Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hippikitaristi ammensi scifin maailmasta

Ihmiset
 
Chris Felver
Paul Kantner
Paul Kantner Kuva: Chris Felver

Kitaristi ja lauluntekijä Paul Kantner kuoli torstaina 28. tammikuuta sydänkohtausta seuranneeseen septiseen sokkiin ja monielinvaurioon. 74-vuotias Kantner oli San Franciscon tunnetuimman psykedeliayhtyeen Jefferson Airplanen rytmikitaristi ja ainoa syntyjään sanfranciscolainen jäsen.

Kantner syntyi 17. maaliskuuta 1941 ja oli vasta kahdeksanvuotias, kun hänen äitinsä kuoli. Hänen kauppamatkustajaisänsä ei työnsä vuoksi kyennyt huolehtimaan hänestä, joten Kantner laitettiin katoliseen sisäoppilaitokseen. Jesuiittakoulusta hän oppi vahvan auktoriteettivastaisuuden ja rakkauden tieteiskirjallisuuteen. Teini-ikäisenä hän opetteli soittamaan banjoa sankarinsa Pete Seegerin kirjoittaman oppikirjan avulla ja tähtäsi esikuvansa lailla protestilaulajaksi.

Kalifornialaisen folkrockin läpimurtovuonna 1965 laulaja Marty Balin näki Kantnerin esiintymässä sanfranciscolaisessa The Drinking Gourd -folkklubissa ja pyysi häntä liittymään yhtyeeseensä. Kantnerin kehotuksesta Balin pyysi myös kitaristi Jorma Kaukosen yhtyeeseen, jolle Kaukonen keksi nimeksi Jefferson Airplane, ystävältään saaman Blind Lemon Jefferson Airplane -bluesnimen inspiroimana.

Jos Marty Balin oli yhtyeen johtaja ja toiselle levylle mukaan tullut Grace Slick sen kasvot, niin Kantner oli sen fuzziin ja reverbiin upotetun psykedeelisen kitarasoundin arkkitehti, jonka kappaleissa science fiction ja vallankumouspolitiikka paiskasivat kättä. David Crosbyn ja Stephen Stillsin kanssa 1968 kirjoitetussa Wooden Ships -kappaleessa kulminoitui Kantnerin scifihenkinen visio ydintuhosta ja sitä seuraavasta maailmasta, joka ei tee samoja virheitä kuin edellinen. Sekä Jefferson Airplane että Crosby, Stills & Nash levyttivät kappaleen. Scifiteemoja käsittelee myös Kantnerin ja Grace Slickin konseptilevy Blows Against Empire (1970).

Grace Slick ja Kantner olivat suhteessa 1960-luvun lopusta 1970-luvun puoliväliin, ja heille syntyi tytär, China Kantner, vuonna 1971. Kun Jefferson Airplane lopetti 1972, perustivat Slick ja Kantner uuden yhtyeen nimeltä Jefferson Starship, jonka musiikki oli selkeästi lähempänä aikakauden kaupallista AOR-soundia kuin psykedeelistä rockia.

Jefferson Starshipin nykykokoonpanon piti esiintyä Helsingissä huhtikuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit