Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maija-Liisa Peuhu on ollut Salattujen elämien tähti alusta asti

Kokenut näyttelijä suhtautui uuteen tv-sarjaan aluksi epäillen.

Ihmiset
 
Sami Kero / HS
Maija-Liisa Peuhu on monille tuttu tv-sarja Salatuista elämistä.
Maija-Liisa Peuhu on monille tuttu tv-sarja Salatuista elämistä. Kuva: Sami Kero / HS

Vaikka se on jalostunut ja päivittynyt vuosien varrella monta kertaa, sen tunnistaa edelleen helposti: Salattujen elämien tunnusmusiikin. Tämä suomalainen saippuasarja alkoi 25. tammikuuta vuonna 1999.

Kyseessä oli silloin Suomessa ainutlaatuinen tuotanto, ensimmäinen suomalainen päivittäisdraamasarja. Alusta asti mukana oli Maija-Liisa Peuhu eli Ulla Taalasmaa. Hän näyttelee sarjassa yhä vaikka oli alun perin skeptinen koko sarjan suhteen.

Peuhu ei tiedä, kuka häntä ehdotti tuotantotiimille, mutta vuoden 1999 syksyllä hän sai kutsun koe-esiintymisiin.

Teatterissa rutinoitunut Peuhu muistaa olleensa epävarma. Kovaan harjoitteluun tottuneelle Salattujen elämien liukuhihnakuvausmeininki tuntui vieraalta. Mutta kollega Tarja-Tuulikki Tarsala sanoi: ”Sinä olet koulutettu ammattilainen. Sinulla on velvollisuus mennä mukaan.”

Peuhu myöntyi.

”Niitä pruuveja (koekuvauksia) oli kaikkiaan kolmet. Se homma kesti ja kesti ja kesti, ja aloin olla jo ihan kypsä. Meitä oli viimeisessä vaiheessa kaksi jäljellä, ja viimeisen pruuvin jälkeen sanoin, että kertokaa raadille, että tämä tyttö lähtee nyt!” Peuhu muistelee.

Hän pääsee studion ovelle asti, kunnes häntä huudettiin nimellä. Peuhu oli valittu esittämään Ulla Taalasmaata.

”Ajattelin, että ohhoh! Katsotaan, mitä tästä nyt tulee.”

Ennen sarjan kuvausten aloittamista improvisoitiin. Vastaava tuottaja Christoffer von Platen johti harjoituksia Konalassa. Tarkoituksena oli tutustuttaa näyttelijät sarjan maailmaan, hahmoihin ja toisiinsa. Näyttelijöille huudettiin lennosta kohtauksia ja niiden tapahtumia, joihin heidän täytyi reagoida.

”Se oli todella hauskaa!”

Ensimmäisissä oikeissa kuvauksissa meno muuttui. ”Ei siinä alussa tainnut juuri kukaan nukkua. Seisoin ensimmäisessä kuvassa ja mietin, että kuka tämä Ulla oikein on? Olen tottunut tekemään perusteellisen taustatutkimuksen roolihahmoistani, nyt hahmosta oli vain A4-paperi. Juoksin koko ajan Christofferin perässä ja kyselin, teenkö liikaa. Hän sanoi vaan, että anna mennä vaan.”

Sarjasta tuli menestys. Peuhu tykästyi Ullaan, ja hän tykkää hahmosta edelleen.

”Se on sen verran moniulotteinen ja pitkälle viety tyyppi. Uskon edelleen, että voin tehdä Ullalla jotain todella hienoa.”

Sarjan menestys tuli yllätyksenä etenkin nuoremmille näyttelijöille. Esimerkiksi Jasper Pääkkönen ei tykännyt yhtään julkisuudesta. Lieveilmiöiden varalle näyttelijöitä varten palkattiin asiantuntija, joka kertoi, miten julkisuuteen täytyy suhtautua.

”Eihän sellaista ollut Suomessa ennen nähty. Tytöt kirkuivat joka paikassa, mihin nuoret menivät.”

Peuhu oli pois Salatuista elämistä vuosina 2008–2013, koska halusi tehdä välillä jotain muuta. Kun hänelle soitettiin ja kysyttiin, haluaisiko hän palata sarjaan, hän suostui. Meno ei ole ihmeemmin muuttunut.

”Aamulla mennään paikalle seitsemäksi meikkiin ja kahdeksalta alkavat kuvaukset. Lopetamme sitten, kun on saatu hommat tehtyä. Rytmi on nykyään vielä siitä aiemmastakin nopeutunut.”

Improvisaatiolle Salatuissa elämissä ei ole hirveästi aikaa. Jos kohtauksen kestoksi on määrätty 1 minuutti 32 sekuntia, sen mittainen siitä tehdään.

Peuhu veikkaa, että sarjan suosio on pysynyt siksi niin hyvänä, että se käsittelee aina ajankohtaisia ja ristiriitaisiakin asioita siten, että koko kansa tajuaa. Sarjalla on saattanut olla jopa yhteiskunnallista merkitystä. ”Mieti nyt vaikka homoutta. Sehän oli ihan eri asia 17 vuotta sitten. Nyt se on tätä päivää.”

JUHAPEKKA TUKIAINEN
Salatut elämät -sarjan Taalasmaat eli Ulla (Maija-Liisa Peuhu), Seppo (Jarmo Koski) ja Elina (Sanna Luostarinen).
Salatut elämät -sarjan Taalasmaat eli Ulla (Maija-Liisa Peuhu), Seppo (Jarmo Koski) ja Elina (Sanna Luostarinen).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit