Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikosoikeuden professori Raimo Lahti on saatellut alkuun satojen syyttäjien, tuomarien ja lainvalvojien uraa

Helsingin yliopiston nykytila huolestuttaa professoria: ”En voi käsittää näin voimakkaita leikkauksia.”

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Kolme nopeaa

Oikeuseettisiä teesejä

1”Sananlasku ’Arvaa oma tilasi, anna arvo toisellekin’ ilmaisee itsetuntemuksen lisäksi mittapuun suhtautua toiseen ihmiseen. Siitä voi myös lukea ihmisarvoisen kohtelun vaatimuksen eli ihmisoikeuksien ytimen.”

2”Vuoden 1889 rikoslain isän Jaakko Forsmanin sanoin: ’Jos oikeellisuus lakkaa olemasta lainsäätäjän ja lainkäyttäjän ylimpänä ohjeena, joudutaan ulapalle aukealle joka tuulen ajettavaksi, joka veden vietäväksi.’ Oikeudenmukaisuus ja humaanisuus ovat jatkuvasti keskeisiä perusarvoja.”

3”Professorini Veli Merikosken sanoin, lakimiehen ylevin ominaisuus on herkkä oikeudentunto ja korkea moraali. Enemmän kuin tietoa ja taitoa se on henkeä, ja siksi juristeja pitäisi kouluttaa monialaisesti sivistäen.”

”Hän on jalomielinen mentori”, kuvaa Raimo Lahden yksi entinen tohtoriopiskelija rikosoikeuden professoriaan. Lahti on häärinyt yliopistolla puolivuosisadan – harvinaiset 40 vuotta professorina – ja lukeutuu alan vankkoihin auktoriteetteihin meillä ja maailmalla. Rikosoikeudesta ja -laista on vaikea löytää alueita, joihin hän ei olisi painanut peukalonjälkeään.

Lahti on viljelijäsuvun poikia Keski-Suomesta. Lainluku ei ollut itsestään selvä valinta, mutta hän koki setänsä tuomarinuran jotenkin esikuvallisena – ja sekin auttoi, että kuuden laudaturin ylioppilaana hän pääsi tiedekuntaan ilman pääsykoetta.

Lahti teki tutkinnon pikavauhtia, 20-vuotiaana. Vahvimman sysäyksen uralle antoi Inkeri Anttila, rikosoikeuden legendaarinen professori, joka kokosi nuorempia lahjakkuuksia tutkijapiiriinsä. 1960-luvun ilmapiiri ruokki reformihenkeä, ja uudet tuulet alkoivat puhaltaa pölyjä myös rikosoikeuden päältä.

”Aloitin Anttilan laitoksella assistenttina 1967. Olin totta kai aiemmin seurannut hänen luentonsa, mutta hänen apulaisenaan kiinnostuin ja innostuin toden teolla. Tuntui vahvasti, että nyt avautuisi todellinen mahdollisuus vaikuttaa”, Lahti muistelee työhuoneellaan Helsingin yliopistolla.

”Yhteiskunnan henkinen ilmasto muuttui hyvin suotuisaksi monille järkeville ja keskeisille uudistuksille – elettiin vielä aikaa ennen ääripolitisoitunutta seitsemänkymmentälukua.”

Rikosoikeuden uusi koulukunta tukeutui yhteiskunta- ja ihmistieteisiin ja erityisesti kriminologisiin tutkimuksiin. Näkökulmia syventääkseen Lahtikin suoritti tutkinnon myös valtiotieteellisessä sosiologia pääaineenaan.

Kun perinteisesti oli pohdittu lähinnä rikosten rangaistusasteikkoja, nyt alettiin tavoitella kokonaisvaltaista ”rationaalista ja humaania kriminaalipolitiikkaa”. Se etääntyi varsin kauas totutun mekaanisesta rikos ja rangaistus -mallista, osaksi laajempaa yhteiskuntasuunnittelua ja -politiikkaa.

”Usko kovan rangaistustason rikoksia vähentävään vaikutukseen oli ylimitoitettu.”

Vankilaa ei enää nähtykään ainoana – eikä edes tehokkaana – keinona torjua rikoksia, vaan korostettiin, että vapausrangaistukset eivät vähennä rikollisuutta. Kerran vankilaan joutunut palasi sinne melko varmasti.

”Lopulta Suomen vankimäärät saatiin yhdeksänkymmentäluvun alkuun mennessä pudotettua pohjoismaiselle tasolle.”

Kun Suomen rikoslain perusta oli säädetty autonomian aikana vuonna 1889, ajanmukaistamisen varaa oli. Muttei Lahtikaan aavistanut, että rikoslainsäädännön uudistaminen veisi kaikkiaan 30 vuotta.

Miksi se niin kauan kesti? ”Toisin kuin nykyisissä pikavalmisteluissa, asialle tuolloin 70-luvun alussa ryhtyi vahvistettu komitealaitos, mikä tietysti hidasti koko prosessia”, professori pohjustaa. ”Kun rikosoikeus lisäksi on aina tiukasti sidoksissa moraaliin, arvoihin ja politiikkaan, pitää pysyä erityisen tarkkana sinne, ettei lähdetä kulloistenkin populististen rangaistusvaatimusten kelkkaan.”

Lahden mukaan uudistusta mutkisti sekin, että 1990-luvulla liityttiin paitsi Euroopan Neuvostoon ihmisoikeussopimuksineen ja Euroopan unioniin, tehtiin myös oma kansallinen perusoikeusuudistus. Uusi rikoslaki piti harmonisoida kaikkien uusien sitoumusten kanssa. Valmista tuli pääosin vuonna 2003.

Kun ihminen on työskennellyt viisi vuosikymmentä talossa, niin miten hän katselee yliopiston nykytilaa? ”Ilman muuta minä olen huolestunut enkä voi käsittää näin voimakkaita leikkauksia. Säästöt kohdistuvat erittäin kipeästi tänne suurimpaan laitokseen, Helsingin yliopistoon.”

”Voi jopa perustellusti kysellä, missä on koulutusyhteiskunnan tulevaisuus?”

Lahden alalla kiristys näkyy niinkin, että kyvykkäitä oppilaita on vaikea saada jäämään jatko-opiskelijoiksi. Resurssipula kaventaa mahdollisuutta tarjota vakaita tutkijapaikkoja, ja monet lahjakkuudet valitsevat varmemman leipäpuun. ”Se on ymmärrettävää mutta valitettavaa.”

Lahden kokemus asiasta on musertava. Hän on ohjannut valmiiksi yli 500 gradua ja ohjannut liki 40:tä väitöksentekijää – kuten korkeimpia syyttäjiä, tuomareita ja lainvalvojia Jaakko Jonkasta lähtien. Se työ jatkuu edelleen. ”Itseään korostamatta Raimo aina paremminkin haluaa tasoittaa oppilaidensa ja seuraajiensa tietä”, sanoo alussa lainattu opiskelija, nykyään professori hänkin.

Voi luonnehtia, että ihanteellinen yliopiston opettaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit