Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Räsymattotaitoa

Ihmiset
 
Jaakko S. Tola
Satoja, kenties tuhansia metrejä on kutojamestari Anna Wallinin käsistä lähtenyt räsymattoa eri puolille Rauman seutua.
Satoja, kenties tuhansia metrejä on kutojamestari Anna Wallinin käsistä lähtenyt räsymattoa eri puolille Rauman seutua.

Rauma, helmikuussa (PA)

Lujan ja laadullisesti hyvän räsymaton kutominen ei suinkaan ole helposti opittavissa oleva taito.

Jonkinlaista ”riepua” meistä pystyy yksi ja toinen aikaansaamaan, mutta laadun osalta saattaa tulos olla vähän niin ja näin.

Rauman seudun kuuluisimmat matonkudonnan taitajat löytyvät epäilemättä Tl Lapin Kodiksamista, jossa tämä esiäideiltä peritty taito on kulkenut sukupolvesta toiseen meidän päiviimme.

Hyvin huolehditaan kylässä taidon jatkumisestakin, sillä kangaspuiden ääriltä tapaa täällä toki paljon nuortakin polvea.

Kylän parhaimpien kutojien joukkoon on kuulunut jo vuosikymmenet emäntä Anna Wallin, joka nytkin istuu tuttujen kangaspuiden äärellä kotilämpimässä kutomassa raumalaisrouvalle kaunista ja lujaa mattoa.

Polttomoottoriautot jo romukoppatavaraa 

Bonn, 7. 2. (Matti Kontio)

Tulevaisuus kuuluu sähköautoille, eikä polttomoottoriautoille, jotka kaiken järjen ja tekniikan suomien mahdollisuuksien mukaan pitäisi heittää romukoppaan.

Sähkömoottorilla on verrattomasti enemmän etuja auton voimanlähteenä kuin mäntämoottorilla, ja tarvitaan vain rohkeutta ja aloitekykyä niiden voimien murtamiseksi, jotka vielä pitävät kiinni vanhanaikaisesti klassillisesta automoottorityypistä.

Nämä vallankumoukselliset ajatukset lausuu Münchenissä ilmestyvä Südeutsche Zeitung sunnuntaina ilmestyneessä artikkelissaan.

Lehti toteaa, että ”elektromobilin” puuttuminen katukuvasta johtuu ennen kaikkea itsestään autoteollisuudesta, joka tekee polttomoottoreillaan liian hyviä kauppoja ryhtyäkseen kalliiseen tuotannon muuttamiseen.

Toisen huomattavan vastavoiman muodostavat suuret öljykonsernit, jotka pelkäävät myyntinsä supistuvan.

Tuloksena on, että tällä hetkellä saatavissa olevat paristot eivät pysty kehittämään kyllin suuria nopeuksia, vaikka toisaalta niiden avulla pystytään ainakin kaupunkiliikenteessä kehittämään paljon suurempia nopeuksia.

Televisiossa nähtyä

Kova on Tarvan henkilökohtainen vetovoima, kun jatkuvasti kerää kunnioitettavan määrän usein naisvaltaista yleisöä seuraamaan arpajaismaista tavaroiden ja muun hyvän jakelua, ajan vähyydestä johtuen tulipalovauhdilla.

Mutta se vain ihmetyttää, mikä tässä oikeastaan on televisio-ohjelmaa.

Ellei palkintoja jatkuvasti hinata arvokkaammiksi, ei tällaista menoa kovin pitkään jaksa seurata, silloinkin lienevät asiassa mukana vain paikan päällä olevat.

Hanskin koiranelämä MTV:ssä oli hieman ryhdistäytynyt – maitokauppakohtaus oli jopa riemullinen. Ei ole lainkaan sanottu, vaikka tästä vielä kehkeytyisi hauskaakin.

Kakkosstudion tekniset resurssit ilmeisesti tulevat tekemään suunnittelijoiden unelmat mahdollisiksi. Jos niitä unelmia on. Missikisojen tekniikka sujui melkein saumattomasti, vaikka saman kaavion stereotyyppinen ajaminen olikin vähän kuivaa. Mutta tasapuolisuus kai senkin vaati.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit