Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lunta tulvillaan on raikas talvisää

Ihmiset
 
Neittamo & Pietinen Valokuva Oy
Talvi on tullut kaupunkiin. Missä ja milloin tämä kuva on otettu?
Talvi on tullut kaupunkiin. Missä ja milloin tämä kuva on otettu? Kuva: Neittamo & Pietinen Valokuva Oy

Viime viikon kuva-arvoituksessa palattiin yllättäen tutulle paikalle, Helsingin Temppeliaukiolle. Viimeksi Bongaa paikka -palsta vieraili samoissa maisemissa syyskuussa, tällä kertaa ollaan talvisemmissa olosuhteissa.

Kaikkiaan 92 vastaajasta enemmistö tunnisti oikean paikan, mutta vuosilukuveikkauksissa tuli hajontaa. Kuvaan nimittäin liittyi lisäpähkinä, sillä HS:n arkistossa ei ole merkintää kuvanottovuodesta. Veikkaukset vaihtelivat 1950-luvulta jopa 1980-luvulle saakka.

Liisa Salmela arvelee kuvanottovuodeksi talvea 1967–1968 pätevin perusteluin. ”Pojilla on Sarvis-pulkka, joka tuli markkinoille vuonna 1967. Samoihin aikoihin oli Janne-kumisaappaita”, Salmela uskoo.

Myös Jussi Luukka on tunnistavinaan pulkan. ”Oletettavasti vuodelta 1967. Pojat laskettelevat Sarvis-ahkioilla, jotka tulivat markkinoille samana vuonna.”

Leena Laakso veikkaa ajankohdaksi laskiaista vuonna 1972.

Jori Malmsten asui niin, että hänen asunnostaan näki suoraan tähän puistoon, ja katsellessaan lasten touhuja hän sai idean kappaleeseensa Jänö-Jussin mäenlasku. Siihen aikaan Taivallahden seurakunta järjesti koko perheelle tilaisuuksia, joissa oli ohjelmaa kaikille. Olisiko ollut vuonna 1972, kun pulkkamäen virallisesti avasi mäen laskien rovasti Viljo Lindbohm? Kyllä Sarviksen pulkka rutisi, mutta kesti myös!” Laakso muistelee.

Olli Poroila tunnisti kuvan taustalla pilkottavan Temppelikadun ja Oksasenkadun kulmatalon. ”Sen vasemmalla puolella kuvassa näkyy isoisäni Kaarlo Borgin suunnitteleman lapsuuteni kotitalon kattoa. Perheemme muutti pois jo 1961. [Poikien] saappaat voivat hyvinkin olla tuolta ajalta, mutta en muista nähneeni moisia pulkkia edes poismuuttoni aikoihin. Siksipä lennosta tempaan kuvausvuodeksi 1967 tai 1968.”

Myös Kaarle Marttila paneutui tehtävään huolellisesti.

”Isompi pulkka näyttäisi olevan Orthexin ahkiopulkka, joka on ollut tuotannossa vuodesta 1966. Kumisaappaat ovat olleet suht' samanlaisia jo ties kuinka kauan. Kuvasta ei voi myöskään päätellä, onko Temppeliaukion kirkko jo rakennettu vai ei. Karkea arvaus kuvan ajankohdasta pulkan ja vaatetuksen perusteella olisi 1960-luvun loppu tai 1970-luku”, Marttila toteaa.

”Vuosiluku voisi olla 1960-luvun puolivälistä. Temppeliaukion kirkkohan valmistui 60-luvun lopussa. Voisiko kuva olla vaikka ajalta juuri ennen rakennustöiden alkua?” pohtii Pirkko Sirkiä.

”Arvelen, että paikka on Helsingissä, Temppeliaukion mäessä ennen kirkon valmistumista 1969. Olisikohan talvi 1965–66, joka tilastojen mukaan oli pitkä ja runsasluminen? Lapsilla on Nokian saappaat ja muoviset liukurit, olisivatkohan Orthex-merkkiset”, pohtii Vuokko Sivuranta.

Seppo Holopaisella on omakohtaisia muistoja mäenlaskusta Temppeliaukiolla.

”Siinä pipo piti olla tiukasti päässä tai muuten se jäi mäkeen. Vaimoni, joka asui Temppelikadulla 1940- ja 1950-luvulla muistaa paikan hyvin, kun itsekin oli paljon sitä mäkeä laskenut. Silloin ei vielä muovipulkkia ollut, kaupasta haettiin pahvilaatikoita, niistä tehtiin hyvät liukurit peffamäen laskuun”, Holopainen sanoo.

”Kuvan kaverit laskevat 1960–70-lukujen vaihteessa. Vasemmanpuoleisen kaverin pulkka on samanlainen kuin meidän perheessä oli niihin aikoihin. ”

Onnetar arpoi kirjapalkinnon saajaksi Arto Rautemaan. Hän saa Leena Kurjen kirjan Yhteisö väreissä (Basam Books).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa ollaan jälleen talvisissa tunnelmissa, mutta missä? Mikä mahtaa olla kuvanottovuosi? Entä onko kuvan paikka sinulle jollain tavalla tuttu ja onko sinulla jotain siihen liittyviä muistoja?

Lähetä vastauksesi lauantaihin 16. tammikuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

HS
Viime viikon kuvassa laskettiin mäkeä Helsingin Temppeliaukiolla.
Viime viikon kuvassa laskettiin mäkeä Helsingin Temppeliaukiolla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit