Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olympiamitalit mullistivat elämän

16-vuotias Toni Nieminen ahdistui torijuhlista, fanilaumoista ja limusiinista – ne kun häiritsivät oleellista.

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat uutisoi Toni Niemisen olympiamenestyksestä 15. helmikuuta 1992.
Helsingin Sanomat uutisoi Toni Niemisen olympiamenestyksestä 15. helmikuuta 1992.

”Nyt jumalauta loppuu se naureskelu”, 16-vuotias mäkihyppääjä Toni Nieminen puhisi raivoissaan Albertvillen olympialaisissa helmikuussa 1992. Käynnissä oli mäkihypyn joukkuekisa, ja naureskelija oli Itävallan ankkuri Andreas Felder.

Suomen Risto Laakkonen oli juuri täräyttänyt hienon hypyn, joka sai Felderin puistelemaan päätään ja naureskelemaan: luulivatko suomalaiset tosissaan, että he pystyisivät uhmaamaan kisan ehdotonta ennakkosuosikkia Itävaltaa?

”Mietin, että et sinä äijä siinä kauaa hymyile. Olin täynnä positiivista raivoa ja itseluottamusta”, Nieminen muistelee olympialaisia, jotka tekivät hänestä Suomen kansan suursuosikin.

Koitti Niemisen vuoro hypätä, ja hän leiskautti upean, 122 metriä kantaneen hypyn. Jäljellä oli enää Felder, joka epäonnistuikin hypyssään.

Sen jälkeen nauratti olympiakullan voittaneita suomalaisia.

Kultamitali teki Niemisestä talvikisojen nuorimman miesten olympiavoittajan.

Ennen joukkuemäkeä Nieminen oli jo napannut pronssia normaalimäestä. ”Olin pronssista raivoissani, koska olin mukamas hypännyt niin huonosti. Minulla oli pienen mäen kanssa isoja vaikeuksia”, Nieminen muistelee.

”Olin hyvässä kunnossa ja itseluottamus oli huipussa, joten pidin menestymistäni itsestään selvänä. Ei 16-vuotiaalle ollut muuta vaihtoehtoa.”

Kisat olivat lopulta Niemiselle suurmenestys, sillä hän voitti vielä toisen olympiakullan suurmäestä. V-tyyli oli ottanut mäkihypyssä vallan, ja tyylin kiistaton valtias tuli Lahdesta.

Nieminen ei tosin itse tajunnut kunnolla, mitä hän oli saavuttanut.

Suomessa tajuttiin. Seutulan lentokentällä Niemistä oli ottamassa vastaan muun muassa Lahden kaupungin delegaatio, joka tarjosi kultapojalle limusiinikyydin. Nieminen kieltäytyi kyydistä. ”Halusin mennä vanhempien autolla kotiin, ei olisi voinut kaupunginherrat vähempää kiinnostaa.”

Lahdessa Niemisen kunniaksi järjestettiin torijuhla, jota juhlakalu itse piti ahdistavana. Hänellä oli kausi kesken ja päätavoite, nuorten MM-kisat edessä. Juhlallisuudet häiritsivät olennaista.

”Olisin halunnut vain hypätä, olla kavereiden kanssa ja elää kuin ennenkin”, Nieminen muistelee. Pian hän ymmärsi, että se ei ollut enää mahdollista.

”Lähdin kisojen jälkeen kavereiden kanssa viikonloppuna kaupungille. Se oli järkyttävä kokemus, en saanut hetken rauhaa missään.”

Tytöt juoksivat pellavapään kintereillä ja fanipostia satoi kaatamalla. ”Olihan se siistiä, kun tytöt tykkäsivät, mutta olin ihan ujo piimä. En uskaltanut puhua tytöille mitään”, Nieminen naurahtaa.

Nieminen voitti vuonna 1992 myös Keski-Euroopan mäkiviikon ja maailmancupin kokonaiskilpailun. Sittemmin hän ei enää yltänyt arvokisamitaleille.

Nuorukainen oli hypännyt Albertvillessä ilman paineita, mutta olympiahurmoksen jälkeen hän alkoi tuntea odotukset harteillaan. Ihmiset janosivat voittoja.

”Tein entistä enemmän töitä, ja kun tulosta ei syntynytkään, niin henkinen puoli romuttui. Olympialaiset nostivat minut jalustalle, ja menin kahdessa vuodessa toiseen ääripäähän.”

”Tekemisen riemu hukkui suorittamisen taakse.”

Nyt hän on löytänyt sen saman riemun uudestaan. Nieminen palasi hyppytorniin 12 vuoden tauon jälkeen, ja sijoittui tammikuussa SM-kisoissa 17:nneksi.

”On ollut tosi kivaa. Nautiskelen, katson ja kokeilen, mihin vielä vanhana miehenä pystyy.”

Samuli Ikäheimo / Lehtikuva
Toni Nieminen palasi hyppytorniin Lahden SM-kisoissa tammikuussa.
Toni Nieminen palasi hyppytorniin Lahden SM-kisoissa tammikuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit