Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viipyvän jännityksen punoja

Tänään keskiviikkona 70 vuotta täyttävä Outi Pakkanen kirjoittaa seuraavaa kirjaansa parhaillaan Berliinissä. Sen teema on ikäkriisi.

Ihmiset
 
CHRISTIAN T JØRGENSEN / EUP-BERLIN.COM
Kirjailija Outi Pakkasen ehdoton lempipaikka Berliinissä on elokuvamuseo. Sinne hän palaa aina uudelleen.
Kirjailija Outi Pakkasen ehdoton lempipaikka Berliinissä on elokuvamuseo. Sinne hän palaa aina uudelleen. Kuva: CHRISTIAN T JØRGENSEN / EUP-BERLIN.COM
Kolme nopeaa

Outi Pakkasen lempipaikat Berliinissä

1 Elokuvamuseo

Hätkähdyttävän tyylikäs museo. Siellä pääsee voi tutustua sekä saksalaisen elokuvan historiaan mutta myös Saksan poliittiseen historiaan.

Potsdamer Strasse 2

2 Komische Oper

Yllättävä oopperatalo monella tavalla. Olen nähnyt siellä maailmanluokan oopperaa ja myös huonoja esityksiä.

Behrenstrasse 55–57

3 Kollwitzplatz, Prenzlauer Berg

Tunnelma on parhaimmillaan lauantaisilla markkinoilla. Kesällä ja keväällä terassien ympäröimä. Aukiolla seisoo tuhti Käthe Kollwitz -patsas, jonka päälle näyttää aina olevan joku lapsi kiipeämässä.

Berliini

Ehkä juuri nyt, kun dekkarikirjailija Outi Pakkanen istuu Berliinin elokuvamuseon Billy Wilder’s -baarissa, hän näkee jotakin, mikä päätyy merkinnäksi muistivihkoon. Ehkä se on kovaääninen espanjalainen pariskunta tai ehkä kiireetön tammikuisen iltapäivän tunnelma Potsdamer Platzilla.

Hän vilauttaa nopeasti vihkoaan, johon hän ennen Suomesta lähtöään kirjasi punaisella tussilla kohtauksen seuraavaa kirjaansa varten.

”Kirjaan kuulemani kiinnostavat keskustelut heti ylös, että muistan repliikit tarkalleen”, hän sanoo.

Outi Pakkanen on nyt seitsemättä kertaa kirjoittamassa Berliinissä. Ei, se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Saksan pääkaupungin kortteleista ja ihmisistä olisi tulossa Pakkasen jännitysromaanien tapahtumapaikkoja.

Helsingin ja Lauttasaaren kuvauksistaan kiitetty kirjailija aikoo Suomessa pysytelläkin.

Etenkin, koska Lauttasaari, Pakkasen oma kotisaari, muuttuu: vesitorni on jo purettu ja länsimetro valmistuu. Hän ottaa kuitenkin mieluusti fyysistä etäisyyttä kirjan näyttämöön.

”Kaukana kirjoittaessa tapahtumapaikoille näkee kirkkaammin.”

Talviseen Berliinin-kirjoitusjaksoon osuu myös Outi Pakkasen syntymäpäivä, joka on tänään keskiviikkona. Hän täyttää seitsemänkymmentä.

Kirjailija torppaa väitteen, että ikä olisi vain numero, mutta kirjoittaminen – se jatkuu. Kirjoitusprosessin aikana se tarkoittaa viisi päivää viikossa, kurinalaisesti. Eläkkeelle jääminen tuntuu oudolta ajatukselta.

”Duunia tehdään, niin kauan kuin vintissä on valoa”, hän lainaa Lenita Airistoa. Pakkasen äiti, lastenkirjailija Kaija Pakkanen kirjoitti kirjan vielä 83-vuotiaana.

Outi Pakkanen ehti kirjailijanuran ohessa olla pitkään töissä mainostoimistossa ja kirjakerhossa. Kirjailijaksi hän ryhtyi kokopäiväisesti kymmenen vuotta sitten. Ensimmäinen kirja ilmestyi vuonna 1973.

Nyt tekeillä olevassa kirjassaan Pakkanen pohtii ikuisuuden nuoruuden tavoittelua ja ikäkriisiä. Melkein aina hänen kirjoissaan onkin teema, jota hän kuljettaa monimutkaisen ihmissuhdeverkoston läpi. On aihe sitten synnytyksen jälkeinen masennus tai seksuaalinen häirintä.

Kaikkein tärkeintä on ihmisten välinen kanssakäyminen.

”Minä itse olen sosiaalinen erakko. Tapaan paljon ihmisiä, mutta tarvitsen paljon sekä henkistä että fyysistä omaa tilaa”, Pakkanen sanoo. Helsingissä asuu myös hänen aikuinen poikansa ja Helsingissä lähes koko lähisuku.

Tunnetuin Pakkasen henkilöistä, tumma, pitkä, numeron 43 kenkiä käyttävä graafikko Anna Laine päätyi ratkomaan rikoksia, vaikka vähän vahingossakin.

Pakkanen kertoo, että Laineen olemus on peräisin eräältä hänen 1970-luvun kirjakerhoaikojensa kollegalta.

”Kysyin häneltä, että saanko lainata ulkonäköäsi roolihenkilölle ja hän suostui. Sittemmin Anna Laine alkoi tunkea itseään kirjojeni sivuille.”

Kirjailijaa itseään ja Anna Lainetta yhdistää oikeastaan vain intohimoinen kokkaaminen. Anna Laineen reseptit ovat kaikki Pakkasen omasta keittiöstä.

Poliisit ovat murhien ja muiden rikosten ratkomisessa sivuosassa, sillä poliisin työ ei kiinnosta Pakkasta kirjoittajana, vaikka hän lukeekin poliisidekkareita mielellään.

”Jännitteen luominen on kirjassa kaikkein tärkeintä, eikä sivupoluille saa jäädä liian pitkäksi ajaksi”, hän sanoo.

Jännitys, odotus, dramaattiset dialogit, loppuratkaisu, tarinan valot ja varjot.

Ne ovat ilmassa Elokuvamuseon huoneissa. Elokuvamuseo on Outi Pakkasen ehdoton lempipaikka Berliinissä. Tänne hän palaa aina uudelleen ennen kaikkea ihailemaan dramaattista Marlene Dietrichiä.

Pakkanen on kirjailijana tehnyt odottamisen draamasta taidetta. Esimerkiksi viime syksynä ilmestyneessä Helteessä kaikki viittaa siihen, että rikos kyllä tapahtuu.

Mutta koska ja miten, sitä lukija joutuu odottamaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?