaa.

Siispä pidemmittä puheitta, tervetuloa huutokauppaan Uuraisille. Tämän tekstin lukijalla ei ole kokemuksestaan takuuta eikä palautusoikeutta.

Huutokauppahallin puupöydällä on Seitsemän päivää -lehti. Se on tehnyt ison jutun Akista ja tämän vaimosta Helistä. Teksti ja kuvat ovat kuulemma ihan ok, mutta ne otsikot: ”Aki nollaa päänsä viinalla!”

”Meinasin jo soittaa sille toimittajalle, että…” Palsanmäki jyrisee. Nyt hän on jo tottunut tällaiseen, mutta on se ollut iso loikka: tavallisesta Uuraisten maalaispojasta julkkikseksi.

”Elin turvallista lapsuutta. Mistä tahansa ikkunasta kun katsoi, niin metsää näkyi.”

Palsanmäet muuttivat Uuraisten keskustaan Akin ollessa yläasteikäinen. Se tuntui metropolilta. Yläasteen jälkeen piti mennä jatko-opintoihin, mutta Palsanmäen mukaan Jyväskylän kauppakoulussa varat loppuivat kesken.

”Siis päästä.”

Palsanmäestä tuli työmies.

Metallifirmoja, elementtitehtaita, leipurin töitä, muurarin apumieshommia, rakennuksilla lapiomiehen töitä, ympäri Suomen. Sellaista Palsanmäen aikuistuminen oli.

Vuonna 2005 Palsanmäki asui Saarijärvellä. Poikamieselämä ei sopinut hänelle.

”Mutta ei Saarijärvellä ole vapaana kuin eronneita, karanneita ja juopuneita akkoja.”

Kaveri sanoi, että netissä ne parhaat naiset ovat.

”Minä sanoin, että en ala surfailemaan. Vastustin kaikkea, missä on sähköjohto. Ostin kuitenkin koneen, ja kaveri näytti, miten ne treffipalstat toimivat.”

Siellä Palsanmäki tapasi Helin. Hänestä hyvää kertoi muiden asioiden muassa se, että hänellä oli vakituinen työpaikka.

Palsanmäen yksisormijärjestelmällä tapahtuva viestintä ei ollut erityisen tehokasta, joten pian vaihdettiin puhelinnumerot ja parin viikon päästä Palsanmäki meni Helin luo Saloon treffeille. Kuukauden päästä hän jo muutti Saloon Helin luo.

2006 Palsanmäen isä kuoli. Kaikki suunnitelmat menivät uusiksi.

Palsanmäkeä ei sinänsä kiinnostanut ottaa hoitaakseen isän vetämää huutokauppaa, mutta hänelle se lankesi. Kun aikaisempi meklari Martti Puomiranta väistyi 2008, sekin työ lankesi Palsanmäelle.

”Jännitti tosi helvetisti se ensimmäinen meklaus.”

Eräänä iltana Palsanmäen pihalle tuli kaksi herraa.

”Ukot sanoivat, että me tehdään teistä tv-ohjelma. Meinasin kiehahtaa, että mitä ventovieraat tulee omalle pihalle vittuilemaan päin naamaa. Sitten ne kaivoivat käyntikortit esiin, ja jouduin vähän nielemään sanoja”, Palsanmäki sanoo ja nauraa.

Syntyi Suomen huutokauppakeisari -tv-ohjelma. Sen tuoma julkisuus lopetti kituuttamisen. Esimerkiksi tänä vuonna takana on noin 120 huutokauppaa, joista kaksi kolmasosaa on erilaisia keikkoja ympäri Suomea.

Nyt Aki ja Heli ovat julkkiksia, joita pyydetään Putoukseen, Jyrki Sukulan Hotellit kuntoon -ohjelmaan ja Venla-gaalaan.

”Siellähän (Venla-gaalassa) on perkaleesti Suomen kärkinimiä, siis oikeasti tv-hahmoja. Viimeksi oltiin Ville Haapasalon vieressä, on hänellä hyviä tarinoita. Ja Duudsonien herrojen kanssa juteltiin, ja Tuomas Enbusken. Ne on hienoja hetkiä”, Aki sanoo ja Heli nyökkäilee vieressä.

Tämä tarina ei kuitenkaan ole se amerikkalainen unelma. Sellainen, jossa maalaispojasta tulee jetset-julkkis, joka lopettaa työnteon, tapailee malleja ja nauttii samppanjaa keskusta-asunnon kattohuoneistossa uima-altaan reunalla.

Tämä on suomalainen unelma. Sellainen, jossa sateenkaaren päässä pilkotaan edelleen talvella itse puut ja laitetaan perunat maahan.

”Onnelliseksi tekee tavallinen elämä. Että on talous kunnossa, parisuhde kunnossa ja muutama hyvä ystävä. Sitten muutamana viikkona vuodessa voi pitää lomaa ja käydä hiihtämässä Äkäslompolossa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit