Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verotiedottaja opasti valtiota

Raimo Havilehto 1943–2016

Ihmiset
 
Ari Setälä
Raimo Havilehto
Raimo Havilehto

Kansainvälinen verotiedottaja, verojohtaja Raimo Havilehto kuoli tammikuun 6. päivä. Havilehto sairastui vakavasti syksyllä 2013, oli ensin kotihoidossa ja viimeiset kuukaudet Tukholman Suomikodissa, jossa kuoli 72-vuotiaana. Hän oli syntynyt 20. kesäkuuta 1943 Ruoholahdella.

Muutettuaan Tukholmaan Havilehto teki jonkun aikaa sekalaisia konttoritöitä Tukholmalainen-lehdessä. Maraboun makeistehtaalla Havilehto valssasi kolatoffeeta, kun huomasi ilmoituksen, jolla lääninhallitus haki henkilökuntaa. Havilehto tarttui tilaisuuteen, ja niin Tukholman lääninhallitus alkoi vuonna 1969 kouluttaa merkonomin paperit hankkineesta Havilehdosta verotarkastajaa.

Muutaman vuoden päästä Havilehto työskenteli verojohtajana Tukholman naapurikunnissa Lidingössä ja Huddingessa. Myöhemmin hän oli vuosikymmenet Tukholman verovirastossa kansainvälisen verotuksen tiedottajana. Niinä vuosina Havilehto nousi todelliseksi asiantuntijaksi Ruotsin ja Suomen verotuksessa. Hän tunsi verotuksen kaikki säännökset ja hienoudet, kaksoisverotukset ja muut kommervenkit. Lukuisat kerrat Ruotsin valtiopäivät kuuli ensin Havilehtoa ja vasta sitten sorvaili uusia verotussääntöjä.

Tukholmalaisten toimittajien parissa Havilehdolla oli sellainen maine, että paras on kysyä ensin Havilehdolta. Ehkä joku muukin asiat osaa, mutta Havilehto taitaa kertoa niin, että veronmaksajakin ymmärtää. Vuosikymmenet Raimo Havilehto auttoi ja neuvoi ruotsinsuomalaisia verotusasioissa Ruotsin Sisuradiossa ja ruotsinsuomalaisissa lehdissä.

Havilehdon lapsuuden ja nuoruuden maisemissa Valkeakoskella isot järvet Mallasvesi ja Vanajavesi loiskuivat kahta puolen kaupunkia.

Tukholma on samanlainen vesiparatiisi Mälärin ja meren välissä. Niinpä Roslagenin kesäpaikasta luovuttuaan Havilehto laittoi vaimonsa Marjan kanssa veneen. Kotisatamaksi tuli Stockholms Segelsällskapetin satama Kungsholmenilla lyhyen kävelymatkan päässä asunnosta.

Eräässä tukholmalaislehdessä oli vuosia sitten yleisönosastokirjoitus, jossa eräs lukija kertoi rukoilevansa, että Havilehto pysyisi terveenä pitkään niin että hän voisi vielä monet, monet vuodet auttaa ruotsinsuomalaisia verotusasioissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit