Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruokastrategi Milla Visurin tavoitteena on maukkaampi Helsinki

Kymmenessä eri maassa asunut Visuri innostui syömisestä vasta aikuisena.

Ihmiset
 
Venla Rossi
Outi Pyhäranta / HS
Ruokastrategi Milla Visuri käy työkseen helsinkiläisravintoloissa, kuten Vanhan kauppahallin Storyssa. Hän tekee paljon ruokaa myös itse.
Ruokastrategi Milla Visuri käy työkseen helsinkiläisravintoloissa, kuten Vanhan kauppahallin Storyssa. Hän tekee paljon ruokaa myös itse. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

”Kannattaa ottaa uunipuuroa, ne hauduttavat sitä täällä yön yli”, sanoo Milla Visuri heti tavatessa. Hän on Helsingin uusi ruokastrategi. Se tarkoittaa, että Visuri miettii työkseen, kuinka kaupungin herkullisimmat puolet saataisiin paremmin esiin – ja miten niitä voitaisiin kehittää.

Ja tietenkin toimenkuvaan kuuluu syöminen, tällä kertaa Vanhassa kauppahallissa.

Ruokastrategin pesti perustettiin vuonna 2011. Visuri on kolmas ihminen melko tuoreessa työssä. Aikaisempien strategien Ville Relanderin ja Timo Santalan saavutuksiksi hän luettelee muun muassa Teurastamon ruoka-alueen elävöittämisen ja erilaiset ruokaan liittyvät tapahtumat, kuten katuruokafestivaali Street Helsingin.

Kaupungin ruokastrategia on juuri päivitetty seuraavalle neljälle vuodelle. Visurin mielestä se kaipaisi vielä hieman selkeämpiä tavoitteita.

”Nyt kyse on enemmän ehkä manifestista”, hän huomauttaa.

Toisaalta aiemmat tavoitteet ovat uuden ruokastrategin mielestä olleet välillä liiankin kunnianhimoisia. Alkuperäisessä paperissa linjattiin muun muassa, että vuoteen 2015 mennessä puolet helsinkiläisissä päiväkodeissa tarjottavasta ruoasta olisi luomua. Näin ei vielä ole.

Mutta nyt seuraa henkilökohtainen paljastus uudesta ruokastrategista: hän ei nuorempana ”ollut oikeastaan ruokaihminen, ennemminkin urheiluhullu”. Lisäksi aikaa vei matkustaminen. 39-vuotias Visuri on ehtinyt asua kymmenessä maassa. Kaksi vuotta kului hiihtopummina Ranskan Alpeilla, vuosi kiertäen Australiaa.

Pisimpään Visuri viihtyi Tukholmassa, jossa hän työskenteli muun muassa Ruotsin valtion matkailumarkkinoinnin parissa. Kärjeksi nostettiin ruoka. Ny Nordisk Mat -ohjelma toteutettiin yhdessä kaikkien pohjoismaiden kanssa, mutta erityisesti ruokaan on satsattu Ruotsissa. Tulokset näkyvät: ruokamatkailijoiden virta naapurimaahan on kasvanut ja Ruotsin ruokavienti kaksinkertaistunut.

Kun ruoasta tuli matkailualalla yhä tärkeämpää, heräsi myös Milla Visurin kiinnostus. Nyt hän haluaisi nostaa syömisen paremmin esiin myös Helsingin brändissä.

”Pitäisi rohkeasti ottaa kärkeen vain kaksi asiaa: ruoka ja luonto. Helsinki on ihan minikaupunki, mutta meillä on tarjolla hienoja elämyksiä näissä kahdessa asiassa.”

Vaikka olisi siinäkin vielä jotain kehitettävää.

”Meillä on hyvää fine dining -osaamista, mutta bistropuoli puuttuu oikeastaan kokonaan. Lisäksi Helsingin kaupungin, valtiollisen Food from Finland -ohjelman ja muiden tahojen pitäisi tehdä enemmän yhteistyötä”, Visuri sanoo.

Yhteistyön aikaansaaminen on myös hänen vastuullaan. Ruokastrategilla ei ole suuria taloudellisia resursseja, vaan hän toimii lähinnä koordinaattorina. Tarkoitus on tuoda ihmisiä saman pöydän ääreen miettimään asioita yhdessä.

Yhtenä tavoitteena on myös Helsingin kehittäminen vastuullisemmaksi kaupungiksi, esimerkiksi ruokahävikkiä vähentämällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!