Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Flaamien ja valloonien vuosisatainen selkkaus

Ihmiset
 
HS
Lehtikuva
Valloonien ja flaamien katkerat riidat Belgiassa ovat viime vuosina puhjenneet usein väkivaltaisiksi yhteenotoiksi. Hallitukset ovat pystyneet murskaamaan mielenosoitukset poliisivoimin, mutta eivät ole saaneet aikaan pysyviä ratkaisuja kahden väestöryhmän rauhanomaisen rinnakkaiselon varmistamiseksi.
Valloonien ja flaamien katkerat riidat Belgiassa ovat viime vuosina puhjenneet usein väkivaltaisiksi yhteenotoiksi. Hallitukset ovat pystyneet murskaamaan mielenosoitukset poliisivoimin, mutta eivät ole saaneet aikaan pysyviä ratkaisuja kahden väestöryhmän rauhanomaisen rinnakkaiselon varmistamiseksi. Kuva: Lehtikuva

Vaikka Belgian pääkaupunki Bryssel on Euroopan talousyhteisön komission sijaintipaikka ja siten Euroopan yhdistymistä ajavan liikkeen keskus, tosiasia on, että itse Belgia on onnettoman hajanainen. Kansallisesti ja kielellisesti Belgia nimittäin jakaantuu kahteen osaan, joista eteläinen kuuluu ranskankielisille vallonneille, pohjoinen hollannin kaltaista kieltä puhuville flaameille. Tätä kaksijakoisuutta vasten on tarkasteltava niitä levottomuuksia, jotka aika ajoin ravistelevat tätä Euroopan kehittyneimpiin kuuluvaa valtiota.

Monet tekijät vaikeuttavat Belgian kieliongelmaa. Flaamien ja valloonien määrällinen jakautuminen on suhteellisen tasainen – mikä tekijä sinänsäkin on omiaan kiristämään kummankin osapuolen välistä kilpailua. Sitä tärkeämpi on kuitenkin asian historiallinen puoli. Maan ranskankielinen väestönosa oli Belgian vuonna 1830 tapahtuneesta itsenäisyydestä lähtien vuosisadan ajan kiistämättä hallitsevana aineksena. Maan voimavarat olivat suurimmaksi osaksi sijoittuneet etelään, ja sitä paitsi ranska oli hyväksytty sivistyneistön kieleksi. Tämä järjestely teki pakostakin flaaminkielisestä väestönosasta, joka suurimmaksi osaksi oli maalaisväestöä, alempiarvoisen kansalaisryhmän.

Flaamien kansallistunto heräsi vasta I maailmansodan saksalaismiehityksen yhteydessä. -- Flaamien vaatimuksesta hyväksyttiin vuonna 1930 ensimmäinen kieliraja, joka ei kovin paljon eroa nykyisestä Siitä lähtien ei flaamilaisten lasten ole tarvinnut tyytyä pelkkään alkeisopetukseen omalla kielellään, vain he ovat saaneet koko opetuksensa flaaminkielisenä. Ranskaa ei enää käytetä flaamilaisalueen kaupunkien ja kylien hallintokielenä.

Ydinvoimalaitos Neuvostoliitosta?

On varsin mahdollista, että Suomen ensimmäinen ydinvoimalaitos tilataan Neuvostoliitosta. Tarjous neuvostoliittolaisesta ydinvoimalaitoksesta on tiettävästi tehty korkealla valtiollisella tasolla. Luotettavina pidettävien tietojen mukaan toimitussopimus on vielä viimeistelyä vailla. Tällaisen ydinvoimalaitoksen hinnaksi voidaan arvioida noin 250 milj. markkaa. Tietolähteet eivät mainitse suomalaista ostajayhtiötä.

Imatran Voima on saanut käsitellyksi kalkki vastaanottamansa ydinvoimalaitoksen toimitustarjoukset. Näiden joukossa ei ole neuvostoliittolaista tarjousta. Yhtiön tarkoituksena on saada voimalaitos täydellisesti tilaustyönä.

Mainittakoon, että asiantuntijapiireissä pidetään toistaiseksi tarpeettomana useamman kuin yhden ydinvoimalaitoksen rakentamista maahamme. Useamman ydinvoimalaitoksen rakentaminen aiheuttaisi tällä erää ylikapasiteettia, jonka myyminen tuottaisi vaikeuksia.

Tv-terapiaa gorilloille

Päivästä toiseen keskittyy ”maailman hurjin aviopari” television katseluun. Ihastuneina he seuraavat iltapäivisin perheenäideille tarkoitettuja tv-tarinoita.

Aviopuolisot ovat nimeltään Gargantua II ja M’toto, Ringling-sirkuksen gorillapari. Heidän on sallittu jatkuvasti katsella televisiota sen jälkeen kun frankfurtilaisen eläintarhan johtaja huomasi television auttavan vankeudessa olevia apinoita ikävystymästä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit