Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskalaisiskelmän flirttailija

Michel Delpech 1946–2016

Ihmiset
 
Joel Saget
Michel Delpy
Michel Delpy Kuva: Joel Saget

Ranskalaisen kevyen musiikin kulmakiviin 1960- ja 1970-luvuilla lukeutunut chanson- ja iskelmälaulaja Michel Delpech kuoli Puteaux'n sairaalassa, Pariisin lähellä, 2. tammikuuta 69-vuotiaana. Hän sairasti kurkkusyöpää.

Jean-Michel Delpech oli syntynyt 26. tammikuuta 1946 Pariisin esikaupungissa Courbevoiessa.

Metallipajanomistajan pojan puolen vuosisadan mittainen laulajanura alkoi esiintymisillä kvartetissa jo lukiovuosina.

Jo pian julkaistuaan esikoislevynsä vuonna 1964 Delpech sai taustatuekseen viihdealan konkareita. Musiikkituottaja Eddie Barclay ja Mireille Mathieun agentti Johnny Stark opettivat hänelle paljon musiikkibisneksestä ja imagonrakennuksesta.

Delpech jäi sukupolvensa mieleen leppoisanraukeana hymypoikahurmurina, jonka hallitusti ja konstailematta käyttämä ääni kantoi hienosti melodioita.

Vaikka tunteikas Chez Laurette (1965) oli radiohitti, vasta Wightinsaaren pop-festivaalista innoituksensa saanut hippihenkinen Wight is Wight (1969) nosti Delpechiä kohti oikeaa tähteyttä.

Hän sanoitti itse monet suloisenkatkerista, nostalgisista tai sosiaalisesti tärkeitä aiheita sivuavista lauluistaan.

Tuon viimeisen kategorian täysosuma oli single Les Divorcés (1973), jota myytiin kaksi miljoonaa kappaletta.

Epäilemättä suurin Delpechin hiteistä on hänen pitkäaikaisen työtoverinsa Roland Vincentin säveltämä Pour un Flirt (1971). Se kääntyi tuoreeltaan suomeksi Daven ja Kai Hyttisen versioina nimellä Flirtaten.

Ranskankielisissä maissa Delpechin kulta-aika kesti 1970-luvun lopulle, jolloin vastaan tuli viinan, huumeiden, avioeron ja syvän masennuksen vyyhti.

Elämänsä ja uransa hän sai taas raiteilleen katolisen uskon ja toisen avioliittonsa myötä 1980-luvun puolivälissä. Sen jälkeen Delpech laajensi musiikillista skaalaansa esimerkiksi jopa maailmanmusiikin suuntaan. Sexa (2009) oli hänen 14. ja viimeinen albuminsa.

Joitakin vuosia sitten Michel Delpech muisteli uransa alkua suorasukaisesti: ”En tiennyt elämästä mitään paitsi sen, miten lauletaan, ansaitaan rahaa ja maataan tyttöjen kanssa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit