Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pikku Kakkosen ensimmäinen juontaja Pekka Salo ei katso ohjelmaa enää: ”Tulee ikävä”

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Antero Tenhunen / Yle
Pikku Kakkosen ensimmäinen juontaja Pekka Salo ja Ransu Karvakuono vuonna 1981.
Pikku Kakkosen ensimmäinen juontaja Pekka Salo ja Ransu Karvakuono vuonna 1981. Kuva: Antero Tenhunen / Yle

Jose Riikonen

Lastenohjelmia tulee ja menee, mutta Pikku Kakkonen pysyy. Tämä makasiiniohjelma on pyörinyt televisiossa lähes neljäkymmentä vuotta.

Ensimmäinen jakso lähetettiin tammikuun 11. päivänä vuonna 1977. Sitä oli suunnittelemassa ja tekemässä ohjelman pitkäaikainen juontaja, nykyisin eläkkeellä oleva Pekka Salo.

Nyt hän kertoo, miten tämä kaikki syntyi, ja miksi hän ei enää oikein osaa katsoa ohjelmaa.

Ylen TV 2:n lastentoimituksen päällikkö Pertti Nättilä on menossa rahankinuamishommiin.

Toimitus on pohtinut pitkään, että televisioon tarvittaisiin makasiinityyppinen lastenohjelma. On pidetty seminaareja ja suunniteltu, mietitty ja ihmetelty.

”Olimme yhteydessä ihan kouluhallitukseen, koska 70-luku oli opettavaista aikaa. Ohjelma ei saanut olla vain viihdettä, vaan sen piti olla opetussuunnitelmaa vähän plagioiden myös opettavainen, muttei kuitenkaan sormi pystyssä”, Salo sanoo.

Nyt Nättilän homma on enää saada ohjelmalle rahoitus. Hän marssii TV2:n johtaja Pertti ”Pepsi” Paloheimon pakeille ja esittelee idean. Rahat järjestyvät.

Ohjelmalla ei ole vielä nimeä, mutta se keksitään äkkiä. Kun on kerran ajankohtainen Kakkonen, niin lastenohjelman nimi pitää tietenkin olla Pikku Kakkonen.

Pekka Salo – kovan luokan jännittäjä – valitaan ohjelman juontajaksi.

”Se oli varmaan sillä lailla, että laitetaan tuo Pekka nyt tuohon kokeilemaan ainakin aluksi.”

Pikku Kakkonen on tuleva tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin televisoista, ja kaikki viikon ohjelmat nauhoitetaan samalla kertaa. Montaa ottoa ei ole aikaa ottaa, koska nauhakelan kanssa puljaaminen ei ole yhtä helppoa kuin nykyaikaisten digitaalikameroiden käyttö.

”Piti puhua mahdollisimman puhdasta suomea. Heti ensimmäisen ohjelman jälkeen, taisi olla juuri Hesarissa, arvostelija lyttäsi kielenkäyttöni – minähän puhun Tampereen kieltä. Arvostelija kirjoitti, että uuden ohjelman juontaja sanoo ’taaaalvi ja keeeesä’.”

Ensimmäisissä nauhoituksissa Salo ottaa myös kitaran mukaan säestääkseen vuodenajoista kertovaa laulua, vaikkei osaa oikein soittaa kitaraa.

”Vaimo opetti kolme vai oliko vallan kaksi sointua. Otettiin ties kuinka monta ottoa, kunnes ei enää ollut aikaa. Laulun piti mennä: ’kullan keltaa syksyn lehdet on’, mutta lauloin, että ’kullan löllöö syksyn lehdet on’. Se meni sitten pihalle.”

Ohjelma sai pian ison suosion. Parhaimmillaan sitä katsoi 800 000 ihmistä. Salosta tuli julkkis.

”Kuljin bussilla töihin, ja samalla bussilla tuli koululaisia. Ne alkoivat aina minut nähdessään laulaa ’Piiikku Kakkosen pooosti’. Minä sitten heiluttelin ja välillä lauloin vähän mukanakin.”

Salosta tuli niin tunnettu kasvo, että tuntemattomat lapset pitivät häntä ihan tuttuna setänä.

”Olin työväenopiston salissa katsomassa konserttia. Tuntematon nelivuotias pikkulikka bongasi naamani ja alkoi lähestyä. Se ei puhunut mitään vaan kiipesi syliini ja sammui siihen. Minä heiluttelin sen äidille, että kaikki hyvin, tämä nukahti nyt tähän.”

Salo juonsi ohjelmaa eläkeikään saakka kolmisenkymmentä vuotta. Jos jokin on muuttunut alkuajoista, niin ohjelman tempo.

”Saatoin yksin näprätä siinä ruudussa jos en nyt varttia niin viisi kymmenen minuuttia jotain helkkarin munakennoaskartelua muutamassa kuvassa. Eihän tuollaista enää. Nykyään ne kuvat kestävät pari sekuntia.”

Enää Salo ei juuri katso Pikku Kakkosta. Ohjelmaa oli niin kivaa tehdä, että iskee kaiho.

”Tulee, miten sen nyt sanoisi, ikävä. Siinä on sellaista mystistä juttua. Alkaa sormet syyhytä.”

Reijo Hietanen
Pekka Salo ei nykyään enää juurikaan katso Pikku Kakkosta. Ohjelmaa oli niin kivaa tehdä, että iskee kaiho, hän sanoo sylissään Pikku Kakkosesta tuttu Eno Elmeri.
Pekka Salo ei nykyään enää juurikaan katso Pikku Kakkosta. Ohjelmaa oli niin kivaa tehdä, että iskee kaiho, hän sanoo sylissään Pikku Kakkosesta tuttu Eno Elmeri.
Arja Lento
Maija Salo laulatti lapsia Pikku Kakkosessa.
Maija Salo laulatti lapsia Pikku Kakkosessa.
Antero Tenhunen / Yle
Timo Taikurin temput tulivat lapsikatsojille tutuiksi Pikku Kakkosesta.
Timo Taikurin temput tulivat lapsikatsojille tutuiksi Pikku Kakkosesta.
Yle
Lasse Pöysti luki lapsille iltasatuja Pikku Kakkosen päätteeksi.
Lasse Pöysti luki lapsille iltasatuja Pikku Kakkosen päätteeksi.
Antero Tenhunen / Yle
Pikku Kakkosen uusi sarja Taikuri savinen alkoi tammikuussa 1977.
Pikku Kakkosen uusi sarja Taikuri savinen alkoi tammikuussa 1977.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit