Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ahtaissa paikoissa

Ihmiset
 
Heikki Kotilainen
Kadulle on ahdettu raitiovaunu, autoja, lastenvaunut ja lunta. Mutta missä ollaan ja milloin?
Kadulle on ahdettu raitiovaunu, autoja, lastenvaunut ja lunta. Mutta missä ollaan ja milloin? Kuva: Heikki Kotilainen

Viime viikon Bongaa paikka -kilpailu poiki runsaat 160 vastausta, joista valtaosa oli oikein.

Ja ihan totta: katumaisema on helppo tunnistaa Lönnrotinkaduksi ja vasemmanpuoleinen kivirakennus Vanhaksi Poliksi.

Tarkkasilmäisimmät olivat lisäksi huomanneet, että valokuvastudio Neittamo & Pietinen oli toiminut vuosina 1929–31, ja että keskellä oleva Teekkarilan opiskelija-asuntola oli valmistunut keväällä 1931.

Lähteistä ei kuitenkaan käy selväksi, onko kuva alku- vai loppuvuodesta.

”Kuinka voisi olla tunnistamatta paikkaa, jossa ensimmäiset horjuvat askeleet vapaaseen opiskelijaelämään tuli otetuksi? Kuva on Lönnrotinkadulta, vasemmalla on Vanha Poli ja keskellä Teekkarilan opiskelija-asuntola Albertinkadun kulmassa”, kirjoittaa Jouko Törmä.

Vastaajista suurin osa oli entisiä teekkareita, jotka muistelivat opiskeluaikojaan huvipuoli edellä.

”Teekkarilassa sijaitsi alakerran liiketilojen ohella myös monenlaista opiskelijoita palvelevaa toimintaa mm. Suomen tiettävästi vanhin ylioppilasasuntola sekä harrastus- ja urheilutiloja, kuten ullakon palloiluhalli ja kellarin ampumarata”, kertoo Kalevi Saanilahti. ”Ampumarata oli teekkaritoiminnan aikaan myös perinteinen vappuyön hilpeä jatkopaikka, aseet kyllä olivat tiukasti lukkojen takana.”

Samoissa tiloissa koettiin suuri tragedia 21. helmikuuta 1999, kun Sanna Sillanpää ampui ampumakerhon tiloissa kolme miestä ja haavoitti yhtä.

Vanhan Poli sali on Hannu Myllärniemelle erityisen tuttu.

”Kerrankin oli yöpukutanssiaiset, jonne menin silloisen tyttöystäväni kanssa. Hauskaa oli, eikä moisia tansseja sitten koskaan enää järjestettykään.”

”Viereisessä talossa oli squash-halli, jossa pelasi myös Spede kollegani Heka Miettisen kanssa. Siellä oli myös olutoikeudet, mutta tiesin, ettei urheillessa saa käyttää alkoholia, koska se estää maitohapon metaboliaa maksassa.”

Vanhalla Polilla on ollut myös piskuinen rooli Suomen folk-buumissa. Eero Åkerblom kävi kesinä 1965 ja 1966 talossa toimineessa Helsinki International Student Clubin pippaloissa, joissa esiintyivät muun muassa Jukka Kuoppamäki ja Hootennany-trio.

”Jäsenkortti oli pahvinpala, joka niitattiin valokuvalliseen henkkariin tai ajokortin kanteen ja varmistettiin pyöreällä leimalla. Syyskuun viimeisenä 1966 teekkarit muuttivat perinteisin juhlamenoin Otaniemen Dipoliin.”

Jyrki Mali muistelee juhlineensa Vanhalla Polilla nuorena teekkarina ”useammankin kerran”. Vuonna 1971 paikalla järjestettiin disko, johon oli sisäänpääsymaksu.

”Köyhän opiskelijan ja kavereiden budjetit olivat tiukalla ja tilasimme pöytään päästyämme vain pullon Jaffaa ja neljä lasia. Saatuamme tilauksemme vedimme kätköistämme pöydälle pullon Spriteä, johon oli varattu illan juomaksi pontikkaa. Eipä aikaakaan, kun tarjoilija tuli ja nappasi pullomme. Meidän vastalauseemme hän nujersi viehättävästi todeten, että Sprite ei kuulu Vanhan Polin juomavalikoimiin.”

Onnetar arpoi kirjapalkinnon saajaksi Pertti Lampilan. Hän saa Altti A. Salon ja Raimo Sundelinin toimittaman kirjan Vanha Rauma (Länsituuli).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa on taas talvi, mutta missä? Mikä on kuvanottovuosi? Entä onko kuvan paikka sinulle jollain tavalla tuttu ja onko sinulla jotain siihen liittyviä muistoja?

Lähetä vastauksesi lauantaihin 23. tammikuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Neittamo & Pietinen Valokuva Oy
Lunta raivattiin Lönnrotinkatu 27:n kohdalla talvella 1931.
Lunta raivattiin Lönnrotinkatu 27:n kohdalla talvella 1931.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit