Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viiniä, valokuvia ja kauniita naisia – Pekka Nuikki sijoittaa viineihin juodakseen niitä hyvässä seurassa

Ihmiset
 
Jaana Rinne
Sami Kero / HS
”Viimeisen vuosikymmenen aikana viini on useana vuotena kuulunut maailman 3 menestyneimmän sijoituskohteen joukkoon. Parhaiden tuotto on noussut yli 1 500 prosenttia”, viinikirjailija ja sijoittaja Pekka Nuikki sanoo.
”Viimeisen vuosikymmenen aikana viini on useana vuotena kuulunut maailman 3 menestyneimmän sijoituskohteen joukkoon. Parhaiden tuotto on noussut yli 1 500 prosenttia”, viinikirjailija ja sijoittaja Pekka Nuikki sanoo. Kuva: Sami Kero / HS
Kolme nopeaa

Huikeimmat maistamani viinit

1 Château Latour 1961

”Matkatessani aikoinaan Saharan läpi Nigeriaan jäimme Tuaregien sodan takia jumiin keskelle autiomaata Tamarassetin kylään. Paikalliset juottolat tarjosivat janoisille matkaajille olutta, naisseuraa sekä Château Latourin maineikkainta vuosikertaa 1961.”

2 Heidsieck Goût Américain 1907

”Suomen rannikolta löytyi vuonna 1997 saksalaisen sukellusveneen vuonna 1916 upottaman Jönköping-kaljaasin lasti mukanaan noin 2000 pulloa Heidsieck Goût Américain 1907 -samppanjaa. Heti ylösnoston jälkeen se oli hetken maailman halutuin ja kallein samppanja. Olen päässyt maistamaan sitä Intiassa, Australiassa ja Amerikassa. Se on yleensä ollut tilaisuuden ikimuistoisin ja ainoa ’suomalainen’ viini.”

3 Dom Pérignon 1959 Rosé

”Persian valtakunnan 2 500-vuotisjuhla kuului 1900-luvun mahtipontisimpiin tapahtumiin. 1950-luvun lopulla alkanut suunnittelu huipentui 14. elokuuta 1971 järjestettyyn gaalaillalliseen. Tilaisuus aloitettiin maljalla Dom Pérignonin Rosé 1959 -samppanjaa. Vuoden 1959 vuosikerran kaikki 306 pulloa varattiin Persian valtakunnan juhliin.”

Vuonna 1989 muotivalokuvaaja Richard Avedonin assistentti Pekka Nuikki avaa studion oven New Yorkissa. Ovella seisoo Mick Jagger kädessään viinipullo ja Wine Spectator -lehti.

”Avaa tämä ja tarjoile”, Jagger sanoo ja ojentaa Nuikille vuoden parhaaksi valitun viinipullon. Rocktähti kaataa lasillisen myös halpaan sauvignon blanciin tottuneelle suomalaisapulaiselle.

”Maistellessani viiniä kahden kuuluisuuden kanssa en kiinnittänyt huomiota viinin makuun, vaan siihen, miten viini yhdistää ihmisiä”, 53-vuotias viinikirjailija muistelee Liisankadulla sijaitsevassa toimistossaan.

Edellisenä päivänä tässä Albert Edelfeltin entisessä ateljeessa maisteltiin kymmeniä viinejä The Vine Clubin tammikuun kokoontumisessa. Nyt lasissa kuplii räppäri Jay Z:n vaaleanpunainen nimikkosamppanja.

”Pahus, onko tämä liian lämmintä”, Nuikki manaa. 500 viinitapahtumaa yli 20 maassa järjestänyt mies tietää samppanjan täydellisen lämpötilan ja kertoo hauskoja viinitarinoita.

Napoleon kävi ennen jokaista taistelua Moët & Chandonilla Epernayssa lastaamassa vankkurit samppanjalla. Vain kerran kurailma pakotti Napoleonin kiertämään Epernayn. Joukot juotettiin oluella ja Waterloo hävittiin.”

