Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen musiikkielämä on täynnä Hannu Kiiskin sello-oppilaita – orkestereista Apocalypticaan

”Ei ole toista ilman toista”, sanoo sellisti opettajan ja muusikon rooleistaan

Ihmiset
 
Outi Pyhäranta / HS
Hannu Kiiski piti viime viikolla sellotunnin puolalaiselle vaihto-opiskelijalle Joanna Cieslakille Sibelius-Akatemiassa.
Hannu Kiiski piti viime viikolla sellotunnin puolalaiselle vaihto-opiskelijalle Joanna Cieslakille Sibelius-Akatemiassa. Kuva: Outi Pyhäranta / HS
Kolme nopeaa

Total Cello Ensemblen mielenkiintoisimmat sovitukset

1 40 000 sepelhanhen ylilento

”Olen kokenut sepelhanhien ylilennon kerran, ja kokemuksena se on aivan huikea. Koko taivaankansi alkaa täyttyä sepelhanhista ja pulina kasvaa jatkuvasti.”

2 Lohen laulu

”Kauneinta musiikkia jota kalamies voi kuulla on se, kun lohi iskee perhoon ja lohikelan räikkä alkaa soida. Se päihittää jopa Bachin musiikin.”

3 Formula ykkösien kolari

”Selloyhtye on luotu tällaisten tilanteiden kuvaamiseen. En voi kuvitellakaan, että millään muulla kokoonpanolla se kuulostaisi yhtä autenttiselta.”

Kun viulutaituri Heimo Haitto piti koulukonsertin Virroilla vuonna 1963 tai 1964, hän ei ehkä arvannutkaan, miten suuri vaikutus sillä olisi. Yleisön joukossa oli nuori Hannu Kiiski, joka lumoutui musiikista täysin.

”En ollut harrastanut musiikkia, mutta se konsertti oli minulle käänteentekevä kokemus”, Kiiski kuvaa nyt, 60-vuotiaana.

”Kuinka kahdeksanvuotias maalaispoika voi niin selvästi tietää mistä on kyse? Vastaus on kai siinä, että hyvän laadun tunnistaa aina.”

Tuon koulukonsertin jälkeen Kiiski on elänyt musiikille. Ensin hän kokeili Haiton innoittamana viulua, mutta löysi pian omaksi soittimekseen sellon.

Sello löytyi Virtain kansakoulun nurkasta, ja ensimmäiseksi opettajaksi ryhtyi kansakoulunopettaja Kirsti Perähuhta.

”Kolmen–neljän vuoden kuluttua osat vaihtuivat, ja hänestä tuli puolestaan minun ensimmäinen oppilaani”, Kiiski sanoo.

Tuleva sellopedagogi oli löytänyt kutsumuksensa.

Kiiskistä on puoli vuosisataa kestäneen uran aikana tullut yksi sellonsoitonopetuksen keskeisistä nimistä. Soittouransa ohella hän aloitti Sibelius-Akatemiassa tuntiopettajana vuonna 1977 ja lehtorina vuonna 1995.

Kiiski kokee, ettei muusikon ja opettajan rooleja voi erottaa toisistaan. ”Ei ole toista ilman toista. Kun tekee töitä Sibelius-Akatemiassa, jo ammatillinen uskottavuus vaatii, että soittotaitoa on. Ja tässä iässä ei enää auta mikään muu kuin lisätä harjoitustunteja”, Kiiski kertoo.

”Toisaalta opin eniten juuri oppilailtani. Opettaminen tekee minustakin paremman sellistin.”

Opettamisen keskeisenä kysymyksenä Kiiskillä on jo pitkään ollut oppilaiden motivointi. Siksi hän alkoi 1980-luvulla opettaa sellistejä ryhmissä. ”Toistensa edessä he eivät kehtaa soittaa huonosti, vaikka opettajan edessä kehtaisivatkin”, Kiiski toteaa.

Ryhmäopetus kasvattaa myös oppilaiden paineensietokykyä. Siihen liittyvät myös oppilaiden pitämät julkiset konsertit, jotka videoidaan ja jotka opettajista muodostuva jury arvostelee.

”Ehkä siksi oppilaani ovat pärjänneet hyvin orkesterien koesoitoissa.”

Ryhmäopetuksessa Kiiski on myös antanut oppilaidensa kokeilla uutta. 1990-luvun alussa syntyi Total Cello Ensemble, kuudesta sellististä muodostunut selloyhtye. Se soitti crossoveria, eli sellosovituksia muustakin kuin perinteisestä sello-ohjelmistosta.

Kuulijat ovat muun muassa saaneet eläytyä formulakilpailujen äänimaailmaan, joutsenten lauluun ja tangoihin, kaikki selloyhtyeen soittamina.

Total Cello Ensemble toimii edelleen. Yli 20 toimintavuoden aikana siinä on soittanut yhteensä 36 sellistiä.

Saman verran sellistejä kuullaan tänä lauantaina Vihdin kirkossa järjestettävässä Kiiskin 60-vuotisjuhlakonsertissa. Esiintyjiä on eri ikäryhmistä, emeritusprofessori Arto Noraksesta Turun sellokilpailun viimeisimpään voittajaan Senja Rummukaiseen.

”Kun on näin iso joukko sellistejä, äänimaisema on kuin harrikoiden kokoontumisajon ja tervahaudan huminan yhdistelmä. Mielikuvissani tervahaudassa on pinnan alla valtava voima, jota ei saa päästää leimahtamaan liikaa, vaikka totta kai se välillä leiskuukin.”

Alkuaikoina osa Total Cello Ensemblen soittajista erikoistui Metallica-heviyhtyeen kappaleiden sellosovituksiin – ja niin syntyi Apocalyptica, yksi suomalaisen musiikkiviennin suurista nimistä.

”Olen koko ajan seurannut Apocalyptican soittajien uraa ja kannustanut heitä”, Hannu Kiiski sanoo.

”Heistä näkee, että he tekevät työtään täydestä sydämestään. Ei se voi olla vaikuttamatta.”

Total Cello Ensemblen tämänhetkisinä jäseninä ovat Kiiskin itsensä lisäksi RSO:n soolosellisti Tuomas Lehto, HKO:n soolosellistit Tuomas Ylinen ja Tomas Nuñez-Garcés sekä Kansallisoopperan soolosellistit Jussi Vähälä ja Samuli Peltonen.

He toimivat siis hyvissä tehtävissä Suomen musiikkielämässä. Se kertoo paljon Kiiskin opetusmenetelmien toimivuudesta.

”Tietysti tämän talon kollegat katsoivat aluksi, että olenko luopumassa dignitystä, arvokkuudesta. Mutta sitten näin, mitä se sai aikaan. Oppilaillahan lisääntyi uskallus klassisenkin piirissä – uskallus ottaa askel lähemmäksi kuulijaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?