Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaasunjakelusäiliö pois linja-auto­aseman tieltä

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Lehtikuva
Kampinaukion laidalla sijaitseva jakelusäiliö saa väistyä kaupunkikuvasta uuden keskustasuunnitelman takia. Purkutyöt aloitetaan todennäköisesti syyskuusta.
Kampinaukion laidalla sijaitseva jakelusäiliö saa väistyä kaupunkikuvasta uuden keskustasuunnitelman takia. Purkutyöt aloitetaan todennäköisesti syyskuusta. Kuva: Lehtikuva

Runeberginkadun vanha kaasunjakelusäiliö on saanut purkutuomion, sillä sen paikka on uudessa keskustasuunnitelmassa varattu linja-autoaseman alueeksi.

Vuoteen 1941 asti, jolloin kaasuvalot lopullisesti sammuivat Helsingin katukuvasta, hoidettiin valojen sytyttäminen ja sammuttaminen ”kaasukellosta” käsin. Nykyään tapahtuu sieltä edelleen kaasun jakelu Töölön talouksiin.

Jakelusäiliön purkaminen voidaan mahdollisesti aloittaa ensi syyskuussa.

Kaasunjakelusäiliö rakennettiin vuonna 1910 kaasulaitoksen siirryttyä kaupungin haltuun ja muutettua samalla pois nykyisen postitalon tienoilta Sörnäisten niemelle.

Säiliön tilavuus oli uutena 9000 kuutiometriä, mutta alin 8,5 metrin kerros on täytetty nykyään vedellä, kertoi jakelusäiliön hoitaja Väinö Marjakangas, jonka kodin keittiössä palaa tiettävästi kaupungin ainoa kaasulamppu.

Kaasunjakelusäiliön hoitaja odotteli turhaan joulukuun seitsemäntenä päivänä vuonna 1941 väestösuojelumiesten lupaa sytyttää kaupungin kaasulamput. Ne oli samana päivänä klo 16.45 sammutettu ilmahälytyksen takia.

Lupaa ei koskaan tullut, vaan kaupungin 1800 kaasulyhtyä kerättiin pois. Suurin osa romutettiin, mutta muutamia on vielä tallella jakelusäiliön kellarissa.

Näin päättyi pääkaupungin kaasuvalaistuksen historia, joka oli alkanut vuonna 1860.

Pakkasen kynsissä kärsivä mies uuden yömajan suojiin

Jos mies tulee humalassa yömajan oven taakse, häntä ei päästetä sisään, mutta seuraavana iltana, kun hän pyrkii yöksi selvänä, hänet otetaan vastaan ja hän voi asua edelleen, kertoi Runeberginkadulla avatun uuden 60 hengen miesten yömajan johtaja, brigadööri Antti Virta.

Miehet asuvat yömajassa vuorokauden kerrallaan, eikä heidän tarvitse maksaa aina kuin yhdestä yöstä. Useat yömajaan hakeutuvat miehet ovat asosiaalisia henkilöitä, jotka eivät tule toimeen alivuokralaisina. Heidät sanotaan irti mm. juopottelun takia, vaikkakin he saattavat käydä säännöllisessä työssä.

Joukkoon sopii tietysti myös aivan irtolaisia, jotka hankkivat yöpymismaksunsa päivisin saamistaan tilapäisistä ansioista, kertoi brigadööri Virta edelleen.

Vesilaitoksen entisen korjauspajan tilalle Runeberginkatu kahdessa kunnostettu yömaja toimii vaan tilapäissuojissa, sillä uusi linja-autoasema työntää vanhat rakennukset pois tieltään ja toistaiseksi ei tiedetä, kauanko tämä talvimaja saa olla paikallaan.

Uusin mestari

Pohjolalla on nyt uusi vetävä nyrkkeiiymestari. Göteborgilainen Bo Högberg, joka uudenvuoden päivänä Kööpenhaminassa sai ns. teknillisen tyrmäysvoiton 33-vuotiaasta italialaisesta Bruno Visintinistä. Högberg on nyt kevyen keskisarjan Euroopanmestari.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit