Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikesaunat katoavat Helsingistä

Ihmiset
 
HS
HS
Liikesaunojen puuttuminen liitosalueilta aiheuttaa monenlaisia hankaluuksia etenkin lapsiperheille. Ei ole helppoa kuljettaa katrasta toisen kaupunginosan saunaan varsinkaan talvipakkasten aikana, jolloin kylmettymissairaudet uhkaavat muutenkin.
Liikesaunojen puuttuminen liitosalueilta aiheuttaa monenlaisia hankaluuksia etenkin lapsiperheille. Ei ole helppoa kuljettaa katrasta toisen kaupunginosan saunaan varsinkaan talvipakkasten aikana, jolloin kylmettymissairaudet uhkaavat muutenkin. Kuva: HS

Helsingin liikesaunojen lukumäärä on laskenut puolella sotien jälkeen. Tätä nykyä pääkaupungissa toimii vain viitisenkymmentä tällaista saunaa, eikä uusista ole tietoakaan.

Suurin osa yleisistä liikesaunoista sijaitsee Helsingin keskustassa. Liitosalueet ovat jääneet melkein kokonaan ilman näitä kylpypaikkoja ja taitavat jäädä tulevaisuudessakin.

Syynä tähän ovat omakoti- ja rivitalojen saunat ja kylpyhuoneet. Niiden käyttäminen ei ole kuitenkaan mahdollista esimerkiksi useille alivuokralaisina asuville henkilöille.

– Liikesaunojen vähenemiseen on vaikuttanut viime lokakuun 20. päivään asti jatkunut hintasäännöstely. Saunat eivät ole voineet kerätä uudistuksiin tarvittavaa pääomaa ja ovat päässeet tästä syystä rappeutumaan, kertoi Suomen liikesaunojen liiton puheenjohtaja, toimitusjohtaja S. Rantanen.

– Toinen yleisten saunojen lukumäärän laskemiseen vaikuttanut syy on ollut koti- ja talosaunojen sekä kylpyhuoneiden rakentaminen uusiin taloihin. Yleisten saunojen asiakasjoukko on vähentynyt näiden takia tietenkin aika lailla.

Lapsikylä odottaa nyt kalustoa ja asukkejaan

Suomen ja koko Pohjoismaitten ensimmäinen SOS-lapsikoti on valmistunut Espoon Laajalahdessa.

– Rakennus on saatu aikaan lapsikyläyhdistyksen lähes 11.000 kannattajajäsenen antamien jäsenmaksujen sekä erilaisten lahjoitusten ansiosta. Varoja on kerätty kolmen vuoden aikana, kertoo lapsikyläyhdistyksen toiminnanjohtaja Albin Gebhardt.

– Punatiilinen rakennus on alkuna kahdeksan perheryhmää käsittävälle lapsikylälle.

Nyt valmistuneeseen rakennukseen tulee kaksi perheryhmää, joissa kummassakin on yhdeksän eri-ikäistä orpolasta. Kullakin perheellä on oma äiti, joka omistautuu yksinomaan tälle tehtävälleen.

– Äiti saa taloudenpitoa ja muita menoja varten kuukausirahan, jonka käytöstä hän itse määrää. Pääasia on, että lapset voivat hyvin, sanoi toiminnanjohtaja Gebhardt.

TV-lupien määrä nousi yli sadalla tuhannella

Yli sadallatuhannella kohosi vuodessa televisiolupien määrä, sillä vuoden vaihteessa niitä oli 731 985 kun määrä vuotta aikaisemmin oli 622 455 kappaletta, kerrottiin posti- ja lennätinlaitoksen radio- ja tv-lupajaostosta.

Vuoden vaihteessa oli radiolupia 1 540 851 kun vastaava luku vuotta aikaisemmin oli 1 455 695 maksettua lupaa. Myös tämä luku on kohonnut yli sadalla tuhannella, koska television katseleminen vaatii myös radioluvan.

Matkaradiolupien ja autoradiolupien vuoden vaihteen määrää ei vielä ole ehditty laskea. Marraskuun lopussa oli matkaradion kuunteluun oikeuttavia lupia 251 200 kappaletta ja autoradiolupia 80 750. Nämä määrät eivät joulukuun aikana ole paljon nousseet, koska näitä lupia myydään eniten kesäaikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit