Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Olemme kyynistyneet ja vitsailemme kaikesta, mutta silloin itketti” – näkymä pakolaiskriisin eturivistä

Annastiina Kallius ja Aiski Ryökäs neuvovat Eurooppaan pakolaisia Budapestissa

Ihmiset
 
Kolme nopeaa

Pakolaisvuoden 2015 mieleenpainuvimmat hetket Annastiina Kalliuksen mukaan

1 ”Se, miten nopeasti Unkarin kansalaisyhteiskunta järjesti humanitaarista apua, kun suuret järjestöt vasta valmistautuivat toimimaan.”

2 ”Keletin rautatieaseman mielenosoitusten positiivinen ilmapiiri. Luotimme siihen, että ihmiset pääsevät lopulta Itävaltaan ja Saksaan.”

3 ”Se, miten nopeasti tulijoiden motivaatio ja elämänilo sammuivat, kun he tajusivat, ettei Eurooppaan pääsy vielä takaa ihmisoikeuksien toteutumista.”

Budapest

Sitä viikkoa Annastiina Kallius ja Aiski Ryökäs eivät unohda.

Oli tuskainen helle kesän ja syksyn taitteessa 2015. Tuhannet siirtolaiset olivat jääneet jumiin Budapestin itäiselle Keletin rautatieasemalle. He halusivat Itävaltaan ja Saksaan, mutta heitä ei päästetty junilla eteenpäin. Moni oli käyttänyt viimeiset rahansa junalippuun, joka ei vienytkään pois Unkarista. Lopulta ihmiset lähtivät kävelemään Itävaltaan.

Koko Eurooppa seurasi marssia, joka nousi yhdeksi viime vuoden pakolaiskriisin symboleista. Kallius ja Ryökäs kävelivät osan matkaa mukana.

”Olemme kyynistyneet ja vitsailemme kaikesta, mutta silloin itketti”, Ryökäs sanoo.

Pahinta oli näky, kun parin tuhannen ihmisen joukko ei yksinkertaisesti enää jaksanut kävellä. Ihmiset olivat kävelleet 30 kilometriä ja 12 tuntia.

Perheet, miesporukat, vanhukset kaatuivat maantien laitaan nukkumaan. Alkoi rankkasade, ja lämpötila laski nopeasti.

Sitten näkyivät bussien valokeilat. Unkarin hallitus oli taipunut lähettämään linja-autot viemään pakolaiset Itävaltaan.

Silti harva uskalsi nousta kyytiin: edellisten päivien aikana siirtolaiset olivat menettäneet luottamuksen viranomaisiin.

Ryökäs alkoi suostutella ihmisiä maantien laidalta bussiin. Siinä meni tunteja. Vasta kun ensimmäinen Unkarista lähtenyt linja-auto oli päässyt perille Wieniin, loputkin uskalsivat kyytiin.

Tätä on Kalliuksen ja Ryökäksen työ. He ovat mukana pakolaisten oikeuksia puolustavassa Unkarin Migszol-liikkeessä, joka kertoo pakolaisille heidän oikeuksistaan ja dokumentoi tulijoiden kokemuksia.

Keletin rautatieaseman draamaviikkoina Kallius ja Ryökäs näkivät kaikkea. He auttoivat 14-vuotiasta syyrialaispoikaa, joka oli kadottanut perheensä. Afgaaninainen synnytti rautatieaseman läheisen leipomon edessä.

Osa tapahtumista oli absurdeja, kuten äärioikeiston ja pakolaisten kohtaaminen Keletillä. Ei tullut tappelua, kun osapuolet tajusivat ajavansa samaa asiaa. Pakolaiset halusivat pois Unkarista, äärioikeisto heidät ulos maasta.

Ryhmät alkoivat huutaa yhdessä pyyntöä päästää pakolaiset pois maasta, Kallius kertoo.

Tämä kaikki on syy siihen, miksi he auttavat pakolaisia. He todistavat historiaa eturivistä. ”Nämä ovat niitä tapahtumia, joista kirjoitetaan historiaa. Ei siitä voi olla ulkona”, Kallius sanoo.

Ryökäs ja Kallius päätyivät Unkariin eri reittejä, osin sattuman kautta. Nyt he ovat asuneet maassa vuosia. Budapestissa pitävät päivätyö ja parisuhteet.

Vapaa-aika menee Migszolissa, jossa he ovat olleet mukana vuodesta 2013. He ovat läpikulkumatkalla olleiden pakolaisten harvoja paikalliskontakteja Unkarissa. Samalla he dokumentoivat tietoa pakolaisten matkasta Eurooppaan.

Raportti viime vuoden tapahtumista julkaistaan ensi kuussa.

Kalliuksen mukaan Eurooppaan tulijoilla on kaksi kysymystä. He haluavat tietää, minne voi päästä opiskelemaan, työllistyä ja tuoda perheen.

Moni Eurooppaan jo tullut ei ole vielä päättänyt lopullista kohdettaan.

”Yllättäen moni kertoi pitäneensä Serbiasta. Siellä on vähemmän sääntöjä kuin Länsi-Euroopan maissa”, Kallius sanoo.

Unkari on tunnettu kovasta pakolaispolitiikastaan. Se pystytti aidan Serbian-vastaisella rajalle, mutta Kalliuksen mukaan suurempi ongelma Eurooppaan tulevien kannalta on aita Bulgarian ja Turkin rajalla. Turkista on Eurooppaan maayhteys, mutta aidan takia ihmiset vaarantavat henkensä ja tulevat Kreikkaan Välimeren yli.

Viime vuonna valtaosa tulijoista oli miehiä, nyt liikkeellä on Unicefin mukaan yhä enemmän lapsia ja naisia. Kallius arvioi merireitin Turkista Mustanmeren kautta Bulgariaan ja Romaniaan vilkastuvan tänä vuonna.

Unkari on jäämässä taas tulijoiden reitin varrelle. Unkari on uhannut pystyttää aidan myös Romanian vastaiselle rajalle, mutta projekti on poliittisesti vaikea.

Ryökäs ja Kallius eivät usko, että aidatkaan hillitsevät tulijoiden määrää. ”He löytävät aina uuden reitin”, Kallius sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!