Nuikki kamppaili itse henkiin jäämisestään vuonna 1962 Kristiinankaupungissa. Keskosena syntynyttä poikaa pidettiin kuukausi kuivauskaapissa, happikaappia kun ei ollut, ja hänet nimettiin ensin tytöksi, kun pojan nimeä ei ollut vanhemmilla valmiina. ”Ehkä minun olisi kannattanut jatkaa naisena, sillä luonteessani on feminiinisiä piirteitä.”

Nuikki rakasti jo nuorena kauniita naisia ja keksi kaverinsa kanssa konjakkipullon juotuaan tavan päästä heidän kanssaan läheisiin tekemisiin.

Aletaan muotivalokuvaajiksi, psykologiasta kiinnostunut Nuikki ja historioitsijan ammatista haaveileva Horst Neumann päättivät. Vanhemmat takasivat poikien lainan. Neumann etsi asiakkaita ja Nuikki kuvasi, kunnes pojat lähtivät lisäoppiin Saksaan ja Englantiin.

”Päätimme tunkea maailman parhaiden valokuvaajien assistenteiksi ja varastaa heidät parhaat ideansa.”

Kaksi vuotta myöhemmin Nuikki oli työskennellyt ilmaiseksi lähes parinkymmenen kuvaajan studioilla. Hän seisoi Kauppatorin laidalla pienen matkalaukun kanssa. Rahat olivat lopussa, mutta pian hän otti muotikuvia Ilmari Kostiaisen Studio Klikissä.

Viinisijoittamisen alkeet Nuikki oppi Berry Brothers -viiniliikkeen omistajan veljenpojalta opiskellessaan myöhemmin Lontoon elokuvainstituutissa. Kaverit ostivat kaksi pulloa hyvää viiniä, joivat yhden ja myivät toisen. Voitolla maksettiin juotu pullo.

”Olen siitä lähtien sijoittanut viiniin juodakseni sitä hyvässä seurassa. En rikastuakseni rahallisesti vaan kokemuksellisesti.”

Perustettuaan The Vine Clubin 1989 Nuikki on avannut tuhansia pulloja hyvässä seurassa eri puolilla maailmaa. Vuonna 2006 ilmestyi ensimmäinen Fine Wines -lehti, ja sittemmin kansainvälistyneestä lehtiperheestä on jalostunut myös viinisaitti Tastingbook.com.

Nuikin toimiston ikkunalaudalla on Moëtin 6 litran samppanjapullo vuodelta 1941.

”Kun tulin yhtenä päivänä duuniin, lattia lainehti samppanjasta. Etsiessäni syytä löysin tämän pohjasta poratun ja lasimassalla täytetyn reiän”, Nuikki kertoo. Kellarista löytyi lisää samalla tavalla väärennettyjä pulloja.

”Väärennökset ovat tänään viinimaailman suurin ongelma. Niitä on miltei mahdoton erottaa, koska kalleimmat sijoitusviinit ovat usein iäkkäitä. Kuinka moni yhä elossa oleva on maistanut vuoden 1870 Lafittea?”

Maailman väärennetyin viini on Nuikin mukaan Château Lafleur vuodelta 1947. ”Sitä valmistettiin tilalla vain kuusi pulloa magnum-koossa, ja silti sitä on huudettu viimeisen kymmenen vuoden aikana huutokaupoissa satamäärin.”

Röyhkein Nuikin kohtaama väärennös on Van Der Meulin pullottama Romanée-Conti 1923, jonka hinta huutokaupassa nousi noin 10 000 euroon. Hän väittää kaikkien tuhansien myytyjen pullojen olevan väärennöksiä.

Väärennöksistä huolimatta viinissä on jäljellä sen verran totuutta, että Nuikki kehottaa sijoittamaan samppanjaan.

”Toisin kuin muut huippuviinit, parhaat samppanjat kaadetaan maailman yökerhoissa räppäreiden kurkuista alas heti markkinoille tulonsa jälkeen. Harvinaisuus lisää haluttavuutta ja nostaa hintoja.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit