Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitkä matka New Yorkin musiikkiklubeille – Karel Ullner tietää kotikaupunkinsa menestysvaatimukset

Amerikansuomalainen Karel Ullner, 20, ottaa Lontoosta vauhtia muusikonuralleen. Esikoissingle ilmestyy maaliskuussa.

Ihmiset
 
David Brabyn
Amerikansuomalainen Karel Ullner on kasvanut New Yorkissa, mutta hän opiskelee musiikkia Lontoossa. ””New Yorkissa on melkein mahdotonta päästä soittamaan klubeille, ellei ole ensin hankkinut nimeä jossain muualla.”
Amerikansuomalainen Karel Ullner on kasvanut New Yorkissa, mutta hän opiskelee musiikkia Lontoossa. ””New Yorkissa on melkein mahdotonta päästä soittamaan klubeille, ellei ole ensin hankkinut nimeä jossain muualla.” Kuva: David Brabyn
Kolme nopeaa

Laulun aiheita

1 ”Tavalliset ihmiset, se mitä he päivittäin tekevät ja mikä ajaa heitä elämässä eteenpäin. Tavallinen ihminen voin olla minä itse tai joku muu.”

2 ”Elokuvahahmot, koska hyvä elokuvahahmo on monisyinen, tunteellinen ja kiinnostava. Elokuvahahmojen konflikteja voi kuvata kuten todellisten ihmisten.”

3 ”Tulevaisuus – se miltä tulevaisuus näyttää ja kuulostaa. Se auttaa kyseenalaistamaan nykyisiä ajatuksia ja luomaan uutta.”

New York

Jos menestyt siellä, menestyt missä tahansa, lauloi Liza Minnelli menestysmusikaalissa New York, New York. New York on vahvoilla, kun mietitään mihin kohtaan maapalloa on kasautunut suurin määrä lahjakkuutta, ahneutta ja unelmia.

Kilpailu suurkaupungissa on armotonta. Kaikkein vaikeinta on päästä alkuun: tehdä ensimmäinen levy, soittaa ensimmäinen keikka, saada nimi lehteen.

Juuri siinä tilanteessa on nyt 20-vuotias New Yorkissa kasvanut amerikansuomalainen Karel Ullner, joka julkaisee maaliskuussa esikoissinglensä Closer to My Body. ”Kilpailu täällä on mielettömän kovaa, joten parempi on vain keskittyä omaan juttuunsa ja yrittää tehdä se niin hyvin kuin osaa”, Ullner sanoo.

Karel Ullner muutti perheensä mukana Yhdysvaltoihin 1997, kun poika oli kaksivuotias. Karel puhuu vielä melko sujuvaa suomea, mutta haastattelussa hän käytti mieluummin englantia.

Nuoruutensa Ullner vietti Westchesterissä, joka on vauras alue New Yorkin kupeessa. Karelin isä on pankkiiri ja äiti lääkäri.

Uuden levyn lehdistötiedotteessa kerrotaan, että Ullner oli lapsena koulukiusattu: ”Lauluntekijä on käyttänyt musiikkia selviytyäkseen kouluvuosien kiusaamiskokemustensa aiheuttamista henkilökohtaisista vaikeuksista ja ulkopuolisuudentunteista.”

Tällaiset paljastukset kuuluvat pelin henkeen, sillä varsinkin omia laulujaan tekevällä muusikolla on oltava tarinansa, joka erottaa hänet joukosta. ”Kouluympäristöni oli hyvin homogeeninen. Minä olin introvertti poika, joka luki tietosanakirjoja ja viihtyi omissa oloissaan.”

Kuulostaa aika tavalliselta nuoren kasvutarinalta – kuten tarinan loppukin.

”Osallistuin 11-vuotiaana musiikkileirille ja tutustuin siellä samanhenkisiin kavereihin, joiden kanssa me perustimme hevibändin nimeltä Wild Rodents.”

Villejä jyrsijöitä seurasi kymmenkunta muuta bändiä, joilla oli niilläkin kummalliset nimet, kuten usein metallimusiikissa.

Nyt Ullnerin tukka on lyhentynyt ja tyyli siistiytynyt. Hän opiskelee toista vuotta tunnetussa lontoolaisessa Institute of Contemporary Music -oppilaitoksessa.

”Koulusta on tullut paljon tunnettuja tyyppejä, kuten Radioheadin kaverit”, Ullner kehuu.

Muusikon ura on Ullnerin mukaan muuttunut paljon niistä vuosista, kun bändit treenasivat kellareissa haaveillen suuresta läpimurrosta. Nykyään muusikko voi tehdä, tuottaa ja levittää itse oman musiikkinsa. Kysymys on siitä, miten tee-se-itse-muusikko erottuu metelin seasta.

Ullnerin mukaan pop-musiikissa on yhä Max Martinin ja Skrillexin kaltaisia kultasormia, jotka tuottavat isoja hittejä Justin Bieberille ja muille huippuartisteille. Sankarituottajat voivat tarjota oikotien huipulle.

”Jos iso levymerkki tarjoaisi minulle diiliä, totta kai minä siihen tarttuisin”, Ullner myöntää.

Useimpien kohtalona on kuitenkin mennä eteenpäin askel kerrallaan – ja siinä auttaa mahdollisimman monipuolinen osaaminen. ”Haluan olla itsenäinen artisti, joka hallitsee musiikkibisneksen koko ketjun laulun tekemisestä markkinointiin.”

Ullner haaveilee tietysti maailmanlaajuisesta jättimenestyksestä, mutta pitää realistisena tavoitteenaan ”hyvin ansaitsevan keskiarvostetun artistin” asemaa. ”Minulla on rajattomat mahdollisuudet – ja parasta on, että kaikki on täysin omissa käsissäni.”

Lontoossa Ullner kertoo tekevänsä kaikkea mahdollista: miksaa, tuottaa, editoi ja soittaa. Hän toivoo pääsevänsä Lontoossa myös keikoille.

”New Yorkissa on melkein mahdotonta päästä soittamaan klubeille, ellei ole ensin hankkinut nimeä jossain muualla. Artistin täytyy tuoda klubille tietty määrä ihmisiä, muuten lavalle ei ole mitään asiaa.”

Sama systeemi toimii Ullnerin mukaan Lontoossakin, mutta kilpailu ei ole aivan yhtä armotonta. ”Lontoossa ollaan vähän laaja-alaisempia. New Yorkissa kilpailu on niin hurjaa, että artistilla täytyy olla todella kapea linja ja brändi.”

Oman brändinsä Ullner määrittelee ”ajattelevaksi pop-musiikiksi, johon sekoittuu hiukan rokkia ja elektroa”. ”Kirjoitan usein lauluja omasta elämästäni. Tärkeää on yrittää tehdä itsensä näköistä musiikkia.”

”Minä ajattelen ensin ja teen sitten”, Ullner vastaa, kun häneltä kysyy, mikä hänessä on suomalaisinta.

Seuraavaksi hänen mieleensä tulevat Him, Nightwish ja Children of Bodom. ”Jos minä jonkin maalaiseksi itseni tunnen, niin varmaan suomalaiseksi.”

Ullner toivookin pääsevänsä vielä joskus Suomeen soittamaan. ”Olen kuullut paljon Tavastia-klubista. Jos ne ottavat yhteyttä, niin täältä tullaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit