Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensimmäinen suurjuoksijamme Hannes Kolehmainen kuollut

Ihmiset
 
HS
Lehtikuva
Hetki, jolloin Hannes Kolehmainen ja Suomi yhdellä iskulla juoksivat maailman tietoisuuteen. Tukholman olympialaisten tarunomainen 5000 metrin juoksu päättyy Hanneksen katkaistessa maalinauhan vajaan metrin ennen Ranskan ylpeyttä Jean Bouinia.
Hetki, jolloin Hannes Kolehmainen ja Suomi yhdellä iskulla juoksivat maailman tietoisuuteen. Tukholman olympialaisten tarunomainen 5000 metrin juoksu päättyy Hanneksen katkaistessa maalinauhan vajaan metrin ennen Ranskan ylpeyttä Jean Bouinia. Kuva: Lehtikuva

Eilen kuoli Helsingissä Kivelän sairaalassa 76-vuotiaana Hannes Kolehmainen, Suomen ensimmäinen suurjuoksija.

Kolehmaisen sanottiin aikoinaan juosseen Suomen maailmankartalle, kun hän Tukholman olympiakisoissa vuonna 1912 voitti kolme kultamitalia. Kolehmaisen menestykselliset kilpailut Amerikassa antoivat hänelle maailmalla nimet ”Lentävä suomalainen” ja ”Hymyilevä suomalainen”.

Hannes Kolehmainen syntyi Kuopiossa 9.12.1889. Hän oli ammatiltaan urheiluvälinekauppias, sittemmin Veikkaustoimiston virkailija. Hanneksella oli pituutta 168 sm ja kilpailupaino hänellä oli 58 kg.

Hannes Kolehmaisen, ”koko Suomen suuren pikku Hanneksen”, amerikkalaisten ”Lentävän suomalaisen”, asema Suomen urheilun historiassa on uraa uurtava. Kärjistetysti sanottuna ennen Hannesta Suomesta ei tiedetty mitään, mutta Hanneksen jälkeen Suomesta tiedettiin muutakin kuin että se oli tuon ihmejuoksijan kotimaa.

Hanneksen loistava juoksu Tukholman olympiakisoissa 1912 on epäilemättä eräs maailman urheiluhistorian kuvatuimpia kilpailuja. Silloin kotimaansa ulkopuolella melkein tuntematon nuorukainen löi vahvana ennakkosuosikkina pidetyn ranskalaisen Jean Bouinin. - -

Tukholman kisojen jälkeen Hannes Kolehmainen oli haluttu vieras ympäri urheilevan maailman. Hannes valitsi ensimmäiseksi vierailumaaksi Tanskan ja juostuaan Kööpenhaminassa jatkoi hierojansa Yrjö Koivistoisen kanssa tanskalaisten kustannuksella Skotlantiin.

Hanneksen veli William oli tullut Amerikasta Edinburghiin viedäkseen kuuluisan veljensä uudelle mantereelle. Viikon kuluttua Hanneksen saapumisesta Amerikan mantereelle, juostiin Pittsburgissa Amerikan mestaruudesta 5 maililla.

Mestaruuden voitti Hannes, eivätkä suoja-aidat pystyneet estämään yleisöä, joka halusi osoittaa suosiotaan ihmeellisesti juoksevalle nuorukaiselle.

Valtiovaltamme lausunnot Shastrin kuoleman johdosta

Maailman kaikki parhaat voimat kohdistavat tällä hetkellä ponnistelunsa rauhan hyväksi. Tässä tarkoituksessa selviteltiin vastikään Intian ja Pakistanin välisiä erimielisyyksiä. Juuri kun neuvottelut olivat päättyneet myönteisessä ja toiveita herättävässä hengessä, tuli tieto pääministeri Shastrin järkyttävästä kuolemasta neuvottelukaupungissa, sanoi presidentti Kekkonen lausunnossaan.

Pääministeri Shastri ehti vain lyhyehkön aikaa jatkaa edeltäjänsä Nehrun työtä Intian hallituksen päämiehenä. Kuitenkin hän jo tänäkin aikana osoitti suuren kyvykkyytensä vastuunalaisella paikallaan.- -

Merkit viittaavat siihen, että Shastrin seuraajaksi valitaan joko tällä hetkellä pääministerinä toimiva G. L. Nanda, joka oli väliaikaisena pääministerinä myös Nehrun kuoleman jälkeen, tiedoitusministeri ja Nehrun tytär rouva Indira Gandhi tai puolustusministeri Yeshwantrao B. Chavan.

Jacqueline lapsineen talvilomalle Sveitsiin

Gstaad, Sveitsi. 11.1. (UPI)

Jacqueline Kennedy sekä hänen lapsensa Caroline ja John saapuivat tiistai-iltana Gstadiin viettääkseen siellä talvilomaansa, ilmoitti Gstaadin matkailutoimiston johtaja Paul Valentin.

Johtaja Valentin kertoi, että Sveitsin ulkoministeriö oli ilmoittanut rouva Kennedyn saapumisesta. Rouva Jacqueline Kennedy on vuokrannut alppimajan Gstaadista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!