Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tupakkamainos lintuperspektiivistä

Lukijakilpailussa kysytään, missä kuva on otettu.

Ihmiset
 
Hannu Lindroos
Missä päin lokki lentää, kun hän näkee tällaisen näyn? Entä milloin kuva on otettu?
Missä päin lokki lentää, kun hän näkee tällaisen näyn? Entä milloin kuva on otettu? Kuva: Hannu Lindroos

Menipäs vaikeaksi. Viime viikon torstain Bongaa paikka -lukijakilpailuun tuli määräaikaan mennessä vain 24 vastausta, joista seitsemän tiesi oikean vastauksen.

Viime lauantain lehdessä annettiin erikseen kaksi lisävinkkiä: kuva ei ole Liisankadulta eikä junarata ole kaukana. Nämäkään eivät avanneet muistelupatoa.

Useimmat vastaajista veikkasivat Liisankatua Kruununhaassa. Syy selvisi:

”Aikaisemmin Liisankatu 5:ssä oli Liisan baari, joka oli perustettu vuonna 1928 ja jonka nimeksi muutettiin Kolme Kruunua olympiavuonna 1952. Sittemmin mainitun risteyksen reunalle tuli kioski nimeltään Liisan baari”, taustoitti Juhani Koskinen.

Teuvo Tinell pääsi Koskista maantieteellisesti lähemmäksi.

”Perheraatimme päätyi hyvin epävarmana vastaamaan, että kyseessä on Tikkurilan Peltolan torin Liisan baari, ja kuva olisi otettu noin 1970 +/- pari vuotta eli arvaus 1971. Arvaus tehty etualan auton perusteella”, kirjoittaa Tinell.

Kyse oli kuitenkin Liisan baari Tikkurilassa, Lummetien ja Talvikkitien risteyksessä.

”Liisan baari oli Tikkurilassa, lähellä uimahallia. Se oli suosittu nuorison kokoontumispaikka kesäisin 1970-luvulla. Katoksen alla olevaa autoa en muista, mutta katoksen alla tuli joskus istuskeltua”, kertoo Tuija Siniketo.

”Kioski oli tuolloin meidän jengin tapaamispaikka. Sinne kiirehdittiin koulun jälkeen kavereita tapaamaan. Osalla oli jo tuolloin moottoripyörät”, kertoo Tarja Kantola.

”Terveiset kaikille teille vanhoille kamuille. Kioskia pitäneet olivat varsin mukavia ihmisiä, kun antoivat meidän nuorison hengailla siellä illasta toiseen.”

Perimätiedon mukaan baari lopetti 1980-luvulla. Tarkkaa tietoa ei ole.

Kuva oli julkaistu Helsingin Sanomissa 20. helmikuuta 1972. Se oli osa suurempaa reportaasia Vantaan kauppalan silloisesta poliisipulasta: nopeasti kasvavaa 95  000 asukkaan entistä Helsingin maalaiskuntaa valvoi öisin vain kaksi konstaapelia ja yksi auto.

Kuvatekstin mukaan vanhempi konstaapeli Seppo Ulmala ja nuorempi konstaapeli Tapio Utti olivat pysähtyneet nakkimyyjän puheille.

Entä sitten taustalla näkyvä pakettiauto?

Vastoin veikkauksia auto ei liittynyt sielunhuoltoon eikä -neuvontaan vaan Eva-ompelukonehuoltoon.

”Ensimmäinen Renault Estafette -auto tuli käyttöön noin vuonna 1965 ja toinen seurasi muutaman vuoden jälkeen. Lehdessä taitaa olla ensimmäinen”, kertoo Jalo Nikkilä.

”Talvipakkasella lämmityslaite antoi sisälle kevyesti lehmän henkäyksen verran puhallusta. Korotettuun lasikuitukattoon kosteus tiivistyi ja joskus jäätyi.”

Onnetar arpoi kirjapalkinnon saajaksi Mia Hemmingin. Hän saa Timo Vihavaisen ja Kari Ketolan tietokirjan Suuri ja mahtava (Minerva).

Tämän viikon kuva-arvoitus on ilmakuva, mutta missä ja milloin se on otettu? Mikä mahtaa olla syy kuvan ottoon? Entä onko paikka sinulle tuttu ja onko sinulla joitain siihen liittyviä muistoja?

Lähetä vastauksesi lauantaihin 13. helmikuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Jarmo Matilainen
Liisan baari sijaitsi Lummetien ja Talvikkitien risteyksessä Tikkurilassa.
Liisan baari sijaitsi Lummetien ja Talvikkitien risteyksessä Tikkurilassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit