Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mesikämmenen inhimillistäjä – Kirsti Timonen kuvaa petoja ja kirjoittaa karhutarinoita

Ihmiset
 
Martti Timonen
Kirsti Timonen viihtyy luonnon helmassa. ”Parhaina kesinä 30 yötä tulee valvottua siellä. Nautin kaikesta, mitä ympärillä tapahtuu. Katselen ja kuuntelen ihan hypnotisoituna.”
Kirsti Timonen viihtyy luonnon helmassa. ”Parhaina kesinä 30 yötä tulee valvottua siellä. Nautin kaikesta, mitä ympärillä tapahtuu. Katselen ja kuuntelen ihan hypnotisoituna.” Kuva: Martti Timonen
Kolme nopeaa

Kolme karhupersoonaa itärajalta

1 Hassu-Hallava

”Karhu, jolla on hulmuava karva kuin mäyrällä tai supilla. Se muuttaa ilmettä koko ajan ja on ihan eri näköinen joka kuvassa.”

2 Taavetti

”Taavetti sai nimensä, kun se syrjäytti Koljatiksi kutsutun uroksen. Se oli perämetsien Byron. Taavetti ei tapellutkaan, kulki vain ja mietiskeli. Ehkä se runoja rustaili.”

3 Venla

”Venlan sukupuolesta ei tahtonut päästä selville. Se ruokaili urosten seurassa ja kaveerasi kaikkien kanssa. Koskaan sillä ei näkynyt pentuja. Mikä lie transunalle.”

Suuripää blondi jaksoi hymyillä lempeästi melkein joka kuvassa, mutta kerran sain hänet kiinni itse teossa; näytti kieltään mokoma – minulleko vai ympärillä pyöriville uroksille?

Joku viisaampi on joskus sanonut, ettei eläimiä saa inhimillistää, mutta minkäs teet. Karhut nyt vain ovat inhimillisiä. Jokaisella on oma persoonansa.

”Kun pitkät yöt siellä kojussa valvoo, kyllä siinä naisen mielikuvitus lähtee liikkeelle. Yritän kuvillani avata mielikuvaani myös muille”, nurmeslainen petokuvaaja ja runollisten karhutarinoiden kirjoittaja Kirsti Timonen sanoo.

Hän kertoo esimerkin. Kerran kojulle asteli emokarhu kolmen pentunsa kanssa. ”Niillä oli kaikilla ihan eri luonteet. Yksi oli utelias ja tuli aina ensimmäisenä. Toinen oli jatkuvasti emon helmoissa. Viimeisenä tuli se kolmas, ellei ollut unohtunut jonnekin. Se puuhasteli omiaan ja jäi aina jälkeen.”

Kirsti Timosen mies Martti Timonen on myös petokuvaaja. Timonen retkeili pitkään miehensä kanssa ilman kameraa ja tarkkaili tilannetta kokonaisuutena. ”Kuvatessa keskittyy helposti vain yksityiskohtiin. Edelleen minulle on vaikeaa asettautua linssin taakse.”

Tarkkailusta alkoi kummuta myös pieniä novelleja. ”Olemme aina kirjanneet kuvauskojulla tapahtumat ylös, mutta se meni siihen, että ryhdyin ihan tarinoita kirjoittamaan.”

Lopullisen muotonsa Timosen valokuvataide sai, kun hän keksi kokeilla muutaman otoksen muuttamista mustavalkoisiksi.

”Tunnelma ja karhun olemus vahvistuvat mustavalkoisuudessa. Karhu on yöeläin, ja valon vähetessä värit katoavat maisemasta.” Edelleenkään Timonen ei ole kuvaajana mikään hifistelijä. ”Luotan pitkälti kameran automatiikkaan. Olen sinnikäs, vaikken olekaan teknisesti niin lahjakas.”

Pariskunnalla ei ole kesämökkiä, vaan aika kuluu kuvauskojulla. ”Parhaina kesinä 30 yötä tulee valvottua siellä. Nautin kaikesta, mitä ympärillä tapahtuu. Katselen ja kuuntelen ihan hypnotisoituna.”

Yleensä Kirsti ja Martti nukkuvat kesäyössä vuorotellen. Tai torkkuvat; alitajunta toimii koko ajan. ”Jos vaikka kuuluu oksan katkeaminen, säpsähdän heti hereille. Kun alkaa tapahtua, ei nukuta enää yhtään”, Timonen sanoo.

61-vuotias Timonen työskentelee Bomban matkailukeskuksessa myyntitehtävissä. Jos töissä sattuu aamuvuoroa seuraavalle päivälle iltavuoro, kuvaaja saattaa livahtaa metsään siinäkin välissä.

”Odotan jo innolla eläkettä. Sitten pääsen liikkumaan luonnossa vielä enemmän.”

Kirsti Timonen on antanut nimen kymmenille karhuille. Hän on saanut huomata, että otsoissa on paitsi yksilöllisiä myös alueellisia eroja. ”Kainuussa karhut ovat vähän erilaisia, kuten ihmisetkin. Ne ovat vähän kolhoja – eivät sellaisia pyöreitä nallekarhuja.”

Yksi hauskimmista karhukokemuksista sattui paluumatkalla kuvauskojulta. ”Menimme poimimaan korvasieniä. Hakkuuaukiolle oli maanmuokkauksen yhteydessä kaivettu kuoppia. Karhunpentu nousi esiin viereisestä kuopasta.”

Myös muista eläimistä on paljastunut kiinnostavia luonteenpiirteitä. Esimerkiksi arkuudestaan tunnettu ahma on tullut kymmenen metrin päähän Timosesta. Kun kuvaaja piilotteli kalanpaloja maastoon, ahma kulki perässä ja napsi ne kaikki suuhunsa.

”Ahma selvästi ajatteli, että tämä on hauska leikki.”

Timosen karhukuvia ja -tarinoita esittelevä näyttely avataan tänään Helsingissä galleria Laterna Magicassa. Samalla julkistetaan hänen omakustannekirjansa samasta aiheesta.

Karhutarinoilla on myös viesti meille ihmisille.

”Haluaisin hälventää turhaa petopelkoa. Karhut ovat petoja, mutta ne ovat villeinä ja vapaina tuolla luonnossa. Kunhan kunnioitamme niitä, meidän ei tarvitse pelätä.”

Timonen itse ei pelännyt edes silloin, kun Olga -karhu tuli vahingossa melkein kosketusetäisyydelle ennen kuin huomasi kuvaajan ja pinkaisi karkuun. ”Ensimmäinen ajatukseni oli, että voi harmi: annoin itseni ilmi. Olga palasi kuitenkin samana yönä syömään.”

Nainen on harvinaisuus petokuvaajien maskuliinisessa maailmassa. Sekin on herättänyt ihmetystä. ”Minulta kysytään, miten naisena uskallan olla siellä. Mitäs eroa sillä on, olenko siellä naisena vai miehenä", Kirsti Timonen naurahtaa.

Kirsi Timonen: Karhukuvia Laterna Magicassa (Rauhankatu 7, Helsinki) 20.2. saakka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit