Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aivan kaikkien saamelaispappi

Mari Valjakan työhuoneella ei tentata, oletko suomalainen vai saamelainen.

Ihmiset
 
Anna Nevalainen
Jukka Gröndahl / HS
Mari Valjakka on opiskellut pohjoissaamea kolme kuukautta. Opit pannaan tänään käytäntöön Inarin kirkon piispan messussa.
Mari Valjakka on opiskellut pohjoissaamea kolme kuukautta. Opit pannaan tänään käytäntöön Inarin kirkon piispan messussa. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Kolme nopeaa

Tärkeimmät työvälineet

1 Auto

”Saamelaispapin arkipäivää on miettiä, millainen ajosää tänään mahtaa olla, ja onkohan Angelintietä aurattu. Yhden työpäivän aikana ajettavaa voi kertyä monta sataa kilometriä.”

2 Raamattu

”Laukustani löytyy aina taskukokoinen vanha käännös Uudesta testamentista. Pokkari on muisto opiskeluvuosilta. Ostin sen 20 sentillä tiedekunnan kirjamyynnistä. Jouduin lainaamaan rahat kaveriltani.”

3 Musiikki

”Kitara kulkee mukanani leireiltä laitoshartauksiin.”

Joka maanantai ja keskiviikko Mari Valjakka kaataa itselleen kupin kahvia ja siirtyy pariksi tunniksi 492 kilometrin päähän Ouluun. Siellä Inarin seurakunnan uusi saamelaispappi opiskelee pohjoissaamen kielen perusteita.

Matka taittuu omassa keittiössä: vain pari klikkausta ja hän on etäyhteydellä luokkahuoneessa opettajan ja parinkymmenen diakonissaopiskelijan kanssa.

Valjakka ilmoittautui pohjoissaamen kurssille lokakuussa, heti työhaastattelunsa jälkeen. Saamelaispapilta edellytetään saamen kielen taitoa, ja hän halusi tarttua kieleen mahdollisimman nopeasti.

”Onhan se vähän hassua”, Valjakka toteaa. ”Koulussa viesti oli, että englanti se on, millä tässä maassa ponnistaa työelämässä pitkälle. Nyt saame on tärkein työkieleni ja olen ylpeä siitä.”

Inari on Suomen ainoa nelikielinen kunta. Kolme saamen kieltä vilahtavat suomen rinnalla muun muassa tienviitoissa, tiedotteissa ja arkipuheessa.

Kielet näkyvät myös kirkkoherranvirastolla. Valjakan titteli on kirjoitettu työhuoneen oveen pohjoissaameksi, inarinsaameksi ja suomeksi.

Sápmelaččaid báhppa. Sämmilij pappâ. Saamelaisten pappi.

”Vaikka siinä lukee saamelaisten pappi, olen aivan kaikkien pappi. Ovella ei kysellä, oletko suomalainen vai saamelainen”, Valjakka sanoo.

Hän tietää kokemuksesta, että siihen kysymykseen ei aina ole yksinkertaista vastausta.

Valjakka on juuriltaan kolttasaamelainen. Isän Olga -äiti on kotoisin pienestä kolttakylästä Petsamon Vouvatusjärveltä. Sieltä mummo lähti evakkoon ja päätyi lopulta Ivaloon.

Kotona saamea ei puhuttu. Koulussa pystyi opettelemaan vain pohjoissaamea. Valjakalle luonnollisin vaihtoehto olisi ollut koltansaame.

Vaikka koltansaame jäi omassa nuoruudessa etäiseksi, Valjakka iloitsee siitä, että paikallisilla nuorilla on nyt enemmän rohkeutta ilmaista taustaansa.

”Minun kouluvuosinani kolttapukua ei juuri pidetty kevät- ja joulujuhlissa. Nyt upeita pukuja näkee Ivalossakin. Nuoret ovat ylpeitä juuristaan, vaikka vanhemmat eivät ole sitä aina saaneet ollakaan.”

Saamelaispapin työalana on saamelaistyö saamelaisten kotiseutualueella.

Se kattaa Inarin lisäksi Enontekiön ja Utsjoen kunnat sekä Sodankylän pohjoisosassa sijaitsevan Lapin paliskunnan. Alue vastaa pinta-alaltaan 162:ta Helsinkiä, jos merta ei lasketa mukaan.

Valjakka aloitti tehtävässään marraskuussa. Työkentän realiteetit kävivät selväksi viimeistään joulunalusviikonloppuna.

Perjantai-iltana hän oli kanttorin kanssa Partakossa laulattamassa kauneimpia joululauluja. Lauantaina laulut raikasivat Lemmenjoella. Perille pääsi vain moottorikelkalla. Raitisilmamyrkytyksen jälkeen laulatusmatka jatkui vielä autolla Angeliin.

Kun Valjakka pääsi kotiinsa Ivaloon myöhään lauantai-iltana, matkaa oli kertynyt viitisensataa kilometriä. Olo oli kuitenkin siunattu ja onnellinen.

Tuollaisina päivinä Valjakka kokee olevansa muutakin kuin pappi. Hän on osa yhteisöä, linkki eri puolella Saamenmaata asuvien ihmisten välillä.

”Vaikka seurakunta levittäytyy laajalle alueelle ja sisältää hyvinkin erilaisia kyliä, ihmiset tuntevat silti toisensa. Heihin tutustuu muuallakin kuin kirkossa ja toimitusten yhteydessä”, Valjakka sanoo. Hän toivoo, että voisi jatkossakin toimia matalan kynnyksen pappina.

”Olen kiitollinen kaikesta tsemppauksesta ja tuesta, jota olen saanut. Se on ollut hirveän tärkeää.”

Seurakuntalaisten kannustusta tarvitaan erityisesti tänään, saamelaisten kansallispäivänä.

Valjakka on saarnavuorossa Inarin kirkolla pidettävässä piispan messussa. Hän aikoo kokeilla saamen kielellä saarnaamista kansallispäivän kunniaksi.

Kielikurssilla opittu sanasto ei kanna ihan vielä saarnastuoliin saakka. Viimeksi harjoiteltiin kaupassa käyntiä ja verbien taivutusta.

Saamelaispapin lähimmät kollegat, Inarin seurakunnan kirkkoherra Tuomo Huusko ja saamelaistyön sihteeri Erva Niittyvuopio ovatkin auttaneet saarnan kääntämisessä ja ääntämisessä.

”Kokeillaan nytte! Jostain on aloitettava. Ainakin seurakuntalaiset saavat hyvät naurut, jos ei muuta.”

Jukka Gröndahl / HS
Saamelaispappi Mari Valjakka osallistuu ensimmäistä kertaa pappina saamelaisten kansallispäivän messuun Inarissa.
Saamelaispappi Mari Valjakka osallistuu ensimmäistä kertaa pappina saamelaisten kansallispäivän messuun Inarissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit