Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mies joka löysi Kekkosen

Erkki Karjalainen 1933–2016

Ihmiset
 
Ralf Friberg
MATTI BJÖRKMAN
Erkki Karjalainen
Erkki Karjalainen Kuva: MATTI BJÖRKMAN

Yleisradion pitkäaikaisin ulkomailla toiminut täysipäiväinen kirjeenvaihtaja Erkki Karjalainen kuoli 82-vuotiaana 6. tammikuuta saksalaisessa hoitokodissa Berliinissä. Hän oli syntynyt 10. heinäkuuta 1933 Terijoella.

Erkki Karjalainen oli journalistina vahvasti kansainvälinen tyyppi. Hän poikkesi ominaisuuksiltaan Reporadion ensimmäisistä suomenkielisistä kirjeenvaihtajista eikä hänellä ollut poliittista painolastia tai menneisyyttä.

Erkki Karjalainen kirjoitti ylioppilaaksi Haminan yhteislyseosta vuonna 1952 ja opiskeli sen jälkeen Åbo Akademissa, jossa suoritti ekonomin tutkinnon 1957, kauppatieteen maisterin tutkinnon 1961 ja lisensiaatin tutkinnon 1966. Samana ajanjaksona hän toimi Turun kauppakorkeakoulun assistenttina ja jatkoi opintojaan sekä Englannissa että Saksan liittotasavallassa. Hän oli opettajana Berliinin Freie Universitätissä 1967–1968. Vuonna 1968 hän ryhtyi Yleisradion avustajaksi Berliinissä.

Karjalainen toimi lyhyen aikaa Yleisradion tv-uutisten toimituspäällikkönä, mutta hallinto ja työnjohto ei ollut hänen ominta alaansa. Vuonna 1969 hän aloitti Yleisradion Belgradin-kirjeenvaihtajana. Siihen aikaan Jugoslavian liittotasavallan pääkaupunki oli kolmannen maailman liikkeen keskuspaikka, joka samalla tarjosi näköalan sosialistiseen järjestelmään.

Samat näkökohdat puolsivat siirtymistä Budapestiin, josta tämä serbokroatian ja unkarin kielen taitaja siirtyi Pekingiin neljän pohjoismaisen uutistoimiston yhteiseksi kirjeenvaihtajaksi vuosiksi 1977–1980. Hän puhui sujuvaa ruotsia ja palveli koko kirjeenvaihtaja-aikansa myös Ylen ruotsinkielisten toimitusten tarpeita.

Kahden välivuoden jälkeen radion yhteiskunnallisen toimituksen päällikkönä Erkki Karjalainen sai vuonna 1982 komennuksen Bonniin ja sieltä vielä Berliiniin. Hän jäi eläkkeelle 1996. Karjalaisen vaivaton kansainvälisyys näkyi myös siinä, että hän ulkomaisten kirjeenvaihtajien klubeissa sai luottamustehtäviä.

Karjalaisella oli hämmästyttävä ja monipuolinen kielitaito. Hän oli oman tiensä kulkija ja monimutkaisten asioiden pohtija. Mutta hän oli myös journalisti joka ”löysi” kadonneen Urho Kekkosen, joka oli kalamatkalla Hiittisten saaristossa pääministeri Aleksei Kosyginin kanssa. Ylen toimittaja otti jäänsärkijän komentosillalla vastaan maailman lehdistön Hangon satamassa lokakuun alussa 1968.

Laaja lukeneisuus, tasapainoinen raportointi ja miellyttävä radioääni sekä television tarpeet huomioiva raportointi takasivat Erkki Karjalaiselle ohjelma-aikaa. Kiireisen uutistyön keskellä hän ehti myös vaikuttaa, usein puolisonsa Raija Vallan kanssa, dokumenttikirjojen, kuten Hullu vuosi 1968, Titon perintö ja perilliset, Kiina sekä Saksa, voima Euroopan keskellä, syntymiseen.

Eläkkeellä Erkki Karjalainen asui perhesyistä useita vuosia Wienissä, mutta sai viettää viimeiset vuotensa Berliinin kupeessa. Hän nääntyi pitkäaikaiseen ja kuluttavaan sairauteen, josta rauhallinen kuolema hänet lopulta vapautti.

Kirjoittaja on Erkki Karjalaisen entinen työtoveri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit