Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Infarkti vei yrittäjältä ruuan pöydästä – Nyt hän jakaa syötävää muille köyhille

”Rikkaat ja köyhät elävät Suomessa eri todellisuuksissa”, Björn Sjöholm sanoo.

Ihmiset
 
Jaana Laitinen
Mika Ranta / HS
Björn Sjöholmin kuljettama ruoka-apu kävi kaupaksi tammikuun pakkasilla Kirkkonummen Masalassa.
Björn Sjöholmin kuljettama ruoka-apu kävi kaupaksi tammikuun pakkasilla Kirkkonummen Masalassa. Kuva: Mika Ranta / HS
Kolme nopeaa

Suurimmat unelmasi, Björn Sjöholm?

1 ”Että valtiovalta herää ja auttaa oman maan kansalaisia. Isolla osalla väestöstä on hätä ja nälkä!”

2 ”Meillä on Facebookissa ruoka-avulle oma tukiryhmä. Toivoisin sinne lisää tukijoita. Se olisi tärkeää, jotta voimme jatkaa ruoan jakelua. Nyt maksamme bensakuluja vähistä varoistamme.”

3 ”Parempaa tulevaisuutta kasvamassa olevalle nuorisollemme.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17. marraskuuta 2014 oli tavallinen maanantai. Kirkkonummelaisen Björn Sjöholmin, 62, elämän se kuitenkin muutti.

Hän teki sinä päivänä Espoossa remonttitöitä. Olo oli ollut huono jo monta päivää. Edellisellä viikolla häneltä oli otettu sydänkäyrä. Siinä ei kuitenkaan näkynyt mitään outoa.

Sjöholm teki päivän työt loppuun, vaikka rintaa poltti. Hän palasi kotiin ja kertoi Sari -puolisolleen, että tuntuu tukalalta.

Taas mentiin terveyskeskukseen. Paikalle kutsuttiin ambulanssi. Verikoe paljasti, että Sjöholmilla oli sydäninfarkti.

”Ei sattunut, ei puristanut, käsi ei puutunut, en kaatunut maahan. Sen sijaan rinnan yläosaa leukaan asti poltti. Samalla lailla kun tulee sisältä kovaan pakkaseen ja vetää kylmää ilmaa keuhkoihin.”

Matka jatkui nopeasti sairaalaan, jossa Sjöholmille tehtiin pallolaajennus.

Apu tuli viime hetkellä.

”Sydämen yhdestä alahaarasta 99 prosenttia oli tukkeutunut. Lääkäri sanoi, että tukos ei onneksi ollut ’leskihaarassa’. Se olisi ollut pahin paikka.”

Aiemmin syövän selättänyt pienyrittäjä palasi pian kotiin toipumaan. Hän sai huomata, että infarkti oli vienyt työkyvyn, toimeentulon ja ruoan pöydästä.

”Itsensä työllistäjä elää kädestä suuhun. Ei siinä kerry suuria säästöjä.”

Yrittäjän sairauspäiväraha lasketaan sen mukaan, miten suurta eläkettä hän maksaa. Harva pienyrittäjä pystyy maksamaan riittävän isoa eläkettä, Sjöholm sanoo. Pariskunta joutui tilanteeseen, jossa heidän piti selvitä kahden hyvin pienen sairauspäivärahan avulla. Sari-puolisokin on entinen yrittäjä ja sairauslomalla selkäleikkauksen jälkeen.

”Jouduin hakemaan toimeentulotuloa. Siellä laskettiin, että ansaitsin syksyllä niin paljon, että sen pitää riittää pitkäksi aikaa. Mukaan laskettiin tulot muttei yrittäjän pakollisia menoja. Mitään en sieltä saanut.”

Meistä tuli köyhiä, Björn Sjöholm sanoo suoraan. Ei vähävaraisia tai pienituloisia, vaan köyhiä. Rahat riittivät nippa nappa vuokraan. Ruokaa ei ollut varaa ostaa.

”Eikä me olla ainoita köyhiä”, hän sanoo. Ennen infarktia hän auttoi monia vaikeuksiin joutuneita perheitä.

”Ostin kaupasta kassin ruokaa omilla rahoilla ja vein heille.”

Nyt Sjöholm oli samassa tilanteessa kuin entiset autettavansa.

”Mietin, että nyt pitää tehdä jotakin. Googlasimme Sarin kanssa ja etsimme ruokapankkeja. Sitä kautta löysimme Mäntsälässä toimivan ruokavaraston.”

Ruokavarasto saa lahjoituksena ruokaa yrityksiltä ja jakaa sitä 5 000 perheelle kuukausittain. Björn ja Sari Sjöholm alkoivat hoitaa ruoan jakelua Kirkkonummen ja osin Espoon alueella.

Pari ajaa kerran viikossa pakettiauton ja peräkärryn kanssa Mäntsälään ja tuo ruokaa noin 50 perheelle.

”Lähdemme matkaan puolen päivän jälkeen. Teemme jakelukierroksen ja käymme välillä kotona lepäämässä. Sitten jaamme vielä oman kylän osoitteet”, Sjöholm viittaa Masalaan, jossa hän asuu.

”Monilla perheillä on tilanne, että jos tänään ei tule ruokakassia, tänään ei syödä. Jääkaapit ovat jo tyhjiä.”

Sjöholmit hoitavat ruokarallia ilman palkkaa. Ruokapankin kautta he saavat syötävää myös omaan pöytään. Ruokakassit ovat ilmaisia vastaanottajille.

”Eräs mies halusi maksaa edes jotakin. Hän antoi kaikki mitä pystyi: 70 senttiä”, Sari Sjöholm, 52, kertoo.

Björn Sjöholmin mukaan rikkaat ja köyhät elävät Suomessa rinnakkaisissa todellisuuksissa. Toinen ostaa kaupasta, mitä tahtoo. Kassajonossa hänen takanaan seisoo ihminen, joka voi ostaa halvinta, mitä löytää, eikä aina sitäkään.

”Poliitikoilla ei ole mitään käsitystä köyhien elämästä. He eivät tiedä, mitä ihmisille merkitsee kympin, parin pudotus kuukausituloista. Ei tätä voi ymmärtää, jos ei koe tätä itse”, Sjöholm sanoo.

Hän kävi tammikuun alussa toisessa leikkauksessa ja odottaa nyt eläkepäätöstä. Puoliso on käyttänyt sairauspäivärahakautensa ja siirtyy työttömäksi.

Omaa yritystä Sjöholm ei huonon selän vuoksi pysty jatkamaan.

”Saria suututtaa se, miten köyhiä ihmisiä Suomessa kohdellaan. Minua ei niinkään. Näen, miten tahmeaa asioiden muuttaminen on. Kaikki toimivat politiikassa vain itsensä puolesta. On se kieroa peliä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit