Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtioiden ja lintujen bongaaja

Ihmiset
 
Lasse Lahtinen
Antti Hämäläinen
Veikko Huhtala
Veikko Huhtala Kuva: Antti Hämäläinen

Maailmanmatkaaja ja kirjailija Veikko Huhtala kuoli yllättäen Helsingissä 27. marraskuuta. Hän oli 69-vuotias, syntynyt Urjalan Honkolassa 26. toukokuuta 1946.

Huhtala oli yksi maailman eniten matkustaneista ihmisistä. Itsenäisiä valtioita, joissa hän ei ollut käynyt, on vain viisi. Huhtalan tuntevat muistavat hänet ihmisenä, joka ei tyytynyt pelkästään haaveilemaan, vaan hän toteutti haaveitaan rohkeasti ja murehtimatta liikaa sitä, mitä muut ajattelevat.

Huhtalan nuoruusvuodet kuluivat yleisurheilua harrastaessa ja kotitilan metsissä samotessa. Muutama vuosi armeijan jälkeen 1970 hän lähti ensimmäiselle YK-komennukselleen Kyprokselle. Kaikkiaan komennuksia tuli vielä viisi lisää, ja kipinä matkailuun oli syttynyt.

1980-luvun alkupuolella Huhtala löysi uuden mahdollisuuden ulkomailla työskentelyyn. Hän vietti kaksi vuotta Sudanissa Valmetin rahoittamassa kehitysapuprojektissa ylläpitäen traktorikorjaamoa ja kouluttaen paikallisia jatkamaan toimintaa.

Projektin päätyttyä Huhtala vietti seuraavat vuodet matkustellen ja liittyi niihin aikoihin myös Most Travelled People -klubiin, jossa tapasi muita saman henkisiä matkailijoita, jotka myös keräsivät maapisteitä.

Samoihin aikoihin Albanian matkallaan Huhtala tapasi myös puolisonsa Oilin. Kerhon rankinglistalla Huhtala on ollut parhaimmillaan viiden eniten matkustaneen joukossa koko maailmassa ja viime vuosinakin hän oli edelleen maailman kymmenen eniten matkustaneen joukossa. Vuonna 2015 hän julkaisi matkoistaan kirjan, jossa hän käy aikajärjestyksessä tunnollisesti läpi jokaisen tekemänsä matkan.

Linnut ja luonto olivat Huhtalalle erityisen tärkeitä. Hän oli myös aktiivinen lintubongari. 1990-luvun alussa hän osti Mitsubishi Colt -henkilöauton, jolla hän ajoi kotimaan lintubongaus- ja matkailureissut. Kun auto vaihtui kahdenkymmenen vuoden ajon jälkeen uudempaan, oli mittariin kertynyt yli 700 000 kilometriä.

Viime vuosina Huhtala ryhtyi myös kirjailijaksi ja ehti julkaista palindromi- ja matkakirjan sekä romaanin.

Veikko ja Oili Huhtala ovat lisäksi mm. yöpyneet jokaisessa Suomen kunnassa ja ajaneet bussilla jokaisen USA:n osavaltion läpi. Muistiinpanojensa mukaan Huhtala vietti elämästään muualla kuin Suomessa yhteensä kymmenen vuotta ja seitsemänkuukautta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!