Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lumenluontihommissa

Lukijakilpailussa kysytään, missä kuva on otettu.

Ihmiset
 
Martti Peltonen
Autoja kaivetaan esiin lumikinosten alta mutta missä ja milloin?
Autoja kaivetaan esiin lumikinosten alta mutta missä ja milloin? Kuva: Martti Peltonen

Viime arvoituksessa ei ensi vilkaisulla näyttänyt olevan kovin paljon tunnistamista helpottavia merkkejä. Määräaikaan mennessä saapui hieman yli 50 vastausta. Monet lukijat olivat äkänneet vihjeen kuvan alalaidasta, jossa oli varoituspuomi varustettuna Annank. 5 -tekstillä. Sen ansiosta kuva osattiin paikantaa Annankadun ja Iso Roobertinkadun risteykseen.

Ajoituksessa auttoi kolmosen ratikka, joka kulki Robaa vuoteen 1984 saakka. Vuonna 1985 paikalle valmistui kävelykatu.

”Tässä paikassa sain ensimmäisen sakkoni ajaessani mopollani 1958 kiellettyyn ajosuuntaan. Sakko oli 1 000 markkaa. ’Ota nyt poika tästä opiksi’ sanoi poliisi. Vastasin ’Kyllä herra konstaapeli. Katson ensi kerralla, ettei poliisia näy mailla eikä halmeilla’”, kertoo Pentti Ratilainen.

”Muistan hyvin tuon ahtauden lapsuuteni Iso Roobertinkadulta, jossa kävin Marias Asylin päiväkodissa. Iso Roba oli maaginen katu, jossa matto- ja vaateliikkeillä oli eksoottisia nimiä, olihan kyseessä Helsingin tataarikorttelit”, muistelee Gösta Holmqvist.

Marja-Liisa Peltomaa tunnisti kuvan vasemmassa yläkulmassa pilkistävän Astor-elokuvateatterin mainoskilven.

”Kadulla oli toinenkin elokuvateatteri lähempänä Fredrikinkatua, Luxor nimeltään, jossa pyöritettiin nonstop-elokuvia. Siellä tuli käytyä 50-luvulla useasti, erityisesti piirretyt elokuvat olivat hauskoja”, Peltomaa kertoo.

Pentti Tuomisen mukaan Luxoria kutsuttiin ”nonariksi”.

”Astorissa alettiin 1970-luvun lopulla näyttää rohkeita elokuvia. Näytöksiin mentiin sisäpihan kautta, ja tätä Astorin toimintaa kutsuttiin Takaportiksi (aluksi Takatieksi). ’Takaportista’ näyttää olevan maininta myös Astorin valomainoksessa. Muun muassa Rakkauden kieli -elokuvia siellä muistaakseni esitettiin”, muistelee Matti Hannula.

Hannulan mukaan Astorin tiloissa toimii nykyään Astoria-juhlasali, jonka nimi olikin aluksi (1920–1935) Astoria, sitten välillä vuoden verran Empire ja vuodesta 1936 elokuvateatterin toiminnan päättymiseen eli vuoteen 1987 asti Astor. Kenkäkauppa R-kengän paikalla on nykyään Bar Llamas.

”Leffateatterissa tuli nähtyä monenmoisia, mainioita elokuvia kuten esim. Ohukainen ja Paksukainen, joitakin John Fordin lännentrilogioista ja Sir Walter Scottin tarinaan perustuva Ivanhoe-ritarisaaga. Oi niitä aikoja!” toteaa Hans Sneitz.

Herbert Walther muistaa Iso Roobertinkadun ennen kaikkea ”leffakatuna”. Lapsena myös hän kävi perheensä kanssa katsomassa nonstop-elokuvia.

”Luxorissa tutustuin musiikkigenreen, jota jazziksi kutsuttiin. Noin tunnin mittaiset elokuvapätkät näytettiin yhden viikon ajan, joten siellä tuli käytyä useinkin ennen television aikaa”, hän kertoo.

”Entisenä elokuvafriikkinä minua surettaa, että kaikki nuo Iso Roobertinkadun hienot elokuvateatterit löytyvät nykyään Helsingin entisten elokuvateattereiden luettelosta.”

Pekka Wahlstedt muistelee, että porttikongin sisällä oli tanssiravintola, ja lähistön Annan pubiin duunarit menivät heti palkkapussin saatuaan.

”Elannon ruokala oli vastapuolella gartsaa, ja tässä lähinnä sijaitsi Ymär Abrahamin kangaslafka, mistä mun vaiffini kertoo tsöpanneensa kledjukankaan jo 50-luvulla ja tehneensä siitä 15-vuotiaana kliffan koltun, minkä se veti päälleen, ku me juhlittiin kimpassa 100 vuotta”, muistelee Ilkka Saarnio.

Herbert Waltherin mukaan Iso Roobertinkatu oli myös ravintolakatu ja nuorison vaatekatu. ”Eteläpuolella sijaitsi tunnettu farkkukauppa, joka tarjosi myyntiin kaikki suositut farkkumerkit. Siellä myytiin myös farkkuja nimeltään Ingo. Nuorisolla oli tapana pilata kalliit nahkatakkinsa ja farmarihousunsa tuunaamalla niihin kiiltäviä niittirivejä. Näissä vaatteissa hengailtiin sitten Roballa ’rööki suussa’”, Walther muistelee ja jatkaa: ”Ravintola Zillertalista löysin naisen, jonka kanssa me vanhenemme yhdessä.”

Onnetar arpoi kirjapalkinnon saajaksi Hans Sneitzin. Hän saa Karim Maichen kirjan Mitäs me länsimaalaiset (Into).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa ollaan lumenluontihommissa, mutta missä? Onko paikka sinulle tuttu ja onko sinulla joitain siihen liittyviä muistoja?

Lähetä vastauksesi lauantaihin 30. tammikuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Heikki Kotilainen HS
Tämä viime viikon kuva oli Iso Roobertinkadun ja Annankadun kulma Helsingissä 1981.
Tämä viime viikon kuva oli Iso Roobertinkadun ja Annankadun kulma Helsingissä 1981.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!