Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveydenhoitaja rakensi Vantaata

Ritva Wilska 1931–2016

Ihmiset
 
Matti Kiviniemi Liisa Wilska
Ritva Wilska
Ritva Wilska

Vantaalainen terveydenhuollon ja kunnalliselämän vaikuttaja, terveydenhoitaja Ritva Wilska kuoli 7. tammikuuta 84-vuotiaana.

Parikkalassa 17. toukokuuta 1931 syntynyt, ja synnyinseudulleen koko elämänsä yhteyksiä pitänyt Wilska muutti silloiseen Helsingin maalaiskuntaan 1957.

Hän valmistui sairaanhoitajaksi Helsingin sairaanhoito-opistosta vuonna 1953, ja sai terveyssisaren pätevyyden vuonna 1957. Tästä eteenpäin hänen elämänuransa liittyi Helsingin maalaiskunnan ja Vantaan kehitykseen.

Wilska toimi vuodesta 1957 noin 33 vuotta ensin terveyssisaren ja sittemmin terveydenhoitajan nimikkeellä, enimmäkseen Rekolan, Korson ja Koivukylän lastenneuvoloissa, ja ehti varmistaa lukemattomien vantaalaisten lasten ja monesti seuraavankin sukupolven turvallista lapsuutta.

Kuten useimmat asiakkaansa, Wilskakin oli lähtöisin maalaisoloista, mikä auttoi ymmärtämään asiakkaiden elämää ja ongelmia. Länsi-Vantaalla vastaavassa työssä toiminut Annikki Sairanen kertoi aikanaan, että neuvolan terveydenhoitaja oli usein ainut pääkaupunkiseudulle muuttaneiden nuorten äitien keskustelukumppani.

Vanhemmat sukupolvet ja tukihenkilöt olivat maalla, puolison työviikko oli kuusipäiväinen, mutta Suomen ainutlaatuinen neuvolaverkosto antoi tuen vieraisiin oloihin tulleille. Näin terveydenhoitajista tuli hyvin keskeisiä henkilöitä nuorten perheiden elämässä.

Wilska saavutti niin suuren luottamuksen, että hänet valittiin kolme kertaa peräkkäin suurella äänimäärällä silloisen maalaiskunnan, kauppalan ja kaupungin valtuustoihin Liberaalisen kansanpuolueen ehdokkaana vuosiksi 1969–1980.

Tämä toi hänelle lisää vastuuta Vantaan terveydenhoidon kehittämisestä, ja hän työskenteli monessa terveydenhoitoa kehittäneessä toimielimessä.

Wilskan aikana Vantaan kaupunki rakensi kattavan terveysasemaverkon, ja erityisesti kuntainliiton rakentaman Jorvin sairaalan ja nykyisen Peijaksen sairaalan perustamisessa Wilskan kokemus ja ammattitaito olivat tarpeen.

Wilskan aloittaessa 1950-luvulla terveydenhoito toimi vaatimattomissa ja monesti vaikeissa oloissa. Tiet, puhumattakaan julkisesta liikenteestä, olivat vähissä, ja terveydenhoitajan piti itse keksiä tapa, jolla asiakkaat tavoitettiin.

Ensimmäinen kulkuneuvo kotikäynneillä oli tietenkin polkupyörä, jonka jälkeen itäsaksalainen Simson-mopedi 1950-luvun lopulla oli huomattava edistysaskel.

Wilska kasvoi Parikkalassa yksitoistalapsisessa perheessä, ja koska sisarusten lapsia oli 28, Ritva-tädin kokemusta tarvittiin usein vapaa-aikoinakin.

Tuhansien lapsia hoitaneelta Wilskalta sai avun ja varmat neuvot sukulaislasten moniin kysymyksiin ja ongelmiin. Kiitämme siitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit