Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tekoälyn pioneeri

Marvin Minsky 1927–2016

Ihmiset
 
Amy Sussman
Marvin Minsky
Marvin Minsky Kuva: Amy Sussman

Tekoälyn pioneerina pidetty Marvin Minsky kuoli sunnuntai-iltana 24. tammikuuta Bostonissa Yhdysvalloissa. Hän oli 88-vuotias, syntynyt 24. tammikuuta 1927. Perheen mukaan kuolinsyy oli aivoverenvuoto.

Professori Minsky pohti älykkäitä koneita jo 1950-luvulla, kauan ennen mikroprosessoreita tai supertietokoneita.

Minsky oli uransa alussa tietojenkäsittelytieteen opettaja kuulussa MIT-yliopistossa. Opetuksen ohessa hän pohti sitä, kuinka tietokone voisi järkeillä.

”Minsky oli tietotekniikassa niitä harvoja, joka ajatteli, että tietokone voisi olla muutakin kuin pelkkä laskukone”, muisteli kollegaansa Alan Kay The New York Timesissa.

Minsky yritti hahmottaa ihmisen psykologiaa tietokoneen avulla ja teoretisoi siitä, kuinka koneet voisi tehdä älykkäiksi.

Hän oli perustamassa MIT:n tekoälyn laboratoriota 1959 kollegansa John McCarthyn kanssa. McCarthyä pidetään sanan ”tekoäly” keksijänä. MIT:n laboratorio kiihdytti tietokoneiden ohjelmistojen suunnittelua.

Alusta alkaen ajatus oli, että syntyvä digitaalinen informaatio jaetaan vapaasti. Siitä kehittyi avoimien ohjelmistojen idea, joka on nyt melko yleistä. Laboratoriossa kehkeytyi myös internetin edeltäjä, arpanet.

Minsky suunnitteli ja rakensi ensimmäiset optiset skannerit ja mekaaniset kädet, joissa oli anturit. Ne vaikuttivat robotiikan kehitykseen.

Hän rakensi 1951 tietokoneen, joka jäljitteli aivojen hermoverkkoja. Hän keksi ja rakensi 1956 ensimmäisen konfokaalisen tunnelointimikroskoopin. Sen erotuskyky ja kuvan laatu oli aikoinaan ylivoimainen. Esimerkiksi biologit käyttävät sellaista yhä.

Professori Minskyn kirja Society of Mind” julkaistiin 1988. Siinä Minsky ehdotti, että älykkyys kumpuaa lukuisista vuorovaikuttavista ”agenteista” eikä se ole yksittäinen kokonaisuus.

Myös ihmisen aivot ovat erillisten agenttien tuote. Agenteista yhdessä muodostuu se, mitä sanomme älyksi. Tämä näkemys vaikutti aivotutkijoihin.

Marvin Lee Minsky syntyi 9. elokuuta vuonna 1927 New Yorkissa. Hänen isänsä oli silmäkirurgi Henry Minsky ja äitinsä Fannie Reiser, sosiaalinen aktivisti ja sionisti.

Minskyä kiehtoi nuorena elektroniikka ja tiede. Hän valmistui matematiikan tohtoriksi Princetonin yliopistosta. Sitten hän kuitenkin päätti keskittyä älykkyyden tutkimiseen.

Minskyn tekoälyn kurssit vaikuttivat useisiin lahjakkaisiin opiskelijoihin, joista tuli välkkyjä tietotekniikassa.

Heitä olivat Ray Kurzweil, keksijä ja tulevaisuudentutkija sekä Danny Hillis, joka perusti Thinking Machines -yhtiötä. Se valmistaa supertietokoneita.

Minsky sai monia kunnianosoituksia, kuten 1969 Turingin palkinnon. Sitä pidetään tietojenkäsittelytieteen Nobelina.

Monet Minskyn ennustuksista eivät toteutuneet määräpäivään mennessä. Silti tekoäly yleistyy ja kehittyy tasaisen varmasti. Sen sovelluksia leviää moniaalle.

”Minskyllä oli tapana sanoa: ’Et todellakaan ymmärrä jotain, jos ymmärrät asian yhdellä tavalla.’ Hän ei koskaan ajatellut asioita täysin valmiina”, kuvaili Minskyä kollega Kay.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!