Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiistelty Hertta Kuusinen sai 70-vuotispäivänään yllättävän kunnianpalautuksen

Helsingin Sanomat suhtautui viileästi kommunistipoliitikkoon, mutta julkaisi päivänsankarista suuren jutun.

Ihmiset
 
HS Arkisto
Hertta Kuusinen, vieressään Yrjö Leino. Taustalla Hella Wuolijoki.
Hertta Kuusinen, vieressään Yrjö Leino. Taustalla Hella Wuolijoki. Kuva: HS Arkisto

Kirjailija Heidi Köngäs kaivoi historian hämäristä esiin kommunistipoliitikko Hertta Kuusisen (1904–1974) ja kirjoitti hänestä romaanin Hertta.

Kirjasta tuli viime syksyn bestseller, jota on kustantajan kertoman mukaan painettu jo 17 000 kappaletta. Kirjan suosio osoittaa, että Kuusinen on edelleen kiinnostava ja kiehtova hahmo.

Köngäs oli käsikirjoittajana myös joulun tienoilla esitetyssä televisiosarjassa Punainen kolmio, jossa kerrottiin Kuusisen ja tämän puolison Yrjö Leinon, toisen kommunistipoliitikon, yhteisistä vaiheista.

Seuraavaksi Hertta Kuusisesta pitäisi kirjoittaa kunnollinen tieteellinen elämäkerta.

Siihen tarvittaisiin myös naapurin apua, sillä entisen Neuvostoliiton arkistoista löytyy todennäköisesti paljon uutta tietoa Kuusisesta ja hänen isästään Otto Wille Kuusisesta (1881–1964).

Kuusiset vaikuttivat sodanjälkeisenä aikana merkittävästi Suomen politiikkaan sekä Helsingissä että Moskovassa.

Hertta Kuusinen kuului Skp:n johtoon ja Otto Wille Kuusinen Nkp:n johtoon. He pitivät tiiviisti yhteyttä.

Lehtikuva
Hertta Kuusinen vuonna 1958.
Hertta Kuusinen vuonna 1958.

”Saamastani äänimäärästä 90 prosenttia on nimesi vaikutusta”, Hertta Kuusinen kirjoitti isälleen vuoden 1945 eduskuntavaalien jälkeen. Hän oli ollut vaalien ääniharava, ja Skdl oli kerta heitolla noussut suureksi puolueeksi.

Isän nimi auttoi tytärtä uran alussa eteenpäin, mutta myöhemmin siitä saattoi tulla hänelle rasite.

Otto Wille Kuusinen oli Suomessa vihattu mies, sillä hän oli ryhtynyt Stalinin määräyksestä Terijoen hallituksen pääministeriksi talvisodan aikana.

Suhtautuminen Kuusisiin jakoi Suomen kansan kahtia. Jako näkyi myös lehdistössä. Skdl:n lehdet pitivät Kuusisia esillä ja lähes palvoivat heitä. Muiden puolueiden äänenkannattajat rusikoivat Kuusisia ankarasti.

Sitoutumattomat sanomalehdet, myös Helsingin Sanomat, suhtautuivat Hertta Kuusiseen varauksellisesti.

HS:n arkistossa on koottu yhteen leikekuoreen lähes kaikki ne kirjoitukset, joissa Kuusista käsiteltiin tämän poliittisen uran aikana. Kuusinen oli kansanedustajana vuodesta 1945 vuoteen 1972.

Hän kuului koko ajan myös Skp:n johtoon ja toimi mm. Skdl:n eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Siihen aikaan oli mahdollista olla ehdokkaana useissa vaalipiireissä, ja Kuusinen oli niin suosittu, että saattoi tulla valituksi kansanedustajaksi jopa viidestä vaalipiiristä.

Jutuista voi päätellä, että Hertta Kuusisen ja lehden suhteet pysyivät viileinä. Lehti julkaisi uutisia Kuusisen puheista, kannanotoista ja matkoista. Uutiset olivat niukkoja mutta asiallisia. Hänen toimintaansa kommentoitiin pääkirjoituksissa lähes aina kielteiseen sävyyn.

Kuusisesta ei julkaistu yhtään haastattelua. Syy ei ole tiedossa. Joko lehti ei pyytänyt haastattelua tai hän ei halunnut antaa sitä.

Niukka linja jatkui 14. helmikuuta 1974 asti. Silloin Helsingin Sanomat yllätti lukijansa täysin julkaisemalla puolen sivun näyttävän henkilökuvan Hertta Kuusisesta, joka täytti sinä päivänä 70 vuotta.

Jutun oli kirjoittanut toimittaja Jaakko Okker. Hän oli kokenut toimittaja ja tunnettu tiukoista kommunismin vastaisista mielipiteistään.

Kuusista on kuitenkin käsitteli lempeästi.

”Hertan tuntevat kaikki. Hän on ollut Suomen näkyvin kommunisti, kukaan muu ei ole päässyt samalla tavalla sinutteluasteelle koko kansan kanssa kuin hän”, Okker kehui.

”Hertta Kuusinen on enemmänkin kuin vain näkyvä kommunisti: Suomen poliittisen historian merkittävimpiä naisia ja yksi harvoja kansainvälisesti tunnettuja suomalaisia poliitikkoja”, Okker arvioi.

Kirjoituksen lopussa Jaakko Okker pohti vielä, miten suhtautuminen Hertta Kuusiseen oli vuosien aikana muuttunut.

”Aikoinaan Herttaa sekä pelättiin että vihattiin ja hän sai kipeästikin tuta sen. Nyt myrsky on laantunut. Tänään on vaikea löytää ihmistä, joka haluaisi sanoa hänestä jotain kielteistä. Jopa entiset poliittiset vastustajat ylistävät hänen älykkyyttään ja huumorintajuaan”, Okker kirjoitti.

Hertta Kuusinen kuoli vain kuukauden päästä syntymäpäivästään. Helsingin Sanomat julkaisi kuolemasta uutisen, muistokirjoituksen ja vielä valokuvan hautajaistilaisuudesta, jossa Hertta Kuusisen arkulle laskettiin presidentti Urho Kekkosen seppele ja johon rouva Sylvi Kekkonen osallistui.

Lehden tekstit olivat lyhyitä ja sävyltään toteavia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit