Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toinen mies juhlii perhepiirissä

70 vuotta täyttävä käsikirjoittaja Pentti Järvinen on teatterintekijöille viihdemies ja viihteentekijöille teatterimies.

Ihmiset
 
Kaisu Tervonen
Rio Gandara / HS
”Yleensä olen mielelläni hiljaa ja kuuntelen, mitä muut tekee. Havannoin ja kerään”, Pentti Järvinen sanoo. Hämäläisestä hitaudestaan hän ammentaa myös huumorinsa.
”Yleensä olen mielelläni hiljaa ja kuuntelen, mitä muut tekee. Havannoin ja kerään”, Pentti Järvinen sanoo. Hämäläisestä hitaudestaan hän ammentaa myös huumorinsa. Kuva: Rio Gandara / HS
Kolme nopeaa

Omat suosikkiprojektit

1 ”Vainaja-sarja [radiokuunnelma vuosilta 1995–2010] oli semmoinen, josta nautin ihan kauheasti. Radion tekeminen television jälkeen oli hauskaa. Se on vähän niin kuin kamarimusiikkia, se intiimiys.”

2 ”Yksittäinen juttu, joka on mulle kauhean läheinen oli Mielisuosio [1987]. Se sai valtionpalkinnonkin, mutta hienoa oli se, että siinä käsiteltiin pörssiä ja pörssiromahdusta ja koko tätä maailmaa, joka oli tulossa. Se oli hyvin kabareemainen, mutta siinä oli näky.”

3 ”Ja Hukkaputki [1981–83] tietysti. Enhän mä siitä pääse. Meille tuli vaan viestiä, että ’painukaa Neuvostoliittoon’. Yksi kahdestakymmenestä palautteesta oli kehuva. Mutta kyllähän se lähti lentoon sitten toisena vuonna.”

 

Vaaditaan soitto neljälle Pentti Järviselle, ennen kuin tärppää. ”Oletko sinä se Pentti Järvinen, joka tunnetaan käsikirjoittajana televisiosta ja teatterista?” Kaikki vastaajat ovat syntyneet vuonna 1946 eli 70 vuotta sitten. Mutta vain yksi puhelun saaneista pystyy vastaamaan kysymykseen kyllä.

Järvisen tunnetuinta työnjälkeä on Ylen sketsisarja Hukkaputki 1980-luvun alusta. Jo sitä ennen hän oli kuitenkin tehnyt Ylelle Hepskukkuuta, lakonis-pedagogista sketsisarjaa. Elämään on jäänyt erityisesti Gregoriuksen NMKY -numero, joka nousi kansainväliseksi nettihitiksi 2007.

Molempien sarjojen kautta Järvinen oli uudistamassa tv-huumorin kielioppia. Hepskukkuussa Kari Kyrönsepän kanssa, Hukkaputkessa ilman.

”Viihteen ja komiikan tekijöinä hyvin tiedettiin, että toistaminen ja sanonnat on ne, joilla myydään. Hepskukkuusta lähtien sanouduttiin irti kaikesta tällaisesta. Ei toistuvia hahmoja vaan aina uudet hahmot. Keksin dosentti Korsbäckin, mutta sekin oli joka kerta erinäköinen. Ei mitään armoa.”

Kesken haastattelun pöydälle tipahtaa keltainen lehti. Se on kahvilan somistepuusta.

”Onko tämä joku enne?” Järvinen tokaisee heti ja nauraa päälle.

Useimmiten Järvinen kuitenkin puhuu verkkaisesti ja pitkiä miettimistaukoja pitäen. Käsikirjoittaja pitää hitautta hämäläisenä perusominaisuutenaan, johon nojaa myös hänen huumorinsa.

”Yleensä olen mielelläni hiljaa ja kuuntelen, mitä muut tekee. Havainnoin ja kerään. Savolaiset on suuna päänä koko ajan, eihän ne saa mistään mitään materiaalia, pyörittävät vain omaa show’taan. Kyllähän hämäläisessä tämä niin sanottu hitaus, niin kyllähän se kääntyy huumoriksi Aleksis Kivellä, Veijo Merellä ja Väinö Linnallakin.”

Huumori on myös sukuvika. Sitä vikaa löytyy Järvisen isän puolen suvusta – ja pojasta. Atte Järvinen tunnetaan muun muassa tv-sarjojen Pasila ja Ihmisten puolue käsikirjoittaja-ohjaajana.

Kun päästään nykyiseen tv-viihteeseen, Järvinen keksii yhden suosikin.

”Se Lindströmin juttu, Noin viikon uutiset. Se on musta hauska. Siitä näkee, että siellä on asiat taustalla. Ettei siinä irvistellä tai virnuilla. Ja siinä on poliittista sivistystä. Mutta on jotain sellaisiakin, joissa suoraan vaan vinoillaan, mikä on kauhean helppoa. En sano, että YleLeaks, mutta sen tapaiset ohjelmat.”

Yhteiskunnallinen näkökulma on edelleen myös Järvisen huumorin taustalla. Käsikirjoittajan tuorein näytelmä, Hämeenlinnan teatterissa pyörivä Silmälläpidettävät kertoo Mirjasta, sääksestä, jonka paluusta Hämeenlinnaan ollaan tekemässä bränditapahtumaa.

Nyt tekeillä on sovitus Dario Fon tekstistä ”yhdelle päänäyttämölle”.

”En ole sillä lailla kirjailija, mä vaadin tilauksen. En ole koskaan kirjoittanut mitään pöytälaatikkoon. Nämä, mitä olen eläkkeelle jäätyäni tehnyt, ei se ole niin, että jäi sanomatta jotain. Mä olen yrittänyt laiskotella.”

Vuonna 2008 Ylestä eläkkeelle jäätyään käsikirjoittaja jatkoi vielä neljä vuotta Helsingin Sanomien pakinoitsijana nimimerkillä Toinen mies. Hän on myös kirjoittanut ja suomentanut näytelmiä sekä tehnyt kuunnelmasarjaa. Ei ole joutanut laiskottelemaan, vaikka yksi syy palata Helsingistä takaisin Hämeenlinnaan oli useiden golfkenttien ja kesämökin läheisyys.

Kolmas syy oli Järvisen mukaan se, että kun hän tulevaisuudessa harhailee muistikatkoissaan pitkin raitteja, ihmiset toteavat vain ”ai Järvinen” ja palauttavat kotiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!