Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jukka Korpi luotsaa Ruotsin ainoaa ruotsinsuomalaista ammattiteatteria

”Tuntuu merkitykselliseltä esittää ruotsinsuomalaista teatteria suomeksi paikallisille lapsille”, lapualaislähtöinen Korpi sanoo.

Ihmiset
 
Clement Morin
Jukka Korpi on taustaltaan tanssija ja koreografi, joka muutti Tukholmaan 1980-luvulla. Ruotsalaisiin kulttuuripiireihin sopeutuminen ei koskaan ollut kovin vaikeaa.
Jukka Korpi on taustaltaan tanssija ja koreografi, joka muutti Tukholmaan 1980-luvulla. Ruotsalaisiin kulttuuripiireihin sopeutuminen ei koskaan ollut kovin vaikeaa. Kuva: Clement Morin
Fakta

Jukka Korven kulttuurisuosikit Tukholmassa

1 ”Moderna museet. Vakionäyttely sekä vaihtuvat näyttelyt ovat aina käynnin arvoisia, ja erinomainen ruoka ravintolassa.”

2 ”Fylkingenin esitykset, jos on kiinnostunut enemmän kokeellisesta nykymusiikista ja performanssitaiteesta, jota ei muualla välttämättä näe tai kuule.”

3 ”Etnografiska museet, jos haluaa maailman-

katsomuksellista sivistystä hyvin miellyttävässä ympäristössä, jossa myös saa erittäin hyvää ruokaa.”

Jos suomenkielinen lapsiperhe haluaa harrastaa kulttuuria Tukholmassa, on listalla helposti ainakin yksi paikka: UusiTeatteri Vasastanin Hälsingegatanilla.

Täällä, kiviseinäisessä kellaritilassa, pyöritetään näet Ruotsin ainoata ruotsinsuomalaista ammattiteatteria ja lastenteatteria.

Työtä johtaa Jukka Korpi, Lapualta alun perin kotoisin oleva näyttämötaiteen moniosaaja.

”Ruotsinsuomalaiset ovat suurin kansallinen vähemmistö, joten tarvetta on. Ylipäätään tuntuu merkitykselliseltä esittää ruotsinsuomalaista teatteria suomeksi paikallisille lapsille”, Korpi sanoo.

Hän on toiminut UusiTeatterin vetäjänä nyt runsaat kolme vuotta. Kyse on paitsi kielestä, myös ruotsinsuomalaisuudesta arvona. ”Tietysti teatteria voi tuoda Suomesta. Mutta oma merkityksensä on myös sillä, että tuotamme teatteria ruotsinsuomalaisesta näkökulmasta. Otamme huomioon eri tavalla esimerkiksi lasten ympäristön ja kielen tason”, Korpi sanoo.

Tasoja on Ruotsissa monia.

Yksin Tukholmassa asuu vähintään kymmeniätuhansia eri asteen ruotsinsuomalaisia. Lapsiyleisössä on niin vasta Suomesta muuttaneita, jo jonkin aikaa asuneita kuin niitäkin, jotka ovat syntyneet Ruotsissa ja suomalainen tausta on useamman sukupolven takana.

Korpi pitää siksi tärkeänä, että näytelmiä tehdään osin kaksikielisinä. Kaksikielisyyttä myös toivotaan usein, kun teatteri kiertää maakunnissa.

Molempien kielien käyttäminen samassa esityksessä toimii mainiosti taiteellisesti, sillä se tekee työstä kiinnostavaa ja haastavaa. Joitakin asioita on myös helpompi ilmaista toisella kahdesta kielestä, Korpi sanoo. Ruotsi taipuu paremmin vaikka keskusteluun tunteista. ”Ehdottomasti, eihän tunteita oikein ilmaista suomeksi.”

Nyt 48-vuotias Korpi on taustaltaan ennen muuta tanssija ja koreografi, ei näyttelijä.

Hän päätti aikanaan 1980-luvun lopulla suunnata Tukholmaan, koska Teatterikoulun tanssilinjan ovet eivät auenneet.

Oman tanssikoulun, Tanssivintin, opettajan mielestä se oli lopulta vain hyvä asia. ”Älä välitä, opetus on parempaa Ruotsissa, hän sanoi”, Korpi muistelee.

Hän lähti opiskelemaan silloiseen Dansakademieniin ja sitten Balettakademienin valmistavalle kurssille. Lopulta hän päätti suorittaa koreografiopinnot Danshögskolanissa. Valmistumisen jälkeen Korpi loi esityksiä muun muassa Dramatenille, Dansens Husille ja monille vapaille ryhmille. UusiTeatterissa hän oli mukana heti vuoden 2002 perustamisesta saakka.

Ruotsiin tai ruotsalaisiin kulttuuripiireihin sopeutuminen ei Korven mielestä ollut koskaan kovin vaikeaa. Aluksi kuului toki välillä finnjävel-huutelua. Sellaista ei silti ole ollut enää vuosiin.

Korpi keskittyi omiin ideoihinsa ja tavoitteisiinsa. Niin hän neuvoo myös muita Ruotsin kulttuurikentille opiskelemaan tai töihin halajavia.

”Ei kannata tehdä taustastaan itselleen liian suurta asiaa.”

Kulttuurieroja on lähinaapureidenkin välillä. Suomessa voi esimerkiksi vitsailla ronskimmin. Hyvässä ja pahassa.

”Jollain lailla Suomessa ilmapiiri on spontaanimpi. Voi puhua rajumminkin, eikä siitä loukkaannuta. Ruotsissa ajatellaan hyvin paljon, mitä sanoja käytetään ja millä tyylillä, ettei kukaan pahastuisi.”

Korpi itse saa olla välillä tarkka puheistaan myös ruotsinsuomalaisten keskuudessa.

Eri sukupolvilla voi olla hyvinkin erilaisia käsityksiä esimerkiksi siitä, minkälaista on hyvä ruotsinsuomalaisen lastenkulttuuri, hän sanoo.

Aina näkemykset eivät käy yhteen käytännön tekemisen kanssa. Vaikkapa ruotsin puhumisesta esitysiltojen aikana saattaa tulla kielteistä palautetta. Korpi kuitenkin valitsee tehdä niin, koska osa yleisöstä on aina vain ruotsinkielistä.

”Joidenkin mielestä UusiTeatterin tarjonta ei ole riittävän suomalaista, kun taas toisten mielestä se on sitä liikaakin. Kaikille on mahdotonta olla mieliksi, vaikka yrittäisi.”

Teatterinjohtajana Korpi kokee tavoitteekseen olla ensisijassa taiteen, ei kielipolitiikan vaikuttaja. ”A ja O on laatu ja se, että teemme korkeatasoista lasten- ja nuortenteatteria. Tietysti meillä on myös kielipoliittiset ja identiteettipoliittiset tavoitteemme, mutta ne ovat jo niin selkäytimessä, ettei niitä tarvitse painottaa niin paljoa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit