Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen voimakkain kobolttikanuuna sai säteilylähteensä

Syövän hoito Kaakkois-Suomessa koki huomattavan edistysaskeleen.

Ihmiset
 
HS
Lehtikuva
Kobolttikanuunan säteilylähteen säteilyvoimakkuutta mitattiin siirtomatkan aikana useaan otteeseen. Tätä mittaria hoiteli dipl.ins. Tapio Tirkkonen.
Kobolttikanuunan säteilylähteen säteilyvoimakkuutta mitattiin siirtomatkan aikana useaan otteeseen. Tätä mittaria hoiteli dipl.ins. Tapio Tirkkonen. Kuva: Lehtikuva

Etelä-Saimaan sädehoitokodin kobolttikanuuna, joka on lajissaan maamme voimakkain, sai torstaina säteilylähteensä ja kobolttikanuunan asennustyöt voidaan nyt aloittaa lopullisesti.

Kanuunan saaminen kuntoon merkitsee huomattavaa edistysaskelta syövän hoidossa Kaakkois-Suomessa. Seuraava kanuuna asennetaan vielä tämän kuun aikana Turkuun.

Yhdysvalloista Suomeen laivalla tuotu lyijy- ja teräskapseli painaa pienestä koostaan huolimatta noin 1400 kiloa. Kapseli lastattiin torstaiaamuna klo 9 kuorma-autoon, joka oli varustettu suurin punaisin säteilyvaara-kilvin. Sen turvallisesta matkasta huolehti myös poliisisaattue sekä tämän Jupiter V-tyyppisen kobolttikanuunan asennuksesta huolehtivan liikkeen auto omine varoituslappuineen, joita oli liimattu myös poliisiauton kylkiin.

Helsingistä Lappeenrantaan suuntautuvaa kuljetusta oli komennettu poliisipartio saattamaan, sillä esimerkiksi kolarissa rikkoontuessaan säiliö muodostuisi säteilyn vuoksi vaaralliseksi ympäristölleen. Sekä poliiseilla että tuontiliikkeen miehistöllä oli säteilymittareita, joista lähti tikittävä ääni ja joiden osoittimet heilahtelivat säteilylähteen lähistöllä.

Korpilakkojen vyöry pysäytti rakennustyömaat kautta maan 

Rakennustyömailla puhkesi torstaina istumalakkojen vyöry, joka ulottui ympäri maan. Kahden tunnin ajan oli töistä poissa arvioiden mukaan kymmeniätuhansia työntekijöitä. Lähes kaikilla työmailla olivat lakot samaan aikaan. Kommunistijohtoisesta Rakennustyöläisten liitosta väitettiin, ettei lakkoja ohjattu liitosta käsin.

Työnantajaliitto teki lakoista ilmoituksen valtakunnansovittelija Keijo Liinamaalle, joka oli kosketuksessa työntekijäliittoon. Liinamaa esitti Rakennustyöläisten liitolle toivomuksen, että työselkkauksia pyrittäisiin välttämään.

Ennakkovaroituksetta aloitetut lakot koskivat lähinnä tärkeimpiä keskuksia, ja mm. Helsingissä ja sen ympäristössä olivat useat työmaat iltapäivällä pysähdyksissä. Rovaniemellä lakko ulotettiin myös työllisyystyömaahan.

Uutiskaapelit ovat vielä satelliitteja varmempia

Reuterin pääjohtaja Mr. Gerald Long, joka eilen saapui Helsinkiin, kertoi, että Reuter seuraa hyvin tarkasti uutisten lähettämistekniikan alalla tapahtuvaa kehitystä. Tällä alalla onkin tapahtunut hyvin nopeaa kehitystä.

Viime vuosina lasketut merenalaiset kaapelit ovat lisänneet huomattavasti uutisten lähetysten nopeutta ja varmuutta. Sen sijaan satelliitit eivät vielä ole monista eri syistä uutistoimiston kannalta sivuuttaneet merenalaisten kaapelien merkitystä. Reuter on kyllä aina ajan mukana, vakuutti Mr. Long.

Vanha Suomen kävijä ja ystävä, Mr. Gerald Long saapui Helsinkiin seurassaan Reuterin Euroopan osaston päällikkö, Mr. Doon Campbell.

Lentokentällä olivat vieraita vastassa Sanoma Osakeyhtiön toimitusjohtaja, päätoimittaja Aatos Erkko, Helsingin Sanomain päätoimittaja Teo Mertanen ja Suomen Tietotoimiston toimitusjohtaja, tohtori Kullervo Killinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit