Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteilija koluaa tunneleita ja jättömaita

Jussi Kivi löytää villiä romantiikkaa ihmisen muovaamista maisemista

Ihmiset
 
Markus Jokela / HS
Jussi Kiven innostus tunneleihin ja jättömaihin juontuu romanttisesta maalaustaiteesta. Hänen kurssinsa Kuvataideakatemiassakin ovat yleensä muodoltaan retkiä.
Jussi Kiven innostus tunneleihin ja jättömaihin juontuu romanttisesta maalaustaiteesta. Hänen kurssinsa Kuvataideakatemiassakin ovat yleensä muodoltaan retkiä. Kuva: Markus Jokela / HS
Kolme nopeaa

Jussi Kiven esikuvia

1 Caspar David Friedrich (1774–1840)

”Kuvasi maisemaa kiehtovana ja mystisenä. Mestarini. Eroja minuun on, etten ole uskonnollinen enkä yhtä taitava piirtäjä.”

2 Robert Smithson: Passaicin monumentit (1967, suom. 1983)

”Esseessään ympäristötaiteilija Smithson lanseerasi epäpaikan käsitteen, joka avasi kiinnostukseni sen tyyppisiin paikkoihin ja niiden näkemiselle.”

3 Andrei Tarkovski: Stalker (1979)

”Tarkovskin kuvat ovat jättäneet jäljen, joka näkyy tavassani lähestyä maisemaa. Olen nähnyt Stalker- elokuvan ainakin kymmenen kertaa. Myös Strugatski- veljesten kirjasta, johon se perustuu, on tullut suosikkini.”

Jussi Kivi tekee taidetta maanalaisista tunneleista, kaupunkien jättömailta ja muilta teollisilta katvealueilta, joita useimmat ihmiset eivät edes huomaa. Toisinaan sellaisissa paikoissa retkeily on virallisesti kielletty.

Hieman yllättäen Kiven innostus juontuu romanttisesta maalaustaiteesta. Aiemmin hän harrasti eräretkeilyä, mutta vaihtoi luonnon ihmisen muokkaamiin ympäristöihin.

”Koskemattoman luonnon haikailussahan haetaan jotain villiä. Mutta luonnonpuistotkin on rajattu puistoiksi. Voiko se olla oikeasti villiä? Joutomaat kiehtovat, koska ne ovat ainakin hetkellisesti määrittelemättömiä. Erämaan kaipuu vaihtui niihin”, Kivi sanoo.

Taiteilijana Kivi ei tunne kuuluvansa suoranaisesti urbaanin tutkimusretkeilyn (englanniksi urban explorers, UE) harrastajiin.

”Kuulin UE:stä ensimmäisen kerran vasta vuonna 2004, kun olin kolunnut urbaaneja paikkoja jo kauan. UE:lla on omat tähtensä, ja siitä on maailmalla kirjoitettu kirjoja, joita en ole lukenut. Se on samantyyppistä toimintaa, mutta tarkoitukseni on erilainen.”

Vuonna 2004 Kivi julkaisi kirjan Kaunotaiteellinen eräretkeilyopas, jossa oli jo mukana myös kaupunkiretkeilyä. Nyt Kivi on julkaissut kirjan Hämäräperäisiä tutkimusmatkoja, jossa on valokuvia, piirroksia ja kertomuksia hänen retkistään. Romantiikkaa hän ei suinkaan ole jättänyt.

”Romantiikassa villiin liittyy ylevyys mutta myös kauhu. Tavoittelen kameralla samaa kuin romanttinen maalaustaide, mutta kirjani maisemat ovat ihmisen muokkaamia ja rakentamia. Piirrän, koska kaikki ei vain mahdu kameraan.”

Myös Kiven piirtämisessä on taidehistoriallinen ulottuvuus. Hänen esikuvansa on saksalainen Caspar David Friedrich (1774–1840), joka oli romantiikan ajan tärkeimpiä maisemataiteilijoita. Kivi sanoo suoraan jäljittelevänsä Friedrichin tyyliä.

Kirjassaan Kivi korostaa tavoitelleensa kaunokirjallista laatua, vaikkei teksti olekaan fiktiota. ”Se on dokumentaarista, mutta täynnä vertauksia, ironiaa ja sarkasmia.”

Kivi (s. 1959) sai vuonna 2009 Ars Fennica -palkinnon. Hän on pitänyt tutkimusmatkoistaan myös näyttelyitä ja opettaa Kuvataideakatemiassa. Hänen kurssinsa ovat yleensä muodoltaan retkiä.

”Kun on kokenut jotain vaikuttavaa, sen haluaa jakaa muiden kanssa”, Kivi perustelee taiteellista toimintaansa. ”Haluan myös osallistua keskusteluun ympäristön tilasta.”

Suomen ohella Kivi on tutkimusretkeillyt Ruotsissa ja Virossa. Esimerkiksi Ruotsissa on ollut enemmän kaivosteollisuutta, joten sieltä löytyy avoimiksi ja vartioimatta jätettyjä tunneleita.

Sen kauemmas hän ei juuri kaipaakaan. ”Lentäminen on todella epäekologista, ja läheltäkin löytää upeita paikkoja. Aloitin Helsingistä ensimmäisen maailmansodan aikaisista bunkkeriluolista. Nekin ovat hienoja.”

Tuhlaaminen ei viehätä Kiveä. Vaikka hän on kuvannut pitkään, hänellä on käytössä vasta elämänsä kolmas kamera. Uuden Kivi aikoo ostaa, jos nykyinen menee rikki.

Kivi ei paljasta useimpia löytämiään paikkoja. Moniin kun on pääsy kielletty.

”Myös erämaahan mennään omin luvin. Opastettu matka ei voi olla tutkimusretki”, Kivi huomauttaa. Sellainen retkeileminen kuulostaa vaaralliselta, mutta Kivelle turvallisuus on tärkeää.

”Kauhuromantiikkakin on ylevää vain, koska siinä vaaraa katsotaan turvaetäisyyden päästä – kuten vaikka kauhuelokuvissa. Jätän liian vaaralliset paikat väliin. Hämeentiellä fillaroiminen on vaarallisempaa kuin minun puuhani. Jotkut nuoret UE-kollegat tosin ottavat isompia riskejä.”

Mukana on jännitystä, mutta Kivi tähtää ennen kaikkea esteettiseen kokemukseen. ”On toki jännittävää, jos esimerkiksi juoksee vartijoita karkuun – kunhan ei jää kiinni.”

Moinen on harvojen herkkua, mutta Kivi ei ole sentään yksin. ”Ajan mittaan on syntynyt harrastajien verkosto, johon kuuluu tutkijoita, UE-retkeilijöitä ja muita koluajia. Järjestämme tapaamisia ja konferensseja, vaihdamme tietoja ja toisinaan retkeilemme yhdessä.”

Ulkopuolisille ei juuri tipu tutkimusretkeilyvinkkejä. Mutta aloittelijalle löytyy yksi neuvo, joka kuulostaisi kelpaavan vaikka kadulla kävelemiseen.

”Olennaista on, että katsoo maisemaa uusin silmin ja näkee siinä merkityksiä. Onko esimerkiksi saastunut jättömaa merkki sivilisaation rappiosta vai edistyksen voittokulusta?”

Jussi Kivi: Hämäräperäisiä tutkimusmatkoja. Into. 240 s.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit