Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Berliinin muuri sulkeutuu taas

Ihmiset
 
HS
Lehtikuva
Itäberliiniläinen rajavartija sulki maanantain vastaisena yönä jälleen vuodeksi molempien Berliinien välillä, Oberbaumin ylityspaikalla, olevan portin sen oltua avoinna kaksi viikkoa.
Itäberliiniläinen rajavartija sulki maanantain vastaisena yönä jälleen vuodeksi molempien Berliinien välillä, Oberbaumin ylityspaikalla, olevan portin sen oltua avoinna kaksi viikkoa. Kuva: Lehtikuva

Länsi-Berliini, 2. 1. (STT–Reuter)

Yli 70 000 länsiberliiniläistä kävi sunnuntaina Itä-Berliinissä tapaamassa sukulaisiaan ja tuttaviaan, ennen kuin muuri jälleen suljetaan tiukasti keskiyöllä maanantaita vasten.

Itä-Saksan ja Länsi-Saksan välinen väliaikainen joulunajan vierailusopimus on voimassa sunnuntain loppuun. Kesti viisi kuukautta ennen kuin se saatiin aikaan, ja uuteen sopimukseen pääsyn mahdollisuudet näyttävät laihoilta.

Vierailulupa oli voimassa kaksi viikkoa, ja länsiberliiniläiset tekivät tänä aikana yhteensä n. 840.000 vierailua, ilmenee Länsi-Berliinin hallituksen alustavista tiedoista.

Nykymarkkaan totuttu kahden vuoden aikana

Nykymarkka täytti tammikuun 1. päivänä kaksi vuotta. Vanhaa rahaa ei juuri missään enää näe, vaikka sitä Suomen Pankin kertoman mukaan vielä on palauttamatta vajaa kaksi prosenttia.

Uuteen markkaan on jo alettu tottua – vain harvoin sitä kuulee enää nimitettävänkään nykymarkaksi.

Lyhyen kiertohaastattelun tuloksista voi kuitenkin päätellä, että merkkipäiväänsä viettävä markka tuntuu olevan tutumpi nuoren polven suomalaisille.

Varttuneemmat huomaavat usein ajattelevansa hintoja ja maksuja ”vanhoissa markoissa”.

Utsjoella peräti 39 pakkasastetta

Talven pakkasennätys – peräti 39 astetta – mitattiin sunnuntai-iltana Utsjoella. Jo sunnuntain vastaisena yönä oli Sodankylässä 38 astetta pakkasta.

Maan eteläosissa oli sunnuntaina kymmenkunta pakkasastetta sekä kahdeksan boforin myrsky. Läntisellä Suomenlahdella annettiin myrskyvaroitus, joka oli voimassa myös maanantain vastaisen yön. Lumentulo alkoi maan lounaisosissa aamupäivällä. Lumisade jatkuu Etelä-Suomessa vielä maanantaina.

M. Bormann piileksii yhä Iat. Amerikassa?

Bonn, 2. 1. (STT–Reuter)

Hitlerin kauan etsitty apulainen Martin Bormann elää latinalaisessa Amerikassa, ja hänelle on tehty kasvoleikkaus, sanoi Israelissa vuonna 1962 teloitetun natsirikollisen Adolf Eichmannin poika Klaus Bonnissa sunnuntaina julkaistussa haastattelussa.

30-vuotias Klaus Eichmann kertoi müncheniläiselle viikkolehdelle Quickille myöntämässään haastattelussa, että Bormannille oli tehty kasvoleikkaus ja että hän jatkuvasti siirtyy piilopaikasta toiseen Argentiinassa, Brasiliassa ja Chilessä.

Kysyttäessä todisteita Bormannin elossaolosta Eichmannin vanhin poika sanoi: ”Isäni tiesi varmasti hänen elävän. Isälläni oli suhteita entisiin natseihin, joilla on erinomainen tiedotusverkosto latinalaisessa Amerikassa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit