Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seattlessa asuva Pirkko Karhunen on suunnitellut miljoonien dollarien mallistoja muotitaloille

Design-kaupan omistaja ajelee kesäisin ympäri Suomea ja etsii uusia suunnittelijoita

Ihmiset
 
Alex Campion
Pirkko Karhunen vastaa Lilly Pulitzer -muotitalon yli miljoonan dollarin tuotteista ja suunnittelee myös omaa Onni-mallistoaan. ”Tärkeintä on, että asu istuu. Olen niin suomalainen, etten ymmärrä vaatteita, jotka eivät ole käytännöllisiä.”
Pirkko Karhunen vastaa Lilly Pulitzer -muotitalon yli miljoonan dollarin tuotteista ja suunnittelee myös omaa Onni-mallistoaan. ”Tärkeintä on, että asu istuu. Olen niin suomalainen, etten ymmärrä vaatteita, jotka eivät ole käytännöllisiä.” Kuva: Alex Campion
Kolme nopeaa

Mikä yhdistää Seattlea ja Helsinkiä?

1 Meri ja järvet

”Seattlessa asumme saarella, joten vesi ympäröi meitä kaikkialla. On mielelle rauhoittavaa mennä rannalle ja katsella ja kuunnella laineiden menoa.”

2 Koivut ja kuuset

”Itärannikolla ja Keskilännessä ei ollut koivuja ja kuusia, enkä oikeastaan ajatellut asiaa. Kun muutimme Seattleen, huomasin, kuinka kotoisaa on nähdä niitä joka päivä.”

3 Leppoisat ihmiset

”Seattlessa ihmiset ovat paljon kiireettömämpiä kuin New Yorkin alueen asukkaat. Täällä on aikaa jutella ja vähemmän stressiä. Ihmiset tulevat hyvälle tuulelle urheilemalla luonnossa.”

 

 

 

 

  

Seattle

Seattlen vilkkaimmalla turistialueella, kulman takana kuuluisasta kalatorista, sijaitsee kauppa nimeltä Pirkko.

Yhtäkkiä edessä on mitä tutuimpia tavaroita: Marimekkoa, Iittalaa, huopatonttuja ja pohjoismaisia keittokirjoja.

Kaupan omistaa suomalainen Pirkko Karhunen, 53. Matkalla Seattleen hän on suunnitellut miljoonien dollarien mallistoja kansainvälisille muotitaloille.

Karhusen ja hänen miehensä Scott Wippermannin kodissa on korkeat ikkunat kohti Kaskadivuoristoa ja joka huoneessa suomalaista designia.

Karhunen käy joka aamu saunassa. Kolmena päivänä viikossa hän konsultoi Lilly Pulitzer -muotitaloa, kahtena päivänä suunnittelee omaa Onni & Co -mallistoaan ja kahtena päivänä seisoo tiskin takana kaupassa.

Siitä tulee seitsemän työpäivää, mutta Karhunen ei välitä.

”Päivät ovat niin erilaisia, etten edes huomaa sitä. Nykyään on pelkästään hauskaa.”

Sellaiseksi hän elämänsä suunnitteli.

Kun Pirkko oli kahdeksanvuotias, hänellä oli tapana panna jalkaan äidin korkokengät ja kävellä Väyrylänkylän asvaltilla. Hän supatti itsekseen englantia ja toivoi, että joku poimisi hänet kyytiin ja veisi ulkomaille.

Lukion jälkeen Karhunen lähti Kainuusta Chicagoon au pairiksi. Hän ei ehtinyt palata Suomeen ennen kuin rakastui.

”Ensimmäisen poikaystäväni äiti oli taiteilija ja avasi silmäni taiteelle. Olin ollut huono muistamaan koulukirjojen tekstiä, mutta muistin kuvat ja alleviivauksen värin. Päätin yhdistää taiteen ja lempiaineeni käsityön.”

Karhunen opiskeli ensin Chicagossa tekstiilitaidetta ja pukusuunnittelua, mutta halusi jotain nopeatempoisempaa. Muotia.

Parsonsin suunnittelukoulu New Yorkissa oli paras ja rankin. Luokalla aloitti 78, kolmekymmentä valmistui. Kouluviikon aikana Karhunen nukkui yhteensä kymmenen tuntia.

Ei voinut luovuttaa. Hän oli tavannut Scottin heti saavuttuaan New Yorkiin ja mennyt naimisiin. Oleskelulupaa varten piti saada työpaikka. ”Mietin, miten voisin erottautua opiskelutovereistani. Huomasin, ettei kukaan muu osannut neuloa tai virkata.”

Niin Pirkko Kainuusta neuloi kahdeksan villapaitaa Anne Kleinin mallistoon ja sai vakituisen työpaikan.

Karhusen elämä kuulostaa sarjalta harkittuja, määrätietoisia päätöksiä. Hän laski, että olisi parempi tehdä lapset heti uran alussa, jotta hänellä olisi aikaa heille. Jokaisessa työpaikassa hän eteni askeleen ylemmäksi: assistentista suunnittelijaksi, sitten johtavaksi suunnittelijaksi, sitten apulaisjohtajaksi ja niin edelleen.

”Yksi pomoni opetti, että pitää olla suunnitelma yhdeksi, kolmeksi, viideksi ja kymmeneksi vuodeksi eteenpäin”, Karhunen selittää. ”En pidä siksakista, vaan suorasta linjasta.”

Perhe muutti Wisconsiniin, San Franciscoon, Philadelphiaan ja lopulta Seattleen vuonna 2008. Eddie Bauer -yhtiössä Karhusen titteli oli lopulta korkein, mihin suunnittelija yleensä pääsee: Senior Vice President.

”Sen jälkeen peli oli päättynyt. Olin tehnyt mitä piti, eikä enää tarvinnut todistaa mitään.”

Kun keskustassa sijaitseva suomalainen designliike tuli myyntiin, Karhunen osti sen heti.

Nykyään Karhunen matkustaa paljon. Aasiaan katsomaan kankaita sekä Pariisin, Milanon ja Lontoon näyttelyihin.

Kesäisin hän ajelee ympäri Suomea ja etsii uusia suunnittelijoita. Pirkko-kaupalla on Kuusamossa tossuntekijä ja Nuutajärvellä lasitaiteilija. ”Kaupan ansiosta Suomi tuntuu taas läheisemmältä”, hän sanoo.

”Joka päivä kauppaan tulee ainakin yksi suomalainen asiakas.”

Vaikka Karhunen on asunut Yhdysvalloissa 35 vuotta, hänestä ei ole outoa edustaa Suomea.

”Olen ylpeä suomalaisesta designista. Ja joka kerta kun käyn Suomessa, on vaikeampi lähteä.”

Mikä on Karhusen 10-vuotissuunnitelma nyt? ”Meillä on edelleen kauppa, ja Onni-mallistoni on kasvanut kansainväliseksi brändiksi. Etenen varovasti, koska haluan, että brändi pysyy hallussani.”

Ainakin tähän asti Karhusen suunnitelmat ovat toteutuneet.

”En kadu mitään. Voin kuolla huomenna eikä tarvitse pyytää keneltäkään anteeksi”, hän sanoo. ”Aina kun lähden lennolle, siivoan työpöytäni. Jos kone putoaa, Scottin ei tarvitse heti järjestää papereitani.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit