Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitäkää hatuistanne kiinni

Ihmiset
 
HS
Nyt on lapsilla kova meno päällä! Mutta missä päin ja milloin ollaan pulkkamäessä?
Nyt on lapsilla kova meno päällä! Mutta missä päin ja milloin ollaan pulkkamäessä? Kuva: HS

Yllätys! Bongaa paikka -lukijakilpailu on lehdessä jo tänään keskiviikkona, koska huomenna torstaina paperilehti ei ilmesty. Vastausaikaa on kuitenkin tuttuun tapaan ensi lauantaihin saakka.

Viime viikon miekkailuarvoitus oli suunnattu valikoiville ratkojille. Määräaikaan mennessä tuli vain 12 vastausta, joista kymmenessä paikka oli oikein.

Sen sijaan kuvanottohetkeä, 7. toukokuuta 1988, jouduttiin arpomaan.

”Veikkaan, että kuva miekkailijalapsista on Töölön kisahallista. Vuodesta ei ole tietoa, mutta puupaneeleista veikkaan jotakin 1980-luvun alkua”, arvelee Pentti Tuominen.

Kuisma Lappalainen tiesi osoitteeksi Mannerheimintie 17:n.

”Olen nuorempana käynyt katsomassa lukuisia Torpan Poikien otteluita siellä ja nähnyt, että katsomoiden reunoja kiertää huone, jossa koripallo-ottelun kanssa samanaikaisesti miekkaillaan”, kirjoittaa Lappalainen. ”Se on ainoa paikka Helsingissä, missä tiedän miekkailtavan.”

Riitta Happonen ottaa ajanmäärittelyssä askeleen eteenpäin. ”Olisikohan Helsingin miekkailijoiden harkat. Aikaa en osaa varmuudella sanoa, ehkä 80–90-luvuilla.”

Mustavalkoinen valokuva ei siis hämännyt lukijakilpailuun osallistuneita. Useimmat osasivat sijoittaa kuvan oikealle vuosikymmenelle.

”Ajankohdaksi arvaan vuoden 1989”, kirjoittaa Jukka Pohjola. ”Kävin [Töölön kisahallissa] treenaamassa ja pelaamassa pingistä 80-luvulla ja 90-luvun alussa. Ylhäällä parvella, missä pelasimme pingistä, oli myös miekkailijoita.”

Jussi Jalkanen tunnistaa paikan ja lajin.

”Paikan täytyy olla Kisahalli, jonne miekkailusali muutti vuonna 1975 Uudenmaankadulta. Kuvassa otellaan mielestäni floreteilla, vasemmanpuoleisen miekkailijan olkavarressa on ilmeisesti Ylioppilasmiekkailijoiden logo. Laji on minulle hyvin tuttu, olihan isäni Kauko Jalkanen miekkailunopettaja.”

Ville Elonheimolla Joensuusta veikkaa rohkeasti.

”Paikkana varmaan on Töölön kisahallin toinen kerros, kun nuo puolipaneloinnit ovat tuollaiset. Vuosi on noin 1991, mihin viittaa numerotunnus ja maskin malli. Veikataanpa vielä miekkailijoiksi Marja-Liisa Someroja (kasvot kuvaajaan päin) ja Leila Suvantola (vasenkätinen, selkä kuvaajaan päin).”

Vasenkätisen Suvantolan tunnistavat muutkin alan harrastajat, mutta vastustaja on vielä hämärän peitossa.

Kuvanottopäivän jälkeisenä päivänä HS:n urheiluosastolla ei ole julkaistu ko. kuvaa, mutta siellä on uutinen Helsingissä järjestetyistä floretin SM-kilpailusta. Naistensarjassa mestariksi ylsi Lena Tallroth.

Tunteeko hän oikeanpuoleista miekkailijaa?

Pirautetaan.

”Florettimiekkailu todella kyseessä ja näyttäsi ns. ”kylmältä” harjoittelulta ilman sähkömerkitsijälaitetta”, vastaa Tallroth-Kock.

”Juttelin Marja-Liisa Somerojan kanssa ja arvauksemme on, että minä olen se oikean puoleinen miekkailija.”

Onnetar arpoi kirjapalkinnon saajaksi Jukka Pohjolan. Hän saa Jyri Hännisen tietokirjan Veroparatiisit ja Suomi -kirjan (HS kirjat).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa kiidetään lumista mäkeä, mutta missä? Entä onko kuvan paikka sinulle tuttu, ja onko sinulla jotain siihen liittyviä muistoja?

Kisaan liittyy lisäpähkinä. HS:n arkistossa ei ole merkintää kuvanottovuodesta. Eli saapasmuodin ja pulkkamallien spesialistit: olette vahvoilla tällä kierroksella.

Lähetä vastauksesi lauantaihin 9. tammikuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Timo Kirves
Viime viikolla palstalla miekkailtiin Kisahallissa vuonna 1988.
Viime viikolla palstalla miekkailtiin Kisahallissa vuonna 1988.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit