Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

No ei sittenkään eläkkeelle

EU-veteraani Jan Store jäi eläkkeelle, kirjoitti kirjan ja päätti palata töihin, lobbariksi Brysseliin.

Ihmiset
 
Pekka Mykkänen / HS
Pitkän linjan virkamies ja diplomaatti Jan Store on palannut Brysseliin, mutta tällä kertaa viestintä- ja lobbausfirma Milttonin lobbarina.
Pitkän linjan virkamies ja diplomaatti Jan Store on palannut Brysseliin, mutta tällä kertaa viestintä- ja lobbausfirma Milttonin lobbarina. Kuva: Pekka Mykkänen / HS
Kolme nopeaa

Onko monien kriisien koetteleman EU:n pelit pelattu?  

1 ”Huhut EU:n

kuolemasta ovat ennenaikaisia.”

 

2 ”Ei ole muuta mahdollisuutta kuin pitää yhtä, että pärjäisimme maailmanlaajuisessa mittelössä.”

 

3 ”Vahva EU

vahvistaa myös Suomea.”

 

Bryssel

Eläkeläisen kädessä oli golfmaila. Takana oli 35 vuoden ura ulkoministeriössä, virkamiehenä ja diplomaattina.

Muistelmateoskin oli tullut kirjoitettua ja sitä kehuttiin lehdissä. Mikäpä siinä oli palloa lyödessä ja eläkepäiviin totutellessa.

Mutta sitten soi puhelin, kello oli noin 16.30 viime syyskuussa, taustalla kuulutettiin juuri päättyneen golfkilpailun tuloksia.

Puhelimessa oli Jorma Ollila, se Nokiasta ja Shellistä tuttu hahmo, vanha tuttu.

Et lähtis Janne Brysseliin?, Ollila kysyi.

Janne on lempinimi, jolla kutsutaan yhtä Suomen tunnetuinta ja kokeneinta EU-virkamiestä Jan Storea. Hänen tuntevat melkein kaikki ja hän tuntee lukemattomia niitä, jotka tekevät päätöksiä yli 500 miljoonan asukkaan EU:n pääkaupungissa.

Store työskenteli Suomen pysyvänä edustajana EU:ssa vuosina 2008–2013 ja pysyvän edustajan sijaisena vuosina 1995–2000. Hän oli pääkallopaikalla silloin, kun Suomesta tuli EU-jäsen, kun Suomi toimi ensin kerran EU-puheenjohtajana ja kun eurokriisi vei unionin kuilun partaalle.

Hän oli siis luonteva valinta, kun ”kunnianhimoinen ja eteenpäin katsova viestintätoimisto” Miltton päätti etsiä toimitusjohtajaa uudelle toimistolleen Brysseliin. Suomeksi sanottuna sinne haluttiin lobbari, joka osaa hommansa ja tietää, kenen hihaan pitää tarttua, jos kryptisiin lainsäädäntöprosesseihin mielitään vaikuttaa.

Ollila on Milttonin hallituksen puheenjohtaja ja kun sellainen kaveri soittaa, niin kyllähän sitä pitää kuunnella ja pureskella.

Pohdinta johti siihen, että 67-vuotias Store päätti lykätä eläköitymistään, ehkä kolmella vuodella. Vuodenvaihteessa hän aloitti työnsä uudelle maalille tuoksuvassa toimistorakennuksessa Ambiorixaukiolla, joka sijaitsee 600 metrin päässä tärkeimmistä EU:n vallankäytön linnakkeista.

Ennen haastattelua Store ilmaisee, ettei hän halua käyttää aikaansa vanhojen tarinoiden kertaamiseen. Hän haluaa puhua siitä, mitä hänen elämässään nyt tapahtuu. Hänhän on tuoreen start up -yrityksen toimitusjohtaja.

EU:n kulisseissa häärää joidenkin arvioiden mukaan 30 000 lobbaria. He edustavat autojättejä, maatalousjärjestöjä, tupakkafirmoja, kansalaisjärjestöjä, lääkeyhtiöitä ja ties ketä.

Storen asiakkaat ovat suomalaisen elinkeinoelämän suurimpia vaikuttajia, joiden nimiä hän ei lähde listaamaan.

Pekka Mykkänen / HS
Jan Store
Jan Store

”Jos heittäydyn hieman juhlalliseksi, niin haluan auttaa suomalaisia yrityksiä saamaan sanansa kuuluviin. Täällä vaikuttaminen on se, mitä pystymme asiakkaillemme tarjoamaan.”

Ihan kummalliselta voi kuulostaa EU:ta tuntemattomien korviin tällainen puhe. Että miten siellä vaikutetaan, kun on se komissio, neuvosto, parlamentti, 28 jäsenmaata, ne huippukokoukset ja kaikkea muutakin kummallista?

”Pitää tietää, missä päätökset tehdään ja se, milloin pitää iskeä ja minne. On pystyttävä vaikuttamaan niihin ihmisiin, jotka vievät kynää. Aina on olemassa joku ihminen, joka on päävastuussa asioiden valmistelussa”, Store kertoo.

Storen mukaan suomalaisten on pakko osata Brysselin pelikuviot, koska suomalaisesta lainsäädännöstä yli puolet syntyy kivenheiton päästä hänen konttoriltaan. Ja niitä pelikuvioita riittää, sillä yksittäisen EU-lainsäädännön syntyminen voi kestää jopa vuosikymmenen.

”Kun komissiossa tehdään ehdotus, se on vasta alkua. Sitten asia siirtyy parlamenttiin ja neuvostoon. Ja sitten jos tulee direktiivi, niin siihen voi vaikuttaa, että miten sen implementointi menee. Yksi isku ei riitä, pitää olla jatkuvuutta ja toistoa.”

Aiemmissa EU-töissään Jan Store oli suoraan vaikuttamassa EU-tason päätöksiin ja siihen, mitä EU Suomelle ja suomalaisille tarkoitti. Nyt hän on kulisseissa, päätöksenteon liepeillä, samoissa marginaaleissa, joissa tuhannet kilpailevat samojen kiireisten vaikuttajien huomiosta.

Mahtaako kenelläkään olla aikaa hänelle, lobbarille tuhansien lobbareiden joukossa?

”Jos on päässä hyvä ajatus tai poliittinen aihio, aina löytyy joku, joka on valmis kuuntelemaan.”

Tämän sanoessaan hän kuulostaa itsevarmalta. Koska hänelle tämä omalaatuinen kaupunki on vanha tuttu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit