Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensin tanssittiin, sitten tulivat pinkit hellyystumput – näin ystävänpäivä luikerteli Suomeen

14. helmikuuta oli 1980-luvulle asti tavallinen päivä. Sitten kalenteriin livahti vahingossa ystävänpäivä.

Ihmiset
 
Timo Hämäläinen
Valentinen juhlaa vietettiin Espoon Dipolissa tanssimalla 14. helmikuuta 1983. Valentinen Parkketilte riensi paljon innokkaita Miss Valentineja ja wr. Valentinoja Valentinen päivän galajuhlassa
Valentinen juhlaa vietettiin Espoon Dipolissa tanssimalla 14. helmikuuta 1983. Valentinen Parkketilte riensi paljon innokkaita Miss Valentineja ja wr. Valentinoja Valentinen päivän galajuhlassa Kuva: Timo Hämäläinen

Kaivohuoneella Helsingissä oli kaikesta päätellen hyvä meininki ystävänpäivänä 1969. Tai ei silloin vielä puhuttu ystävänpäivästä vaan Valentinen päivästä.

Vieraat saapuivat Valentinen päivän juhliin ”sydämenmuotoisen oviaukon läpi”. Mitään ei ollut jätetty järjestelyissä puolitiehen, sillä ”ystävyyttä kuvasivat jo ruokalistatkin, jotka olivat sydämen muotoisia”.

Ruuan lisäksi oli arvonta. Ja tietenkin oli myös tanssia, jonka pyörteissä ”ystävyyden hengen saattoi havaita säilyvän loppuun asti”, kuten paikalla ollut HS:n toimittaja asian ilmaisi.

Eikä sovi unohtaa juhlien kohokohtaa, illan kuningattaren kruunaamista. Hammaslääkäri Pirkko Niskanen, onnea!

Valentinen päivää ja Pyhän Valentinuksen päivää on juhlittu Englannissa ainakin 1500-luvun alkupuolelta alkaen ja Yhdysvalloissakin 1800-luvulta lähtien.

Monessa maassa päivästä on muotoutunut enemmän rakkauden kuin ystävyyden juhla. Esimerkiksi Yhdysvalloissa moni mies on polvistunut rakkaansa eteen juuri 14. helmikuuta.

Helsingissä pienimuotoisia Valentinen päivän juhlia vietettiin ainakin jo 1950-luvulla, mutta laajempaa huomiota päivä alkoi saada Suomessa 1970-luvulla.

Tampereen Sydänyhdistyksen silloinen toiminnanjohtaja Leila Vuorinen sattui lukemaan Tenavat-sarjakuvaa, jossa Ressu oli hukkua Valentine-kortteihin, kun taas Jaska Jokunen jäi aivan ilman. Hän sai idean: yhdistys voisi tuottaa Valentinus-tuotteita, joita myymällä saataisiin rahaa toimintaan. Yhdistys alkoi myydä 1970-luvun lopussa muun muassa tyynyliinoja, pipoja ja kortteja. Ja sitten oli vaaleanpunainen hellyystumppu, joka oli tarkoitettu rakkaan hivelyyn.

Oli vähällä, ettei 14. helmikuuta vakiintunut Suomessakin nimellä Valentinen päivä. Vuonna 1986 esimerkiksi Stockmann julisti suuressa lehtimainoksessaan ”Happy Valentine!”.

Ystävänpäivä-nimitys ja ylipäätään koko päivä alkoi vakiintua kunnolla vuonna 1987, kun Suomen Punainen Risti toi myyntiin ystävänpäiväkorttinsa. Tarkoitus oli samalla kerätä huomiota SPR:n ystävätoiminnalle.

Päivää on vuosien varrella valjastettu vaikka mihin. Tampereella teekkarit järjestivät vuonna 1987 tempauksen, jossa kerättiin sydämenmuotoiseen tauluun ehdotuksia kaupungin kehittämiseksi. Lisää kävelykatuja ja pyöräteitä, joku toivoi.

Kauko Varis
Joensuussa vietettiin vuonna 1990 kokonaista ystävänpäivän viikkoa. Kaupunginvaltuuston kokous alkoi niska- ja hartiahieronnalla. Hierontaa sai muun muassa hallituksen puheenjohtaja Esko Salo (vas.).
Joensuussa vietettiin vuonna 1990 kokonaista ystävänpäivän viikkoa. Kaupunginvaltuuston kokous alkoi niska- ja hartiahieronnalla. Hierontaa sai muun muassa hallituksen puheenjohtaja Esko Salo (vas.).

Turussa marssittiin vuonna 1998 ystävänpäivän mielenosoituksessa koe-eläimiksi vietyjen beaglejen vapauden puolesta. Joensuussa taas ystävänpäiväviikolla vuonna 1990 kaupunginhallituksen kokouksen aluksi kokoustajat pukeutuivat sydänpaitaan ja hierojaopiskelijat hieroivat heidät ”sopuisiksi”.

Ystävänpäivä on joulun jälkeen vuoden suosituin korttien lähettämisaika. Huippuvuosina 2000-luvun alussa kortteja postitettiin yli viisi miljoonaa, mutta viimekin vuonna posti kuljetti niitä noin kolme miljoonaa.

Korttien suosiota alkoivat ensin syödä tekstiviestit, ja muutamana vuonna viestit jopa ruuhkauttivat kännykkäverkkoja.

Ystävänpäivä ilmestyi kalentereihin ensimmäisen kerran vuonna 1989. Sittemmin on käynyt ilmi, että kyseessä oli ainakin osittain inhimillinen virhe.

Virallisista juhlapäivistä vastaa Suomessa Helsingin yliopiston almanakkatoimisto, eikä sen hallitus ollut hyväksynyt päivän lisäämistä kalenteriin. Virallinen päätös ystävänpäivästä syntyi toimistossa vasta vuonna 1996.

Päivää muutettiin myös vuonna 2000. Ystävänpäivän ja Voiton nimipäivän rinnalle lisättiin jotakin, joka muistuttaa päivän historiasta. Päivästä tuli myös Valentinin ja Tinon nimipäivä.

”Atk-ystävävalinta” mainosti palveluitaan lehdessä 14. helmikuuta 1988 mitään.
”Atk-ystävävalinta” mainosti palveluitaan lehdessä 14. helmikuuta 1988 mitään.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit