Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Markus Yli-Honkola aukaisi luukun ja astui II maailmansodan aikaiseen sukellusveneiden ohjauskeskukseen

Suomalaisten berliiniläisten porukka koluaa kaupunkia ympäröiviä hylättyjä rakennuksia.

Ihmiset
 
Kaveh Rostamkhani
Vanhoja, hylättyjä rakennuksia Saksassa koluava Markus Yli-Honkola ränsistyneessä lastensairaalassa Itä-Berliinissä. Sairaala toimi vuoteen 1997 asti.
Vanhoja, hylättyjä rakennuksia Saksassa koluava Markus Yli-Honkola ränsistyneessä lastensairaalassa Itä-Berliinissä. Sairaala toimi vuoteen 1997 asti. Kuva: Kaveh Rostamkhani
Kolme nopeaa

Hylättyjä kohteita

1 Siemensin tehdasrata

”Berliinin pohjoisosassa Siemensin vanhalla tehdasalueella on hylätty junarata. Se rakennettiin tehtaan tarvitessa kulkuyhteyksiä vuonna 1929. Hylätty asema Wernerwerk sijaitsee osoitteessa Siemensdamm 54.”

2 Beelitzin parantola

”Tunnin matkan päässä Berliinistä on 1800-luvun lopussa rakennettu Beelitzin sairaala. Se rakennettiin tuberkuloosipotilaille ja siellä hoidettiin kummankin maailmansodan aikana haavoittuneita.”

3 Irakin suurlähetystö

”Irakin diplomaatit määrättiin vuonna 1991 Persianlahden sodan sytyttyä pikakäskyllä Berliinistä kotiin. Lähetystörakennus sijaitsee Pankowin kaupunginosassa osoitteessa Tschaikowskistrasse 17.”

Berliini

Voisipa vain avata oven ja astua sen läpi toiseen todellisuuteen ja aikakauteen. Kuulostaa mahdottomalta, mutta sitä se ei ole.

Berliiniläinen Markus Yli-Honkola pitää yhtenä elämänsä kummallisimmista hetkistä sitä, kun hän seisoi muutaman kaverin kanssa metsässä Brandenburgissa ja ihmetteli maassa olevaa luukkua.

He aukaisivat sen, ja astuivat toisen maailmansodan aikaiseen sukellusveneiden ohjauskeskukseen.

”Silloin kyllä ahdisti. Mielessä kävi, että mitä jos joku käy sulkemassa luukun ylhäältä ja me jäämme ahtaaseen ja pimeään bunkkeriin loukkuun”, hän naurahtaa.

Markus Yli-Honkolan, 40, sunnuntait ovat kuluneet parina viime vuonna hyvin usein lähihistorian raunioita tutkien. Hän harrastaa retkeilyä Berliinin ympäristön vanhoille, hylätyille rakennuksille – englanniksi urbexia eli urban explorationia.

Mitä erikoisempi tarina rakennuksella on, mitä suurempi ja koskemattomampi hylätty rakennus tai alue on, sitä parempi.

Talousalan suunnittelutyöt toivat puolivahingossa vuonna 2009 New Yorkista Berliiniin. Nyt Yli-Honkolalla on Berliinistä kotoisin oleva saksalainen tyttöystävä ja keväällä heille syntyy ensimmäinen lapsi.

”Olen kotiutunut täydellisesti. Seitsemässä vuodessa on jo ehtinyt seilata aika monta kulttuurišokin aaltoa edestakaisin, ja nyt tunnen, että haluan ainakin toistaiseksi olla juuri täällä. Berliinissä on tunnelma, jossa on helppo elää.”

Yli-Honkola ja viisi hänen retkeilijöiden ydinryhmään kuuluvaa berliininsuomalaista ymmärsivät kesällä 2013, millaisessa hylättyjen rakennusten toivemaassa he Berliinissä elävät.

Berliinissä ja sen ympäristössä on sadoittain hylättyjä rakennuksia natsiajalta, neuvostojoukkojen kasarmeja ja DDR:n aikaisia laitoksia.

Jälkimmäiseen ryhmään kuuluvassa hylätyssä vanhassa itäberliiniläisessä lastensairaalassa Weissenseellä olemme nyt. Vuoteen 1997 asti toiminut sairaala on pahasti rähjääntynyt, osittain palanut ja ilkivalta näkyy.

Tutkimushuoneiden lattialla on nyt lasinsiruja ja murenevien seinien paloja. Silti käytävillä voi kuvitella kulkemassa sairaanhoitajia, jotka ovat menossa huolehtimaan pienistä potilaista.

Parvekkeella lepattaa repeytynyt ruskeanoranssiraitainen markiisi ja pihalle on joku viskannut vihreät paarit. Talvivalo tulvii kauniisti läpi lasittomista ikkunoista.

Vanhat rakennukset ovatkin saaneet Yli-Honkolan uudestaan innostumaan valokuvauksesta. Keskeinen osa retkiä on katsoa porukalla saaliiksi saatuja kuvia jälkikäteen.

”Nälkä kasvaa syödessä. Nykyään menemme yleensä aina Berliinin ulkopuolelle, sillä sieltä toivomme löytävämme rakennuksia, joita ei ole niin pahasti ilkivallalla tuhottu”, hän kertoo.

Hylättyjen rakennuksien etsijät ovat tarkkoja siitä, etteivät he paljasta liikaa salaisuuksistaan. He eivät halua, että rakennuksista tulee turistikohteita.

Eivätkä seikkailijat ole kaikkiin paikkoihin varsinaisesti tervetulleita. Suomeksi sanottuna asiattomilta on pääsy kielletty. Berliininsuomalaisten urbex-ryhmä on muutaman kerran saanut maastoutua vartijoiltakin.

”Onhan se niin, että osa viehätystä on löytämisen tunne. Ettei täällä ole juuri nyt kukaan muu kuin me”, sanoo Yli-Honkola.

Hän kertoo Potsdamin lähellä sijaitsevasta neuvostoaikaisesta kasarmialueesta, josta joukot olivat Saksojen yhdistymisen häämöttäessä mitä ilmeisimmin vetäytyneet hyvin nopeasti.

”Se oli valtavan suuri. Kasarmirakennusten lisäksi löysimme sieltä vanhoja henkilökunnan koteja. Niissä oli vielä tauluja seinillä – oli todella helppoa kuvitella jonkun asuneen siellä”.

Yli-Honkola arvostaa myös sitä, että porukassa on tsemppaushenki.

Ketään ei pakoteta väkisin ylittämään omia rajojaan rakennuksissa, joissa esimerkiksi hän itse saa koetella jatkuvasti korkeanpaikankammoaan.

Ydinporukka koostuu Berliinissä asuvista suomalaisista, mutta mukana on muitakin kaupunkiin kotiutuneita.

”Kyse ei ole vain kohteista. Minulle tässä tärkeää on sosiaalinen ulottuvuus. Kauniina kevätpäivänä on todella hienoa istuskella hetki ihailemassa maisemaa jonkin vanhan kasarmirakennuksen katolla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit