Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

René Nyberg täyttää 70 vuotta ja aikoo yhä purkaa Venäjä-kokemuksiaan – yhtä kurittomasti kuin nuorena

Suurlähettiläs oppi venäläisyyttä 1970-luvun Neuvostoliitossa.

Ihmiset
 
Veli-Pekka Leppänen
Outi Pyhäranta / HS
René Nyberg pitää oppivuosinaan varakonsulin työtä 1970-luvun Leningradissa, ”maailman suurimmassa provinssikaupungissa”.
René Nyberg pitää oppivuosinaan varakonsulin työtä 1970-luvun Leningradissa, ”maailman suurimmassa provinssikaupungissa”. Kuva: Outi Pyhäranta / HS
Kolme nopeaa

Uusia ja vanhoja ideoita

1 Pako Alcatrazista

”Harrastan matkauintia. Ensi elokuussa aion juhlistaa 70-vuotispäiviäni niin, että pakenen uimalla Alcatrazin vankisaarelta San Franciscon rantaan. Uitavaa kertyy 1,6 mailia.”

2 Kaksi kirjailijaa

”Väinö Linna ensimmäisenä avasi minulle tien Suomen lähimenneisyyden harrastamiseen. Mihail Bulgakovilla on lyömätön kyky kuvata absurdein keinoin neuvostotodellisuutta.”

3 Suomen asema

”J. K. Paasikiven lanseeraama kohtalonkolmio Moskova–Berliini– Tukholma pätee edelleen Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.”

”Poika ei ole tyhmä, kaukana siitä, ja on hänellä paljon hyviäkin puolia. Mutta on hän aivan sietämättömän kuriton…”, luonnehti Moskovan-suurlähettiläs Jaakko Hallama avustaja René Nybergiä kirjeessä ulkoministeriölle vuonna 1975.

Yli 40 vuotta myöhemmin suurlähettiläs René Nybergistä huokuu yhä samaa poikamaista kurittomuutta, innostusta ja älyä – ei sietämättömänä vaan sivistyneenä yhdistelmänä.

Tuon tuosta Nyberg analysoi julkisesti etenkin turvallisuuspolitiikan kysymyksiä – ja ottaa vastaan alan keskeisiä tehtäviä, kuten ulkoministeriön uudessa Nato-jäsenyyden vaikutuksia puntaroivassa työryhmässä.

Nyt hän kuitenkin visusti pidättyy, juuri Nato-selvitystyön vuoksi, kommentoimasta Suomen suhdetta puolustusliittoon.

Mutta otetaan alusta. Oli kaksikielinen perhe – ja oli töölöläispoika, joka kävi Kampintorilla Saksalaista koulua 14 vuotta, Kindergartenista valkolakkiin.

”Deutsche Schule oli vaativa laitos, Helsingin paras kielikoulu ja tietoinen tasostaan, mutta siellä ei tuettu heikompia oppilaita. Pudokkaita tuli, ja sikäli se oli myös armoton talo”, Nyberg muistelee.

Erikoissävyä koulunkäyntiin toi se, että René Nyberg on äidin puolelta juutalaista sukua. Syksyllä ilmestyneessä Viimeinen juna Moskovaan -teoksessa Nyberg tuo esiin paitsi perhetaustan ristiriitoja myös äitinsä suvun tragediaa ja selviytymistä Latviassa ja Neuvostoliitossa. Hän lomittaa sukutarinan neuvostojuutalaisuuden historiaan taiten, ja paraikaa kirjaa käännetään eri kielille. Kirja on ehdolla Bonnierin kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Ulkoministeriössä 1971 aloittanut Nyberg suuntautui heti itäpainotteiselle uralle. Johdattajina oli kovia nimiä: yliopistolla idäntutkija Osmo Jussila ja ministeriössä Keijo Korhonen, ”opettaja, esimies ja ystävä, joka minusta koulutti UM:n virkamiehen”.

Lievän pitelemättömyytensä myöntäen Nyberg lisää, että hän tarvitsi juuri jonkun Korhosen tasoisen pomon, jota saattoi oikeasti ryhtyä kuuntelemaan.

”Koko 1970-luku olikin minulle yhtä venäläisyyttä ja Neuvostoliittoa: maata, kieltä, kulttuuria, taloutta. Moskovassa esimieheni Arto Mansala opetti raportoimaan, Leningradissa pääkonsuli Antti Karppiselta tarttui kielentajua ja yleissivistystä”, hän kiittää. Myös yhteys taiteen nonkonformisteihin avarsi näkemyksiä.

Neuvostovuodet Moskovassa ja Leningradissa opettivat jotakin diplomaatintyön ytimestä: ”Kun toisiin tehosi Neuvostoliiton brutaali charmi ja toiset vihasivat systeemiä, meidän piti siinä välissä tehdä töitä.”

Nyberg palasi Moskovaan suurlähettiläänä syksyllä 2000. Aika oli uutta ja oudon kiintoisaa, Kremlissä istui Putin. Talouselämän dynamiikka määräsi sävelen yhä kirkkaammin, mikä muutti diplomatiankin luonnetta. Vanhat virkamieskontaktit väistyivät uusien verkostojen tieltä.

”Oligarkkeja kiinnosti kovasti Suomen talouselämä, ja melkeinpä päätyökseni tuli luoda yhteyksiä heidän ja suomalaisbisneksen välille”, Nyberg kertoo. ”Se oli suuri elämys ja ajat olivat toiveikkaita.”

Kontaktit olivat tallessa, kun Nyberg nimitettiin Suomen suurteollisuuden perustaman East Officen johtoon 2008.

Venäjän nykytilan suhteen Nyberg on skeptinen. Etsikkoajan jälkeen yhteiskunta jatkaa yhä vaan energiatuloista riippuvaisena taloutena. Hänen mukaansa neuvostokäytäntöjä ei ole kylliksi romutettu eikä Eurooppaa hyödynnetä modernisoinnissa.

”Moskovassa kyllä tunnetaan EU, muttei ymmärretä sen vahvaa oikeudellista perustaa. Venäjällähän asiat hoituvat henkilökohtaisin suhtein, koska yhteiskunnan normatiivinen pohja on heikko. Siinä suurin ero länteen.”

Moskovasta Nyberg vaihtoi Berliiniin vuonna 2004. ”Kaikkia kiinnosti Moskovasta tullut mies, ja ovet avautuivat helposti.”

Berliinin-kausi ei silti ollut vain menestystarinaa. Nyberg viittaa Nokian suurtehtaan sulkemiseen vuonna 2008 Bochumissa, mikä tehtiin Saksan työmarkkinatapoja hallitsematta. Päin honkia siis.

”Tuli kosolti kielteistä palautetta ja vihapostia, ja psykologisesti prosessi iski Suomi-kuvaan syvän negatiivisen loven”, Nyberg harmittelee. Hänen mielestään Nokia hoiti asian taitamattomasti.

”Se oli diplomaatinurallani Suomen pahin PR-tappio.”

René Nyberg aikoo yhä purkaa etenkin Venäjä-kokemuksiaan – muttei siisteinä muistelmina. Kurittomuus saa siis jatkua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit