Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Loimulohi maistuu kiinalaisillekin – Vesa Niskanen perusti suomalaisravintolan Kiinaan

Suomalainen ravintola Pekingissä osoittautui toimivaksi konseptiksi, sanoo Niskanen.

Ihmiset
 
Nicola Longobardi
Vesa Niskasen ravintolan sisustuksen suunnitteli suomalainen arkkitehti. Taustalla näkyvät koivut on tuotu ravintolaan Koillis-Kiinan SHenyangista.
Vesa Niskasen ravintolan sisustuksen suunnitteli suomalainen arkkitehti. Taustalla näkyvät koivut on tuotu ravintolaan Koillis-Kiinan SHenyangista. Kuva: Nicola Longobardi
Kolme nopeaa

Kiinnostavimmat ruoat pekingiläisessä ruokakulttuurissa

1 Pekingin ankka.

”Sen tuntevat kaikki, mutta jos tänne tulee, pitäähän sitä maistaa.”

2 Zha jiang mian. ”Pekingiläiset kylmät nuudelit, joissa on tummaa tahnaa ja vihanneksia. Tämä on vähemmän tunnettu.”

3 Sha guo.

”Hapatettua kaalia ja porsaanlihaa saviruukussa. Sitä voi syödä vaikka Länsi-Pekingissä, joka minun mielestäni on oikeaa, alkuperäisempää Pekingiä.”

Peking

Suomessa on ollut kiinalaisia ravintoloita vuosikymmenet. Kiinassa sen sijaan suomalaiset ravintolat ovat harvinaisia.

Yhtä sellaista pitää Pekingissä suomalainen Vesa Niskanen vaimonsa Jun Niskasen kanssa.

”Aluksi ajatuksena oli, että perustaisimme skandinaavisen ravintolan. Mutta jotenkin tästä tuli suomalainen”, Niskanen, 54, sanoo ravintolan pöydässä.

Asiaan vaikutti se, että ravintolan sisustuksen suunnitteli suomalainen arkkitehti ja se, että Niskanen on suomalainen.

Sisustuksesta kieltämättä tulee mieleen Suomi. Ikkunaseinillä on rivi valkotuohisia koivunrunkoja, ja kattoa peittävät valokuvat vihreälehtisistä koivun oksista sekä sinisestä taivaasta. Koivut on tuotu Koillis-Kiinan Shenyangista. Pekingissä niitä ei kasva.

Niskanen muutti Pekingiin vuonna 2010 otettuaan lähtöpaketin silloisesta matkapuhelinyhtiöstä Nokiasta. Hän oli kymmenen vuotta aiemmin asunut kaksi vuotta työnsä takia Kiinassa, missä myös tapasi vaimonsa.

”Päätimme, että kun pekingiläinen on asunut vuosia Oulussa, muutetaan sitten Pekingiin.”

Niskasella on Pekingissä yritys, joka järjestää ympäristötekniikan ja kulttuurialan vaihto-ohjelmia Suomen ja Kiinan välillä. Ravintola toimii siinä ohessa.

Noin vuosi sitten avattu ravintola Moi, viralliselta nimeltään Moi Restaurant and Lounge, sijaitsee Pekingin Dangdai Moma -alueella, jossa asuu varakkaita kiinalaisia sekä ulkomaalaisia.

Arkipäivänä lounasaikaan kaikki parikymmentä ruokailijaa ovat kiinalaisia, iältään selvästi keski-iän alapuolella. Ravintola ei ole täynnä, mutta jokaisessa pöydässä on asiakkaita.

Moi on kiinalaisesta näkökulmasta hintava ja hieman eksoottinen ravintola. Täällä käy lähinnä varakasta keskiluokkaa.

Viereisessä pöydässä lounastavat nainen ja mies ovat tilanneet muiden ruokien ohella lautasellisen lihapullia ja perunasosetta keskelle pöytää ja jakavat annoksen keskenään. Siitä huomaa, että ollaan Kiinassa.

Moi-ravintolassa annokset tarjoillaan kuten länsimaissa siten, että jokaisella on periaatteessa oma annos. Monista kiinalaisista kuitenkin tuntuu epäluontevalta syödä yksin koko lautasellinen ruokaa, jos ruokailee jonkun seurassa. Kiinassa tapoihin kuuluu, että annokset pannaan keskelle pöytää ja kaikki jaetaan seurueen kesken.

Lihapullat ovat keskiluokan pekingiläisille jossain määrin tuttuja, koska monet heistä asioivat Ikeassa, jonka ravintola tarjoaa lihapullia myös Pekingissä. Moin listalla on kuitenkin myös eksoottisempia herkkuja.

Esimerkiksi annos, jonka nimi kuuluu kiinankielisestä tekstistä suomennettuna ”Suomen Ka le lia -piirakat”. Listalla on ruokalajien nimet myös suomeksi, joten suomalainen näkee, että kyse on karjalanpiirakoista.

Niskasen mukaan suosituin on annos, jonka kiinalainen nimi on ”erityinen pohjoiseurooppalainen hitaasti paahdettu lohi”.

”Se on meidän versiomme loimulohesta, ilman loimua.”

Ravintolan annoksista vain pieni osa kuuluu pelkästään suomalaiseen keittiöön. Ruokalistan perusteella Moita voisi pitää pohjoismaalaispainotteisena eurooppalaisena ravintolana.

”Olen monelta ammattikokilta kysynyt, että mitä on suomalainen ruoka”, Niskanen sanoo.

”Siihen ei tule yksiselitteistä vastausta. Vaikutteita on esimerkiksi Venäjältä, Baltiasta ja Ruotsista. Suomalaista on ehkä se, että käytetään paljon luonnon raaka-aineita.”

Monia Suomessa yleisiä raaka-aineita on Pekingistä vaikea tai jopa mahdoton löytää, Niskanen sanoo. Esimerkiksi maustepippuria ei Kiinassa tunneta. Lohi tulee Norjasta, mutta monia muita Suomessa tunnettuja kalalajeja ei ole saatavilla. Ennen joulua ei löytynyt lanttuja, joten lanttulaatikon sijasta tehtiin bataattilaatikkoa. ”Siitä tuli vähän kuin imelletty perunalaatikko.”

Niskasen mukaan ravintolan profiloiminen skandinaavisen sijasta suomalaiseksi osoittautui myös liiketoiminnan kannalta hyväksi ratkaisuksi. Hänen mukaansa ravintola ei tee tappiota.

Saasteisiin ja ruokaskandaaleihin kyllästyneelle Pekingin keskiluokalle suomalaisuus saattaa toimia jopa markkinointivalttina. Kiinalaisista monet eivät tarkkaan tiedä, missä Suomi on, mutta heillä on Suomesta mielikuva, johon yhdistyy puhtaus.

”Olemme huomanneet, että monet tulevat tänne sen teeman ympärillä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit