Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhassa navetassa nyt suuri konepaja

Ihmiset
 
HS
HS
Entiset karjasuojat ovat käymässä ahtaiksi, sillä yrityksen koneistusta on vähitellen lisätty. Uusi tehdasrakennus on suunnitteilla. Työntekijöistä monet ovat ammattikoulun käyneitä.
Entiset karjasuojat ovat käymässä ahtaiksi, sillä yrityksen koneistusta on vähitellen lisätty. Uusi tehdasrakennus on suunnitteilla. Työntekijöistä monet ovat ammattikoulun käyneitä. Kuva: HS

Peltosalmi, tammikuussa

(Mirja Karjalainen)

Pieneksi sensaatioksi pienteollisuuden puutetta potevassa Pohjois-Savossa luonnehditaan Iisalmen maalaiskunnan Peltosalmelle maatilan yhteyteen syntynyttä konepajayritystä. Karjattomaan maatalouteen siirtyneen itikan tilan vanhassa navetassa aloitettiin vaatimattomasti kahden työntekijän voimin traktoriin sopivien maansiirtolaitteiden valmistus.

Kolmessa vuodessa yrityksen työntekijämäärä on noussut yli 50, ja tuotevalikoimassa pääpaino on metsätyökoneiden valmistuksessa. Markkinat ulottuvat nyt ulkomaille asti.

Peltosalmen Konepajan [myöhemmin Normet Oy] menestys on rinnastettavissa viime vuosina yksityismetsissämme tapahtuneeseen kehitykseen. Metsätöiden koneistukseen suhtauduttiin vielä kymmenkunta vuotta sitten epäillen, mutta traktorin korvatessa hevosen ovat lisälaitteet yleistymässä.

”Emme me mitään hevosen vihollisia ole, mutta todennäköistä on, että maassamme nykyisen 170 000 hevosen sijasta viiden vuoden kuluttua on 70 000 hevosta, samalla kun traktorikanta jatkuvasti kasvaa ja traktoreiden koot suurenevat” sanoo agronomi Jussi Sarvela, joka Tapiolasta käsin hoitaa paisuvaa markkinointi- ja suunnittelutyötä. Kotitilalla johtaa tuotantoa toinen veljeksistä, mv Jaakko Sarvela.

Suomalaiset eivät niin puhtaita kuin väitetään

Toteaa terveyssisar Aino Tiainen Helsingin kemikaalikauppiaat ry:n puheenjohtaja. Yhdistys toimeenpanee tänäkin vuonna myynti- ja mainosrynnäkön, jonka aiheena on kansanterveys.

Terveyssisar Tiaisen mukaan tutkimukset ja tilastot ovat pudottaneet pohjaa siltä omahyväisyydeltä, jolla usein vetoamme saunakulttuuriimme täydellisen hygienian takeena.

Tosiasia on, että useasti viikossa kylpevä ulkomaalainen vaalii henkilökohtaista puhtauttaan huolellisemmin kuin kerran viikossa saunova suomalainen.

Vuoden jokainen kuukausi on omistettu sille sopivaksi katsotulle erikoistuoteryhmälle, helmikuu on lastenhoitotuotteiden kuukausi, terveyssisar Tiainen sanoi.

Volvon henkilöautotuotanto nousi 12%

Ruotsalainen autotehdas Volvo lisäsi henkilöautojen tuotantoa 12 prosentilla viime vuonna. Volvo-henkilöautoja valmistettiin kaikkiaan 133. 239 kappaletta. Ponnistuksista huolimatta tehdas ei pystynyt valmistamaan autoja niin paljon kuin kysyntä edellytti. Volvon koko autotuotanto nousi viime vuonna 146.801 kappaleeseen. Vuonna 1964 kokonaistuotanto oli 132.216 kappaletta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit