Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuomas Tapola sai 15-vuotiaana kutsun jatkosotaan isältään kenraali K.A. Tapolalta

”Isä kai halusi jonkun perheestä lähelleen”, Tuomas Tapola, 90, sanoo.

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Sami Kero / HS
Maisteri Tuomas Tapola johti yli neljännesvuosisadan ajan Etelä-Pohjanmaan Opistoa Ilmajoella, ja perusti sinne myös vanhushoitajien ylioppilaspohjaisen koulutuksen.
Maisteri Tuomas Tapola johti yli neljännesvuosisadan ajan Etelä-Pohjanmaan Opistoa Ilmajoella, ja perusti sinne myös vanhushoitajien ylioppilaspohjaisen koulutuksen. Kuva: Sami Kero / HS
Kolme nopeaa

Toiveita ja muistutuksia nuorille

1 ”Toivon, että nuoret ihmiset vaalisivat omanarvontuntoaan ja itsenäistä ajatteluaan, eivätkä liiaksi eläisi kaikenlaisten ulkoisten vaatimusten mukaan.”

2 ”Isäni syntymän 120-vuotismuistojuhlassa laitatin seppeleisiin kahdenlaiset tekstit: Isänmaan tähden ja Isänmaan puolesta. Ensimmäinen oli osoitettu hengissä säilyneille, jälkimmäinen kaatuneille. Sotien kärsimys kosketti meitä kaikkia.”

3 ”Nykyisiin kansainvaelluksiin johtanut väkivalta, kuten Isisin synnyttämä, pitäisi pian tyrehdyttää. Ihmisistä halutaan tehdä väkisin militäärisiä, mitä emme kuitenkaan luonnostamme ole.”

Ovi raottuu verkkaisesti. Oven avaa rollaattorilla hitaasti liikkuva Tuomas Tapola – kasvot poikamaisessa hymyssä. Hän asuu helsinkiläisessä palvelutalossa yhdessä Tuulikki -vaimonsa kanssa, naimisissa he ovat olleet 64 vuotta.

”En jaksaisi elääkään, ellei olisi huumoria”, pitkä mies tokaisee kohta kuin ajatustenlukija.

Hauskuuden ja huumorin rinnalla on ollut muutakin. Varhaisnuoruutta leimasi sota, johon 15-vuotias poikanen lähti jo kesällä 1941 isänsä, kenraali K. A. Tapolan (1895–1971) sotilaspalvelijaksi Pitkärantaan. Tämä tunnustettu strategi oli ensin esikuntapäällikkönä Karjalan Armeijassa, sitten 5. Divisioonan komentajana Syvärillä.

”Olen toisinaan ajatellut, mitä Kustaa-isäni tarkoitti ottaessaan minut sinne esikuntaan, jossa asuimmekin samassa kammarissa. Ehkä hän yksinkertaisesti vain halusi jonkun perheestämme lähelleen”, tänään 90 vuotta saavuttava Tapola miettii.

Pitkärannassa eivät asuinkumppanit olleet keitä tahansa, yläkerrassa asusti 100 000 miehen vahvuista Karjalan Armeijaa komentanut Erik Heinrichs. Tapola muistelee, miten yöllä 1. lokakuuta 1941 tämä koputti heidän ovelleen ja ilmoitti: ”Petroskoi on vallattu.” Isä-Tapola nousi ja kiiruhti neuvonpitoon Heinrichsin kanssa.

Kesällä 1942 Tuomas Tapola seurasi isäänsä Uutujärvelle, lähelle Syväriä. ”Siellä sain realistisen tuntuman sodan kasvoihin. Että tällaista tämä siis on. Oli pahasti haavoittuneita, oli nälkiintyneitä venäläisvankeja.”

Syväriltä hän tavoitti isänsä myös puna-armeijan suurhyökkäyksen alkaessa 21. kesäkuuta 1944. Idästä ampui jo raskas tykistö. ”Yksi kranaateista räjähti aivan lähellä isän parakkia ja sai sen keikahtamaan kallelleen”,

Tapola on kirjoittanut tapauksesta. ”Ryntäsin parakkiin, missä isä edelleen istui pöytänsä ääressä ilmeenkään muuttumatta. Sitten hän kokosi joitakin karttoja mukaansa ja totesi: ’Jos me nyt sitten menemme tuonne, minne nuo muutkin ovat menneet’.”

”Uskoin, että se jää viimeiseksi kohtaamiseksemme. Ei onneksi jäänyt”, hän lisää nyt. Syväriltä 18-vuotiaan tykkimiehen oli lähdettävä samana päivänä Korpraalikouluun Riihimäelle.

Mitä sota oikein on ja opettaako se ihmiselle jotakin?

Tapola katsoo kysyjään kauan ennen kuin vastaa: ”En tiedä. Minulla ainakin vahvimmin nousee mieleen kärsimys. Se tietysti heijastui sotilasperheeseemme – isoveljeni oli upseeri – ja etenkin talvisota oli isälleni kaikin tavoin ankara koettelemus.”

K. A. Tapola, jälkikäteen melko vaitonainen mies, oli kuitenkin joskus Tuomakselle kertonut: ”Jännitystilassa talvisodan kurimuksessa saatoin hokea itselleni ruhig bleiben (pysy rauhallisena), jotta pystyisin säilyttämään ajatteluni loogisena ja kirkkaana”.

Sodan uhreja ja ponnistuksia Tuomas Tapola kunnioittaa. Hän on tehnyt työuransa kansankorkeakoulun rehtorina ja eritoten vanhustyön edistäjänä, ja siksikin lämpimästi tukee sosiaalisia toimia rintamaveteraanien hyväksi.

Mutta kotimaamme ja kulttuurimme muutoksia vuosikymmenten saatossa Tapola kommentoi terävästi.

”Olen aina ollut kulttuurihistoriallisesti protesti-ihminen. Vaikka kulttuuri-sanaa ympätään liika-annoksina joka paikkaan, täytyy nähdä, että kulttuuri on aika lailla pintapuolistunut”, hän harmittelee.

”Enää ei ole paikallaan puhua siitä kulttuurin alkuperäisestä merkityksestä, joka juontuu latinan sanaan cultura, viljely. Niin paljon ilmenee kulttuurin rappeutumista.”

Vaikka Tuomas Tapola tunnistaa henkisten arvojen ja instituutioiden arvostuksen laskua, valoisana ihmisenä hän suuntautuu odottaen kohti tulevia aikoja.

Ja saattelee vieraan ystävällisesti matkaan.

Tuomas Tapolan kotialbumi
Tuomas Tapola (oik.) 15-vuotiaana rintamalla Uutujärvellä toisen ikätoverinsa kanssa.
Tuomas Tapola (oik.) 15-vuotiaana rintamalla Uutujärvellä toisen ikätoverinsa kanssa.
Tuomas Tapolan kotialbumi
Kenraali K. A. Tapola perheineen kuvattuna Viipurissa 1930-luvulla. Tuomas Tapola istuu äitinsä sylissä.
Kenraali K. A. Tapola perheineen kuvattuna Viipurissa 1930-luvulla. Tuomas Tapola istuu äitinsä sylissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit