Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyhmyjoutsenet pelaavat riskillä

Helmikuussa 1996 tuhansia kyhmyjoutsenia kuoli pakkaseen. Jouko Högmander seurasi tilannetta tarkkaan.

Ihmiset
 
Vesa-Matti Väärä
Jouko Högmander on seurannut Saaristomeren elämää aktiivisesti kohta 30 vuotta.
Jouko Högmander on seurannut Saaristomeren elämää aktiivisesti kohta 30 vuotta. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Talvi 1996 oli erityisen kova paikka Suomeen jääneille kyhmyjoutsenille – ja erityisen herkullinen ketuille, kotkille ja variksille. Helsingin Sanomat uutisoi 8. helmikuuta 1996, että ilmeisesti tuhansia kyhmyjoutsenia kuoli Saaristomerellä tuona talvena kovan pakkasen takia kylmyyteen ja nälkään.

Suurin osa kuolleista linnuista oli nuoria, ja niiden ruhot katosivat nopeasti petoeläinten suuhun. Jäljelle jäi vain kasa sulkia.

Saaristomeren kansallispuiston tuolloinen puistonjohtaja Jouko Högmander seurasi joutsenten kohtaloa tarkkaan. Hän pohti HS:n haastattelussa vuonna 1996, että joukkokuoleman syy löytyi aikaisemmista leudoista talvista.

Vuotta 1996 edeltäneinä lempeämpinä talvina osa kyhmyjoutsenperheistä oli jäänyt Suomeen. Lintujen ei tarvinnut muuttaa, sillä ruokaa oli ollut riittävästi. Riitti, että pikku hiljaa uiskenteli kauemmaksi jäiden tieltä.

Kun talvi iskikin kovalla voimalla, joutsenet eivät enää osanneet muuttaa ajoissa pois.

Högmander työskentelee nykyään Metsähallituksen luontopalveluiden erikoissuunnittelijana. Hän muistaa yhä, että vuosi 1996 oli erityisen vaikea talvi kyhmyjoutsenille. Sittemmin lintu on päässyt helpommalla.

”Olen seurannut Saaristomeren elämää läheltä kohta 30 vuotta, ja sinä aikana on kovia talvia ollut vain muutama”, Högmander sanoo ja muistuttaa, että talvikaudet tappavat joka tapauksessa aina etenkin nuoria lintuja – ja hyvä niin.

”Muuten kyhmyjoutsen täyttäisi maan hyvin pian. Lintu saa noin 4–7 poikasta, eivätkä kovat talvet näytä uhkaavan lajia. Linnut pärjäävät yllättävän hyvin.”

Tämänvuotinen talvi ei ole aiheuttanut kyhmyjoutsenille vielä ongelmia. Vettä virtaa vapaana niin, että linnut voivat etsiä ravintoa sulan veden ääreltä. Kyhmyjoutsenet ovat pulassa vasta, kun jään reuna etenee Pohjois-Itämerelle.

Suomeen jää talven ajaksi vain osa kyhmyjoutsenista, sillä enemmistö liihottelee pois Etelä-Ruotsiin ja Tanskan salmiin.

Birdlifen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi kertoo, että Suomeen jäävät linnut ottavat riskin geeniensä ja emoiltaan saamansa opin ohjaamana.

”Talvesta selvinneet aikuiset linnut ovat keväällä pesinnän alkaessa etulyöntiasemassa, sillä he pääsevät valitsemaan parhaat pesäpaikat päältä.”

Muuttomatka on vaativa ja vaarallinen, mutta myös talveksi Suomeen jääminen on riskipeliä. Joutsenet syövät matalien vesistöjen pohjalla kasvavia kasveja, ja jos meri pakastuu kunnolla, ei ravintoa ole saatavilla.

Hyväkuntoinen kyhmyjoutsen kestää monta viikkoa hyvin alhaisia lämpötiloja ja paastoamista, mutta jossain vaiheessa raja tulee vastaan. Ankaran talven jälkeen joutsenien pesiä onkin paljon harvemmassa. Osa linnuista kuolee, ja monet ovat liian laihoja ja huonokuntoisia perustamaan perhettä.

Laulujoutsen kokee Suomen talvessa harvoin kyhmyjoutsenen kohtaloa.

”Laulujoutsenet turvautuvat siipiinsä paljon reippaammin kuin kyhmyjoutsenet. Laulujoutsen on vahvemmin muuttolintu”, Jouko Högmander sanoo. Laulujoutsenen poikaset oppivat myös lentämään aikaisemmin kuin kyhmyjoutsenen poikaset.

Entä kuinka kylmästä talvesta kärsiviin kyhmyjoutseniin tulisi suhtautua? Kannattaako niille kostuttaa leipää naposteltavaksi?

”Olisi hyvä antaa luonnonvalinnan kouluttaa kyhmyjoutsenia, mutta onhan sekin hyvä, että kärsiviä eläimiä autetaan”, Högmander pohtii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit