Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasi lumosi muotoilijan

Helena Tynell 1918–2016

Ihmiset
 
Vertti Teräsvuori
Helena Tynell
Helena Tynell Kuva: Vertti Teräsvuori

Lasimuotoilija Helena Tynell (os. Turpeinen ) kuoli 18. tammikuuta Tuusulassa. Hän oli 97-vuotias, syntynyt 10. joulukuuta 1918 Äänekoskella.

Tynell opiskeli 1938–1943 Taideteollisessa keskuskoulussa, josta valmistui mallisuunnittelijaksi. Koulun jälkeen hän meni piirtäjäksi ja valaisimien suunnittelijaksi Paavo Tynellin johtamaan Taito-osakeyhtiöön.

Sieltä löytyi aviomies, valaisinsuunnittelija Paavo Tynell (1890–1973), ja siellä syttyi rakkaus lasiin.

Helena ja Paavo Tynell ovat kumpikin jättäneet merkittävän jäljen suomalaiseen muotoiluun. Yhteisessä näyttelyssä heidän teoksiaan nähtiin 2008 Lasi&Metalli-näyttelyssä Taidemuseo Martta Wendelinissä Tuusulassa.

Helena Tynell siirtyi 1946 suunnittelijaksi Riihimäen Lasiin, jossa teki 30-vuotisen uran. Sodanjälkeiset vuosikymmenet olivat suomalaisen lasitaiteen kulta-aikaa, ja Tynell oli yksi alan keskeisistä nimistä. Taiteilijoilla oli lasitehtailla suuri vapaus, taidelasi kävi hyvin kaupaksi, ja kansainvälisillä areenoilla tuli kunniaa.

1960- ja 70-luvuilla Riihimäen Lasissa valmistettiin satoja erilaisia puristettuja ja puhallettuja lasimaljakoita, joiden keskeinen suunnittelija Helena Tynell oli.

Hänen tunnetuin teoksensa on lukuisista suomalaiskodeista löytyvä Aurinkopullo, jota Riihimäen Lasi valmisti monen kokoisena ja värisenä 1964–1974.

”Kymmenien eri värisävyjen taustalla oli käytännöllinen syy: värejä sulatettaessa käytettiin hyväksi edellisiä värijäämiä”, Tynell kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa 2008.

Aurinkopullosta on tullut keräilijöiden suosikki, jonka ympärille on jopa perustettu Aurinkopulloseura.

Erilaisten maljakoiden lisäksi Tynell suunnitteli monia suosittuja laseja ja astiastoja.

Kun Riihimäen Lasi lopetti taide- ja käyttölasin valmistuksen 1976, Tynell muutti Saksaan. Hän oli jo 1960-luvulla aloittanut valaisimien muotoilun saksalaiselle Bega-Limburg-yhtymälle.

Kymmenen Saksan-vuoden aikana hän suunnitteli myös Yhdysvaltoihin ja Ruotsiin.

Kun Tynell oli 1986 palaamassa Suomeen, Limburg-Glashütte tarjosi hänelle mahdollisuuden muutaman kuukauden ajan tehdä vapaasti mitä tahansa haluamiaan teoksia kuten lasiveistoksia.

”Tiesin, että tämä oli se minun elämäni ’hetki’, jolloin sain viimeisen kerran kokea lasihytissä lasiesineen lumoavan syntyhetken. Punaisena hehkuvasta lasimassasta läpikuultavaksi esineeksi, valon läpäisemäksi, säteileväksi. Valmiina kestämään vaikka tuhat vuotta ja enemmänkin”, hän muisteli Suomen lasimuseon näyttelyssään 1986.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit