Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SPR:n puheenjohtaja Pertti Torstila keskustelisi myös pakolaisten vastustajien kanssa

Entinen valtiosihteeri painottaa inhimillisyyden merkitystä ihmisten kohtaamisessa: ”Autamme jokaista, joka on hädässä.”

Ihmiset
 
Anni Koponen
”Ollessani Kyproksella 1967 rauhanturvaajana sain kipinän pyrkiä kansainvälisiin tehtäviin. Olisin ollut valmis vaikka Afrikkaan lähetystyöhön”, kertoo Pertti Torstila.
”Ollessani Kyproksella 1967 rauhanturvaajana sain kipinän pyrkiä kansainvälisiin tehtäviin. Olisin ollut valmis vaikka Afrikkaan lähetystyöhön”, kertoo Pertti Torstila. Kuva: Anni Koponen
Kolme nopeaa

Pertti Torstilan tärkeät eväät

1 Suomen selviytymistarina 1939–45

”Diplomaatin selkänoja ja vara-akku. Vaientaa finlandisaatiosta puhujatkin jatkokysymyksellä: Uskotteko todella, että myisimme kalliilla hinnalla voitetun vapautemme?”

2 SPR:n vapaaehtoiset

”Hienompaa joukkoa saa maailmalta hakea. Välitän heistä valtavasti ja kannan huolta myös heidän jaksamisestaan.”

3 Tapio Rautavaara: Lauluni aiheet

”Reino Helismaan sanoituksesta ja Tapio Rautavaaran tulkinnasta tunnistan lähes kaiken, mitä itse olen elänyt ja nähnyt.”

”Eniten minua koskettaa vastaanottokeskuksissa pakolaisten tuska. Näen myös heidän kiitollisuutensa siitä, että he heräävät aamuisin paikassa, jossa ei tule pommeja niskaan”, sanoo Pertti Torstila, 70.

Tultuaan kesällä 2014 valituksi Suomen Punaisen Ristin puheenjohtajaksi Torstila alkoi tutustua etenkin järjestön kenttätyöhön. Siitä osa tehdään vastaanottokeskuksissa, joita SPR on Maahanmuuttoviraston pyynnöstä avannut useita pakolaiskriisin yllätettyä Suomenkin viime vuonna.

Haastatteluhetkellä on SPR:n vastuulla 107 keskusta. Koko maassa niitä on 145. Niiden todellisuudesta ovat turvapaikanhakijoiden rikokset Torstilan mukaan vain pieni osa:

”Useimmissa keskuksissa vallitsee syvä rauha.”

Lähes 44 vuoden jälkeen ulkoministeriöstä kaksi vuotta sitten eläköitynyt valtiosihteeri ja suurlähettiläs Torstila näki työssään, miten Kansainvälinen Punainen Risti auttoi ihmisiä Balkanilla, Afganistanissa ja Afrikassa.

SPR:n puheenjohtajana hänet yllätti se, että suurimman osan työstään järjestö tekeekin kotimaassa. Siihen kuuluu kaikkea ensiaputoiminnasta ja lähimmäistuesta alkaen aina työhön vastaanottokeskuksissa.

Toiminnassa iso rooli on 40 000 vapaaehtoisella, joiden auttamishalu on jo tehnyt syvän vaikutuksen Torstilaan. Uusia vapaaehtoisia tuli 10 000 pelkästään viime syksynä. Nälkäpäiväkeräyskin tuotti silloin enemmän kuin koskaan eli 4,2 miljoonaa euroa. Torstilalla on ilmiölle selitys. ”Se on hiljaisen enemmistön kannanotto pakolaiskriisiin.”

Kokenut ex-diplomaatti ei jää neuvottomaksi, kun puhutaan asian nurjasta puolesta eli vastaanottokeskusten häirinnästä, tuhopolttoyrityksistä tai työntekijöiden uhkailusta. Torstilan mukaan tuollaisin keinoin turvapaikanhakijoita vastustavien kohtaamiseen on väkivalta huonoin väline.

”Minä istuisin vaikka tuopin äärelle kuuntelemaan heidän huoliaan ja keskustelemaan tilanteesta koko Euroopassa.”

Suomessakaan ei ole enää paluuta pakolaiskriisiä edeltäneeseen tilanteeseen. Siksi Torstila toivoisi, että pakolaisille osoitettaisiin hiven inhimillisyyttä arjessa. ”Aloitettaisiin vaikka sillä, ettei heitä kohdattaessa siirrytä kadun toiselle puolelle tai vaihdeta bussissa paikkaa.”

EU:n rajaturvallisuusvirasto Frontexin mukaan viime joulukuussa Eurooppaan tulleista turvapaikanhakijoista jo 60 prosenttia oli talouspakolaisia. SPR:n työhön se ei vaikuta.

”Perusviestimme on inhimillisyys. Autamme jokaista, joka on hädässä. Viranomaiset selvittävät sitten hädän laadun. Se ei kuulu meille”, lisää Torstila.

Punainen Risti on arvokas kansainvälinen liike, jonka apu ei saa politisoitua. Liikkeen säännöistä ei voida poiketa siis meilläkään. Torstila korostaa vielä, ettei SPR päätä pakolaisten tai oleskeluluvan saavien määriä. Se toimii valtiovallan apuna omien periaatteidensa pohjalta, joita myös valtio kunnioittaa.

Vaikka yhteistyö on sujunut hyvin, Torstila pysyy valppaana. Hän ei halua hallinnon resurssipulassaan johdattelevan SPR:n väkeä tehtäviin, jotka kuuluvat viranomaisille. ”Se sekoittaisi roolit. Lisäksi vapaaehtoisemme ovat jo nyt jaksamisensa rajoilla.”

Omasta jaksamisestaan Torstila ei kanna huolta. Kitara ja laulu ovat aina kulkeneet suunnistajamiehen mukana, jolla riittää runsaasti energiaa myös toimintaan Vaisala Oyj:n ja John Nurmisen Säätiön hallituksissa ja maanpuolustusjärjestöissä.

Itse asiassa hän vaikuttaa SPR:n nelivuotisen (2014–17) Täyttä elämää eläkkeellä -hankkeen esimerkilliseltä ruumiillistumalta. Hankkeen ideana on vahvistaa eläkeläisten ja eläköityvien hyvää arkea ja sukupolvien välistä tukea.

Työuransa jälkeen Torstila ei edes harkinnut vetäytymistä hiljaa takariviin. Jatkuvalla aktiivisuudellaan hän osaltaan hillitsee huoltosuhteen vääristymistä Suomessa. Hän kertoo tuntevansa monia eläkeläisiä, jotka eivät halua olla rasite nuoremmille vaan lähinnä resurssi. Samalla hän viittaa Osku Pajamäen kirjaan Ahne sukupolvi (2006).

Tuo kirja syytti 1945–50 syntyneiden suuria ikäluokkia siitä, että etunsa ja eläkkeensä turvattuaan he syövät kasvun eväät nuorempien sukupolvilta. ”Tekemällä jaksamisemme mukaan jotakin voimme todistaa, että autamme ja rakennamme Suomea yhä”, kiteyttää Torstila.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit