Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiedemies omistautui työlleen

Martti Koivusalo 1930–2015

Ihmiset
 
Markku Koivusalo Lasse Uotila Seppo Lindy
Martti Koivusalo
Martti Koivusalo

Lääketieteellisen kemian emeritusprofessori, lääketieteen ja kirurgian tohtori Martti Koivusalo kuoli lyhyen sairauden jälkeen 85-vuotispäivänsä aattona 28. marraskuuta Helsingissä. Hän oli syntynyt 29. marraskuuta 1930 Helsingissä.

Koivusalo aloitti 17-vuotiaana opintonsa Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Työura urkesi siellä jo 20-vuotiaana lääketieteellisen kemian assistenttina jatkuen myöhemmin apulaisprofessorina ja professorina. Opiskelukurssinsa nuorin priimus suuntautui lääketieteellisen biokemian tutkimukseen. Koivusalo väitteli 25-vuotiaana metanolin aineenvaihdunnasta eläinelimistössä.

Koivusalo jatkoi tutkijaopintojaan 1960-luvulla mitokondriotutkija E.C. Slaterin laboratoriossa Amsterdamissa ja lääketieteen Nobelin palkinnon voittaneen Severo Ochoan laboratoriossa New Yorkissa. DNA:n rakenteen selvittäjältä Francis Crickiltä hän omaksui elinikäiseksi jääneen piipunpolton. New Yorkista tarttui myös pukeutumistyyli, ja opiskelijat antoivat sittemmin pikkutakissa piippua polttavalle Koivusalolle lempinimen Rip Kirby.

Koivusalo oli pidetty ja arvostettu opettaja, joka koulutti useita lääkärisukupolvia ja ohjasi lääketieteellisen biokemian väitöskirjoja. Vielä jäätyään eläkkeelle 1995 hän jatkoi tutkimuksiaan yliopistolla 2000-luvun puolelle asti. Hän on yksi Helsingin yliopistoa pisimpään palvelleista henkilöistä.

Koivusalo oli perustutkimukselle omistautunut tiedemies, jonka mukaan tieteessä ei ollut kysymys kilpailusta tai yksilön suorituksista vaan tutkimukselle omistautuneen anonyymin tiedeyhteisön pyrkimyksestä löytää totuuksia.

Koivusalon aikana Helsingin yliopiston lääketieteellisen kemian laitos viettikin huippututkimuksen kulta-aikaa. Koko työyhteisö koostui lahjakkaista tutkijoista. Osana työyhteisöä ja oman tutkimusryhmän vetäjänä Koivusalo tuotti runsaasti tieteellisiä tuloksia ja kansainvälisiä artikkeleita alan johtavissa kansainvälisissä julkaisuissa. Tutkimuksissa keskityttiin entsymologiaan. Hän löysi urallaan soluista uusiakin entsyymejä ja eräissä tapauksissa osoitti muiden löytämät, erillisiksi luullut kaksi alkoholi- ja aldehydiaineenvaihdunnan entsyymiä yhdeksi (samaksi) entsyymiksi.

Työyhteisössä Koivusalo tunnettiin sovittelevana ja ystävällisenä ihmisenä, joka viihtyi yliopistolla usein yötä myöten. Entsyymien huonon säilyvyyden vuoksi työ tapahtui osaksi kylmähuoneissa. Tuloksia hän analysoi paksuun piipunsavuun peittyneessä tiedeartikkelien valtaamassa työhuoneessaan.

Vaikka Koivusalon paperit näyttivät olevan kaaoksen tilassa, hän oli tutkijana tunnettu ja ajatustensa kirkaudesta ja selkeydestä, uusista ideoista ja hedelmällisistä kysymyksenasetteluista. Luonnontieteille omistautunut Martti Koivusalo tunsi suurta sympatiaa luontoa, kasveja ja eläimiä kohtaan ja viihtyi puutarhatöissä huvilallaan Ruovedellä, joka oli hänelle erityisen rakas toinen kotipaikka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit